I Västra Mälardalen lever och verkar en massa inspirerande människor – människor som gör skillnad i sin vardag. Några av dessa har vi uppmärksammat med utmärkelsen Månadens förebild.
Månadens Förebild är en ambassadör för sitt yrke såväl för sin arbetsplats.
Fiskar-Anna har Hjälmarens välmående både i fokus och i generna. Med yrkesskicklighet, världens första MSC-certifikat för insjöfiske samt utmärkelsen Årets Bonde, Fisk och skaldjur, är hon en tydlig förebild.
Anna är en person som gör skillnad i Västra Mälardalen och visar attityder som Västra Mälardalen i samverkan står för: mångfald, öppenhet och stolthet!
Artikel: Kicki får gästerna att trivas i bordtennis-hotspoten Köping.
Artikel: Lina är eldsjälen som hjälper andra att brinna vidare.
Artikel: Möt Gustav Norman, eller Sir Wilhelm Erövraren som han kallas vissa dagar.
Artikel: Jag har ett fantastiskt jobb. jag får hjälpa till med så mycket roligt.
Artikel: Vi är i Arboga, vi löser det, brukar. vi säga.
Artikel: Gunilla gör det lilla extra för kungsörarna.
Artikel: Rönnas energi når fram
37. Mars 2015 – Emad Karadza
Artikel: Emads framgångsrecept är service och kunskap.
Artikel: Köpingsduon förevigade en småstad i förändring.
Artikel: “Jag har alltid haft en drift att formulera”.
Artikel: Thomas ville visa Köping som det är.
Artikel: Lena vill ge något tillbaka till världen.
Artikel: För Tobias Gillberg är jakten på smidiga lösningar en drivkraft.
15. Mars 2012 – Zoran Maksimovic
Artikel: Evas fingertoppskänsla sätter färg på Arboga.
Artikel: Nya möjligheter finns överallt. Men de är inte värda mycket förrän du gör något av dem.”
Artikel: Möt Tove Åkerman Stenman, kvinnan bakom Supportföretaget.
“Jag hade turen att födas här!”
“Det var kärleken såklart!”
“Kärlek, jobb och trygghet för våra barn!”
“Vi tröttnade på datumparkeringen i Göteborg.”
“Jag tog med mina kärlekar hit för att vi förstod att det var ett toppenställe. Bra val!”
“Vi ville hamna i en lugnare stad med mindre tempo.”
Att Gnestasonen Olof blev Västra Mälardaling tackar han sin fru Marina för. I den nya Köpingsfamiljen var sportintresset stort och för Olof öppnades dörren så småningom för bandyn, först som förälder och senare även som tränare. ”Vi resonerade där hemma att vi ville investera tid i sporten, både för våra egna och andras barn. Om de ska kunna hålla på med sina intressen måste någon lägga tiden. Åren går så himla fort. Tiden med barnen kommer inte tillbaka. Jag är så tacksam att jag har fått vara med.”
Det ger så mycket att få vara en del av barnens uppväxt, menar Olof. ”Vissa har jag följt från det att de första gången knöt på sig sina skridskor tills att de idag är 16 och spelar på hög nivå. Det där omklädningsrummet kan bli en ventil för så mycket. Man får ta del av hela registret, allt från glädje och pepp till ilska ibland. Men barnens sport ska inte vara på blodigt allvar, det ska finnas plats för skratt och lek.”
Bandyengagemanget har inneburit fler uppgifter än bara föräldrarollen för Olof. När det 2015 bestämdes att bandybanan var uttjänt och skulle läggas ner blev det uppenbart för Olof och hans tränarkollegor Niclas och Johan att något måste göras. De satte igång ett påverkansarbete som skulle ta många år innan det gav resultat. Bland annat byggde de upp en hel ungdomsverksamhet och jobbade hårt för att få stöd från näringslivet. ”Vi stod på Krillan och räknade besökare under helgerna och fick även engagemang från allmänheten när vi berättade om vår vision. Vi sålde in potentialen, visade hur så många fler skulle kunna nyttja platsen. Vi visade politikerna hur viktig Krillan är för samhället och att isen kan användas till mer än bandy. Och så tog vi fram ett förslag på hur planen kunde renoveras på ett smart och kostnadseffektivt sätt. Det var en viktig pusselbit i den processen, som tog oss vidare framåt.”
För kämpandet gav till slut resultat. Beslutet ändrades, isen ska få finnas kvar både för bandy och för allmänhet. ”Vi var ett team som kämpade hårt för det här. När beskedet kom fick man nypa sig lite i armen.”
”Drömmen har alltid varit att jobba på en egen gård”, säger Johan Widén. “Mina föräldrar var månskensbönder, men hade vanliga jobb. Jag ville driva eget och skapa något för framtiden. Det är känslan av att skapa som är den viktigaste. Pengar är nödvändigt för att komma vidare, men är ingen drivkraft i sig.”
”Jag är ganska otålig. Det kryper i kroppen när jag sitter stilla för länge i traktorn på åkern. När det gäller nya idéer jag nog den som gasar och brorsan den som bromsar. Han tänker, jag driver. Vi är en bra kombo. Vi är nog över huvud taget ganska olika här i familjen och det är en av våra absoluta framgångsfaktorer. Det är viktigt att se saker från olika perspektiv. Vill man ha ja-sägare kan man ju prata med spegeln.”
På Reklamhuset Rink i Köping trängs maskiner av olika slag. Stora produkter kräver stora ytor. Ett av benen i verksamheten är just vepor och banderoller i storformat. Kunderna är oftast lokala, något som Peter uppskattar. ”Jag tycker verkligen om att arbeta med lokala kunder. Det är roligt att hjälpa till på hemmaplan.”
”Jag tycker verkligen om att arbeta med lokala kunder. Det är roligt att hjälpa till på hemmaplan.”
Peter är chef för gänget på Rink men fungerar även som firmans art director. Den kreativa lusten har tagit sig olika uttryck genom åren. För den unge Kungsörsbon Peter var ingenjörsspåret ett smart yrkesval i pappas fotspår. Med nyfikenhet och intresse för teknisk utveckling såg den nyutbildade byggnads- och energiingenjören framtiden i datorer och digitala ritprogram, något som då, under 80-talet, var ganska nytt. Intresset resulterade i att han blev ansvarig för att utbilda personal på 11 kontor runtom i Sverige.
Samtidigt fanns intresset för musik, och gärna lokal sådan. Peter som hade flyttat till Köping fick uppdraget att skriva om lokala band i Bärgslagsbladet. Han författade reportage och fotade. Men det räckte inte riktigt för honom. ”Jag drog igång föreningen Stadskultstudion för att arrangera spelningar och utställningar på Smedjan. Sen blev det festivaler. Vi tänkte att ’kan dom i Hultsfred så kan vi’.” Många minns säkert både RajRaj och Raj Harder, festivaler som lockade namn som Kent och Cardigans till stan. Peter beskriver festivalåren som väldigt roliga men också jobbiga. Eventen krävde enorma resurser, såväl ekonomiska som arbetsmässiga.
”Det var verkligen inget lyxliv för artisterna som kom hit och spelade”, minns Peter. ”Vi erbjöd logi på vandrarhemmet, hotell var det inte tal om. Många artister skänkte gaget tillbaka till oss eftersom det var så tufft ekonomiskt. Vi höll på i många år, men till slut blev för tungt att driva vidare. Jag har en enorm mängd fotografier och affischer i garderoben som jag skulle vilja göra en utställning av. Och vem vet, en dag kanske det hinns med”, skrattar Peter.
Peter har även hunnit med att driva ett eget bokningsbolag där han bland annat var ansvarig för en av scenerna på Hultsfred. ”Jag skulle boka okända, osignade band. Bland annat bokade jag Bob Hund och Lars Winnerbäck innan de var upptäckta på riktigt. Det var många av de där som blev riktigt stora sen.”
Så här i backspegeln är den röda tråden ganska tydlig. ”Jag tror jag såg ingenjörsyrket som ett riktigt jobb. Men om jag ser tillbaka i gamla skolböcker hittar jag skisser på loggor och så har jag alltid fotograferat en massa.”
Kreativt arbete, projektledning, kultur, färg och form. Allt det som Peter hade gjort på fritiden trattades till slut ner i en affärsidé och reklambyrån Rink såg dagens ljus. Till en början som en enmansverksamhet hemma i lägenheten, men efter hand började maskinparken bli så pass stor att det krävdes rejäla golvytor.
”Jag såg tidigt att jag ville ha egna maskiner istället för att skicka original till andra tryckerier. Med egna maskiner kan jag kontrollera både slutresultat och leveranstider och få nöjdare kunder.”
Det där med nöjda kunder återkommer många gånger under intervjun. Relationer och kvalitet är viktiga faktorer, menar Peter. Jobbet som företagare innebär ibland långa arbetsdagar. Det man får tillbaka är glädjen att kunna bidra, menar han. “Det är kanske lite extra kul att vara med när ett företag startar upp, att få vara med och hjälpa till när de växer. Men vi har även många större och väletablerade företag som vi hjälper. Det är smickrande och kul att de väljer oss när de kommer från stora koncerner.”
Föreningar är viktiga för ett samhälle och bygger på människors vilja att bidra. Det vet Peter som under många år jobbade idéellt för Köpings kulturliv. På Rink samarbetar han gärna med föreningar och hjälper till där han kan. “Vi tror vi har hittat vår grej här på Rink. Vi vill verka här i Köping, vi tycker om att jobba lokalt. Många kunder har blivit mina vänner och tvärtom. Det är kul att se nyttan av det man gör och kunna glädja andra.”
Inga inlägg hittades
Västra Mälardalen =
Köping, Arboga och Kungsör
Genomsnittliga huspriser (permanentbostad)
2 014 000 kr Köping
1 795 000 kr Arboga
1 771 000 kr Kungsör
Som tål att jämföras med
3 275 000 kr Örebro
3 510 000 kr Västerås
7 237 000 kr Stockholm
*Köpeskilling för småhus, medelvärde, SCB 2019
Allt på 20 minuter
Arboga – Köping = 20 minuter
Köping – Kungsör = 20 minuter
Arboga – Kungsör = 20 minuter
*Avser ungefärlig tid för bilresa
Hitta bostad i Västra Mälardalen
Fastighetsbyrån Köping
Svensk Fastighetsförmedling i Köping
Länsförsäkringar Fastighetsförmedling i Köping
JKJ Förvaltning
Svensk Fastighetsförmedling i Arboga
Byggnadsfirman Lund AB
Sturestadens Fastighets AB
Svensk Fastighetsförmedling i Kungsör
Medo i Kungsör
Kungsörs Fastighets AB
Vi är stolta över vårt rika föreningsliv
I Västra Mälardalen finns över 400 föreningar. Här finns något för de allra flesta!
Dags för en ny hobby?
Föreningsregister Köping
Föreningsregister Arboga
Föreningsregister Kungsör
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!
@ Copyright 2022 Västra Mälardalen i Samverkan.
Sekretess & integritet. Webbdesign: Underbase Media AB