Leif hinner mer än de flesta

”Jag tycker sällan saker är jobbiga. Och kan jag hjälpa andra så gör jag det.”

Leif Bergqvist är VD för Viby Buss utanför Arboga. I familjeföretaget ryms närmare 20 bussar, ungefär lika många chaufförer samt familjemedlemmar som på olika sätt bidrar till bolagets drift och utveckling. Och även om många känner igen Leif som frontfigur för bussbolaget, är det fler i Västra Mälardalen som gynnas av hans energi.

Viby Buss grundades 1956, då med enbart en buss och en skolskjutstur. Skolskjutsarna utgör fortfarande grunden i verksamheten, men idag anordnas även resor för företag och privatpersoner.
”Det roligaste med jobbet är kundkontakten”, säger Leif. ”Jag träffar många glada människor och har ett väldigt varierat jobb. Ibland tar jag med grupper till Island, den här veckan skulle jag egentligen kört buss till lantbruksmässan i Hannover, nästa vecka far vi till Estland med sparesenärer, för att ta några exempel. Men vi kör även till konserter och sportevenemang. Vi är stolta över att vi har handikappanpassade bussar att erbjuda, dessutom kör vi numera enbart med fossilfritt bränsle.”

Stoltheten för företaget märks på flera sätt i Leifs beskrivning av verksamheten.
”Vi får ofta höra att vi har så trevliga chaufförer. Vi är en tight personalgrupp, här syns alla, även om förarna är ute på vägen större delen av dagarna så möts vi här på morgonen för en fika. Den personliga kontakten är viktig. Och jag försöker vara en förebild. Vi som jobbar här ska vara stolta över vår arbetsplats. Det smittar av sig.”

Även om Leif har haft rollen som ledare i många sammanhang genom livet var VD-uppdraget på Viby Buss ingen självklarhet för honom. Inledningsvis höll han sig lite utanför familjeföretaget där även hustrun Anna är verksam.
”Jag har nog varit lite skeptisk till det här med familjeföretag tidigare. Men när min svägerska skulle vara föräldraledig fick jag frågan om jag kunde ställa upp som vikarie. Så jag tog bussförarkort och började hjälpa till med att arrangera resor. Det där vikariatet blev längre än jag hade trott”, skrattar Leif som numera ser tydliga fördelar med att jobba tillsammans med släkt och familj. ”Jag tycker om att det är korta beslutsvägar och att man kan göra snabba förändringar om man vill. Det funkar bra, vi är bra på att hålla isär jobb och fritid.”

Efter jobbet bär det ofta av till någon sportaktivitet, antingen för Leifs egen del eller för barnens. Själv är han tränare i Arboga Judoklubb och aktiv inom Rotary. Tidigare var han också ordförande för Företagarna i Arboga. Han beskriver samhällsengagemanget som en självklarhet.
”Jag blir frustrerad av att stå bakom och vänta på att något ska hända. Då tar jag tag i det. Jag är en positiv person som gillar att vara med och jag vill se resultat. Jag har ofta blivit föreslagen att hålla i olika saker, det är kul att andra uppskattar det man gör. Jag tycker sällan saker är jobbiga. Och kan jag hjälpa andra så gör jag det.”
”Jag är nog ganska lugn och har svårt för att bli arg”, svarar Leif på frågan om hur ledaregenskaperna märks i vardagen. ”Och jag försöker ligga steget före. Det är viktigt att man hinner klara av det man tar sig an och på Viby Buss vill vi växa långsamt. Vi tycker att vi gör det mesta rätt. Vi vill fortsätta effektivisera och utveckla det vi är bra på, och samtidigt bli större.”

Kontakta oss

Mikael Bohman

Ordförande

Johanna Ericson

Marknadsföring/Webb

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!


@ Copyright 2020 Västra Mälardalen i Samverkan.
Sekretess & integritet. Webbdesign: Underbase Media AB