Henrik Zetterdahl driver flera bolag i Västra Mälardalen, både inom produktion av butiksinredning och inom solenergi. Till Västra Mälardalen och Kungsör flyttade han 2006 och det var även här han etablerade sina företag. Henrik ser många fördelar med att driva företag just i Västra Mälardalen.
“Västra Mälardalen är ett mecka av företagsamhet skulle jag vilja säga. Det ligger föredömligt till, här finns stora europavägar med bra kommunikationsmedel både för tåg- och biltrafik. Närheten till storstäderna är också bra. Det finns alla möjligheter att etablera företag i den här regionen, det är en region med rikt näringslivsklimat!”
“Det finns alla möjligheter att etablera företag i den här regionen”
Läs intervjun med Förebilden Henrik från maj 2023
Tillsammans med affärskompanjonen Robert Alm driver Henrik Zetterdahl företag i både Arboga och Kungsör med totalt ca 30 anställda att ansvara för. Och så är han fastighetsägare och hockeyfarsa. Och innebandypappa. Och eftersom det är vårsäsong är han dessutom fotbollsförälder.
“Med tre söner som håller på med sport blir det en del matcher och cuper på helgerna. Vi brukar ta varsitt håll, frugan och jag.”
Henrik är Västra Mälardaling sedan 2006. Tidigare reste han en hel del runt om i världen och har bland annat jobbat i Frankrike.
Även om schemat är välfyllt ser Henrik Zetterdahl lugn och harmonisk ut när vi ses på Hero Solkraft i Arboga.
“Jo, men stressad blir jag också ibland”, säger han. “Av saker man inte vet. När man ska ut på okänt vatten som man inte har full koll på. Till exempel när man har lovat leveranser som visar sig kan bli svåra. Men det bästa är att vara ärlig, det varar alltid längst.”
Företagandets okända vatten till trots är tillvaron som VD, chef och bolagsägare något han älskar och aldrig ångrar.
“Jag driver företag för att det är utvecklande, man jobbar för guldkant i tillvaron. Jag nyttjar väl egentligen sällan möjligheten att vara ledig. Men det är lyckligt att veta att det finns en flexibilitet ändå. Det är underbart roligt att driva företag. Varje dag är en utmaning, men en ganska rolig och spännande utmaning. Det finns många gråa hår och jobbiga tider, men på det stora hela är det en fantastik tillvaro.”
Ingenjören Henrik
Henrik har en bakgrund som ingenjör, först inom kemi, sedan energi. Han är uppvuxen i Norrköping men som projektledare på stora bolag som Arla och Astra Zenica har han fått se en hel del av världen.
“Jag älskade att vara projektledare, jag fick resa mycket och har jobbat utomlands, jag har fått träffa människor från många olika nationaliteter. Och så fick jag gå på spännande utbildningar också, bland annat inom ledarskap, vilket jag nog har nytta av nu.”
Anställning på storbolag var ganska långt från egenföretagande, men ibland tänkte Henrik att det verkade roligt att vara konsult, och få möjlighet att styra sin egen tid.
Det skulle dock ta några år och framför allt en resa till Göteborg innan Henriks företagartankar skulle bli verklighet.
“Vi var ett gäng kompisar som åkte till Göteborg för att kolla på fotboll. På krogen där träffade jag en tjej som råkade bo i Kungsör. Jag bodde i Stockholm då och tänkte att hon också kunde flytta dit, men efter några år av resande började vi leta hus i Kungsör.”
Huset dök upp och Henrik fick jobb på Volvo Powertrain i Köping, men tankarna om att starta eget blev mer och mer påtagliga och tillsammans med den gode vännen Robert Alm utvecklades drömmarna så småningom till planer.
“Vi satt på krogen i Eskilstuna och spånade. Just då var vi inne på att öppna en deli i Kungsör i lokalerna till gamla Algots Järn. Men istället blev det ett trådbockningsföretag.”
Första bolaget Hero Teknik föddes i Kungsör
Stål- och metallföretaget Hero (från Henriks och Roberts initialer) Teknik, föddes 2008. Henrik minns tiden som intensiv men spännande.
“Vi startade upp med bara oss två, vi jobbade dygnet runt i lokalen i Kungsör. Efter ett par år var vi fem eller sex anställda och behövde mer utrymme. Till slut fick vi möjligheten att flytta in i en gammal bagerilokal.”
Flytten var dyr och energikrävande minns Henrik som helst inte vill upprepa en sådan process. Att äga fastigheten är därför bättre än att hyra, tänkte duon som till slut fick till ett köp.
Intresset för att äga fastigheter tog dem på nya, spännande vägar. I Arboga hittade de lokalen där Arboga och Kungsörs Plåt hade sin verksamhet.
“Vi köpte både fastigheten och verksamheten och började köra företaget i ny regi. Jag kan ventilation och Robert kan plåt. Vi frågade personalen om de ville vara kvar, de är de fortfarande.”
Nästa företag kom till mycket på grund av timing, menar Henrik.
“Vi jobbar ju på tak och fick snart frågan om vi kunde sätta upp solpaneler när vi ändå var där.”
Visst kunde de det. Men först väntade ett halvårs studier för Henriks del inom solenergi i Härnösand. Dit samåkte Henrik med en kille från Eskilstuna. De kom bra överens och Henrik såg möjligheten till ytterligare en kollega.
“Jag registrerade firman Hero Solkraft och sa åt honom att om det här bär sig ska jag ha dig med.”
Och bar sig gjorde det, Henrik och Robert driver idag Hero Solkraft tillsammans med Jimmy Rinta-Ahosom minoritetsägare.
Henrik spenderar mest tid i Arboga där han ansvarar för Hero Solkraft, solcellsföretaget som han äger tillsammans med Robert Alm och Jimmy Rinta-Ahosom.
Henriks bolag är framgångsrika. En del av receptet kan vara noggrannhet med detaljerna, tror han.
“Det ska bli rätt och man får inte hafsa. Jobbar man på hemmamarknaden som vi gör med solcellerna vet man dessutom att man måste sköta sig, annars sprider det sig. Jag vill att kunden ska vara nöjd, ingen ska vara missnöjd, det är ett mål.”
En bra resa är drivkraften
Hur får man sin tid att räcka kan man undra.
“Det är fullt upp”, säger Henrik. “Min fru studerar till mäklare också utöver sitt arbete, så vi har att göra. Hon är väldigt driven och kämpar på väldigt hårt på sitt håll med det. Det blir inte så många lediga stunder i vardagen. Men ibland måste man försöka ta sig tid att ladda batterierna som till exempel att åka på spa. Jag har gett frugan ett presentkort för en spaweekend, men hittills har vi inte hunnit använda det.”
Tur det finns saker som uppväger. För Henrik handlar det mycket om att få möjlighet att utvecklas, det gäller även för de anställda.
“Roligast är att lära nytt och att se individer utvecklas. Det är roligt att anställa människor som kan få blomma ut.”
Henrik berättar att han hörde att utrikesfödda kvinnor ibland har svårt att komma ut på arbetsmarknaden, därför sökte han i den kategorin när han skulle anställa. Han hittade två som han erbjöd jobb, varav den ena fortfarande är kvar.
“Jag tycker om att lära känna nya människor och jag tror jag är bra på att läsa av och se individer. Alla dagar är inte på topp, då är det viktigt att få en klapp på axeln.”
Framåt då? Fler bolag på gång?
“Nej, nu tror jag inte det blir fler företag”, skrattar Henrik. “Nu jobbar jag vidare för en bra ålderdom. Jag vill att den ska bli bra. Jag är nog ingen visionär egentligen, utan jag vill att man ska må bra under resans gång. Och resan är rolig hittills.”