Företag och etableringar

Söker du personal?

Här hittar du Rekryteringsguiden, en kostnadsfri digital tjänst som hjälper företagare att hitta nya medarbetare!


Rekryterar du?

Rekryterar du personal till Västra Mälardalen?

Här finns material att använda.


Här är smart läge

Det finns många fördelar med att etablera ditt företag i Västra Mälardalen. Läget erbjuder effektiv logistik med närheten till E18 och E20, bra tågförbindelser men också sjötransport.

I Köpings hamn finns djuphamnen, spannmålskajen och oljepiren samt två industrikajer. Här planeras också nya infarter för vägtransporter och fler järnvägsspår.

Våra kommuner anordnar regelbundna frukostträffar för företag och andra som vill uppdatera sig om näringslivet.  Här finns också flera nätverk och föreningar för och av företagare där du kan skapa nya affärskontakter och få värdefull information.

I Västra Mälardalen råder ett gott företagsklimat där kommuner och näringsliv jobbar aktivt och nära tillsammans för att utveckla möjligheterna för oss som lever och verkar här.

Det kanske inte är så konstigt att vi har över 4000 aktiva företag i Västra Mälardalen!


Karta över lediga lokaler och mark i Västra Mälardalen:

Etablera i Västra Mälardalen


Arkiv, Etablera och FöretagRekryteringsguiden


VM-kommunerna knyter ihop konceptet “Förenkla helt enkelt”

Den 29/8 201 hade VM-kommunerna sin avslutande träff i utbildningsserien Förenkla helt enkelt. Arbetet, som leds av SKL (Sveriges Kommuner och Landsting) syftar till att hitta vägar och arbetssätt som förenklar och effektiviserar de kommunala processerna, inte minst i deras kontakt med företag.

Tobias Gillberg, näringslivschef i Arboga, har tillsammans med näringslivscheferna i Köping och Kungsör varit värdar för satsningen:
”Den här satsningen är ett bra sätt att tillsammans genomlysa hur våra rutiner kring bemötande, handläggning och återkoppling funkar. Vi har nu en bra lista på prioriterade punkter som varje avdelning kommer jobba vidare med. En del har med attityder att göra, en del är lågt hängande frukt.”

Listan innehåller bland annat följande arbetsområden:
– enklare att hitta samt tydligare info på web, ex FAQ och checklistor
– effektiva e-tjänster
– rutiner för uppdaterad web
– rutiner för återkoppling
– bättre kunskap om varandras enheter
– fråga mer, gissa inte
– info om handläggningen och processen

Publicerad den 2/9 2019.


Bli certifierad styrelseledamot och bidra till en professionell styrning av företagets utveckling!

Rätt fokus i styrelsearbetet ger dig grunderna och verktygen, så att du på ett professionellt sätt kan bidra till att utveckla ditt bolags lönsamhet och prestation på lång sikt.

Utbildningen kan direkt omsättas i praktisk verklighet. Du lär dig hur styrelsen och dess arbete kan struktureras och du får med dig verktyg som hjälper dig i detta arbete. Förutom ett gediget utbildningsmaterial får du checklistor, mallar och boken ”Vägledning till god styrelsesed”, Styrelse­Akademiens normgivande kod inom styrelsearbete.

Rätt fokus i styrelsearbetet genomförs av StyrelseAkade­miens ackrediterade lärare, som alla har erkänt goda kun­skaper inom svensk bolagsstyrning samt egna erfarenheter av styrelsearbete. Varje år väljer därför mer än 1 000 styrelseledamöter i svenska bolag att gå denna branschledande utbildning som genomförs på ett 20-tal orter i hela landet.Inga förkunskaper krävs.

Datum i Arboga: 17/10 + 23/10.

Mer information och anmälan här:


33 nya företag i Kungsör

I Kungsör har det under första halvan av 2019 startats 33 nya företag i Kungsör, bland annat inom bygg, juridik, rekrytering och handel.
Grattis till de nystartade företagen och till Västra Mälardalen!


Gemensam karta över tomter förenklar för företag i VM

Köping, Arboga och Kungsör samverkar på många sätt för att förenkla för företagare som finns i, eller är intresserade av att verka i Västra Mälardalen.

Nu har kommunernas samhällsbyggnadsenheter gått samman om en digital karta som synliggör tomter och exploateringsområden.

Läs mer om kartan här!


Arboga får rekordbetyg av företagen

Arboga fortsätter att klättra Svenskt Näringslivs mätning av företagsklimatet i kommunen. I år ökar Arboga till 3,5 av 6 i mätningen.

Läs mer här.


Kungsör klättrar i mätning av företagsklimatet

Svenskt Näringsliv mäter årligen företagsklimatet i Sveriges kommuner. Mätningen från Kungsör visar en fortsatt positiv utveckling.

Läs mer här!


Hållbarhet i fokus för projektet Industriell symbios i Västra Mälardalen

Cireko, med Ann-Sofie Granzell och Daniel Nordström i spetsen, har i veckorna informerat nyfikna företag och organisationer i Västra Mälatrdalen om cirkulär ekonomi, men också tipsat om hur företag kan arbeta med hållbarhet, som genom exempelvis tävlingar och coachingprogram.

Ann-Sofie Granzell är även koordinator/symbiosutvecklare för projektet Industriell symbios i Västra Mälardalen. Projektet syftar till att få den enes överskott och rest att bli till en andres råvara och resurs. En win-win-situation, inte minst för miljön.

I projektet tittar man på områden som energi, material, kunskap, transport och potential. Projektet skapar möjlighet till dialog i ämnet cirkulär ekonomi så att idéer kan födas och kopplingar skapas. Projektet vill sätta igång frågor som: Vad har vi som andra kan använda och hur kan vi samarbeta med andra för att bättre ta till vara på våra resurser.

Kontakt: a.granzell@cireko.se / 070-580 80 35


Västra Mälardalen presenterar lyckad samverkan på SBA

Den 12 februari berättade Köping, Kungsör och Arboga om lyckad samverkan på Sweden Business Alliance i Stockholm där 55 av landets kommuner medverkade.

Bra jobbat alla inblandade!


Hamnen – en styrka också för våra lantbrukare

Hamnen är en resurs för många företag i Västra Mälardalen. Det gäller även för våra lantbrukare som ser stora logistikfördelar för sin export, med hjälp av sjötransporter från Köping.

 


Lägre lokalkostnader och nära till samarbete

Mathias Axelsson är företagare och har verksamheter på flera orter men väljer att ha sitt huvudkontor i Köping, Västra Mälardalen.
Han beskriver fördelar i närheten till allt, bra kommunikationer, lägre lokalkostnader och närheten till samarbete med andra.


“Ett mecka av företagsamhet”

”Det finns tomter för företag att etablera sig på och jag tycker att det är en jättebra region med ett rikt näringslivsklimat som blomstrar. Och det kan bara bli bättre.”

Henrik Zetterdahl flyttade från Stockholm till Kungsör, där han så småningom också blev företagare. Idag driver han tre bolag i Västra Mälardalen. Henrik är också engagerad i Företagarna i Kungsör.

Hör Henrik beskriva Västra Mälardalen som ort för företag och företagande.


15 nya jobb i och med Willys etablering

Etableringen av Willys i centrala Arboga innebär en rekrytering av ungefär 15 personer. Rekryteringen förväntas påbörjas runt jul.
Roligt tycker vi, såklart!


Västra Mälardalens HR-nätverk

Idag träffades Västra Mälardalens HR-nätverk för att diskutera hur kommuner och näringsliv kan samarbeta för att möta den ökande kompetensbehovet i Västra Mälardalen.
Handelskammaren berättade att de etablerar ett lokalt kontor i Arboga. De tipsade också om hur de kan underlätta för oss genom bland annat sina koncept för Talang-rekrytering och Relocation service.

Stort tack för idag alla medverkande och på återseende!


Kungsör “Bästa tillväxtkommun 2018!”

Grattis Kungsörs kommun till den fina utmärkelsen Bästa tillväxtkommun 2018. I bedömningen ser man på kommuners andel företag som ökar sin omsättning, nyanställer och som går med vinst.

Heja Kungsör!


Etableringstankar?

Söker ni läge för er etablering?
Västra Mälardalen erbjuder nätverk, smart läge och bra pendlingsmöjligheter.

Kontakta våra näringslivskontor för information!

Vill du etablera ditt företag i Västra Mälardalen?

Kontakta gärna våra näringslivskontor, de finns till för att hjälpa dig med dina frågor:

Camilla Nilsson
Näringslivschef Köping
camilla.nilsson@koping.se

Tobias Gillberg
Näringslivschef Arboga
tobias.gillberg@arboga.se

Ida-Maria Rydberg
Näringslivschef Kungsör
ida-maria.rydberg@kungsor.se


Lars-Erik Wige är ordförande i Industriföreningen Västra Mälardalen där regionens 17 största industriföretag är medlemmar. 
Han berättar om kompetens och historia som viktiga faktorer för Västra Mälardalens framgång. Välkommen till NyföretagarCentrum

Har du en företagsidé och vill ta steget till eget? Då är du välkommen att boka en kostnadsfri, objektiv och konfidentiell rådgivning hos NyföretagarCentrum som finns på plats i Köping, Arboga och Kungsör. 

Här får du hjälp med din affärsidé, frågor kring budget, marknadsföring och annat som rör ditt företagande. Efter rådgivning kommer du att vara väl förberedd för livet som egenföretagare. 

NyföretagarCentrum - Tidbokning och info


I Västra Mälardalen samverkar olika organisationer för företagens behov av kompetensförsörjning.
Jessica Windahl, företagsrådgivare på Arbetsförmedlingen i Västra Mälardalen berättar om sitt arbete:


Välkommen till Västra Mälardalen - Etableringar

Nyetablering Willys hemma

Nyetablering Swedish stockings

Nyetablering Firesafe Kidde

Kontakta oss

Mikael Bohman

Ordförande

Johanna Ericson

Marknadsföring/Webb

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!


@ Copyright 2019 Västra Mälardalen i Samverkan.
Sekretess & integritet. Webbdesign: Underbase