Näringsliv
Några av våra största arbetsgivare
Några av våra största arbetsgivare
Utbildningar i Västra Mälardalen
Utbildningar i Västra Mälardalen
Vuxenutbildning:
Barnskötare
Yrkesförare
CNC-operatör
Elkraftsingenjör
Specialistundersköterska inom demens
Språkintroduktion
Med mera!
Gymnasieinriktningar/profiler:
Brottning
Musik
Ishockey
Basket
Bordtennis
Golf
Saab Tekniska Gymnasium
Med mera!
För mer information om utbildningar, besök:
koping.se
arboga.se
kungsor.se
Välkommen till NyföretagarCentrum
Har du en företagsidé och vill ta steget till eget? Då är du välkommen att boka en kostnadsfri, objektiv och konfidentiell rådgivning hos NyföretagarCentrum som finns på plats i Köping, Arboga och Kungsör.
UF-företagande får eleverna starta och driva riktiga företag och tränar därmed en rad entreprenöriella förmågor. Förmågor som de kommer att ha nytta av i framtida arbetsliv, särskilt när pandemin är över. ”I rådande pandemiläge är det av största vikt att fler ges möjlighet att öva sin företagsamhet inom ramen för sin skolgång. Svensk ekonomi och näringsliv behöver fler entreprenörer”, säger Johan Eliases, Regionchef Ung Företagsamhet Västmanland. Läs mer
Västmanland driver fler elever än någonsin UF-företag läsår 20/21. Hela 1 670 elever driver 487 UF-företag, vilket är nytt rekord och en ökning med 128 elever samt 50 företag. ”Genom målmedveten lobbying har vi vänt kris till framgång. Skolorna i Västmanland har tagit ett stort ansvar och istället för att prioritera bort entreprenörskap ser vi framtidstro och tillväxt. Extra viktigt är ökningarna inom yrkesförberedande program, särskolan samt UF för nyanlända”, Johan Eliases.
Att så många elever på skolorna i Västmanland får möjlighet att driva ett UF- företag under ett läsår är ett resultat av ett stort engagemang från fler parter. Ett samarbete mellan lärare, skolledare, politik och näringsliv är en förutsättning för att vi gemensamt ska ro detta i land. Ett stort tack till er alla”. – Camilla Nilsson, Ordförande UF Västmanland.
Företagsamhet ger unga rätt förutsättningar för sin framtida karriär. Ökad ungdomsarbetslöshet kräver en högre innovationsförmåga och företagsamhet hos unga.
”2020 har varit ett speciellt år för oss alla. För att säkra företagande och tillväxt i Västmanland vi i största möjliga utsträckning gynna entreprenörskap och innovation. UF-företagande är viktigare än någonsin”, JohanEliases.
För mer statistik klicka här.
För mer information, kontakta:
Johan Eliases, Regionchef Ung Företagsamhet i Västmanland Tel: 0735-33 11 22 e-post: johan.eliases@ungforetagsamhet.se
Om Ung Företagsamhet:
Ung Företagsamhet är en politiskt obunden, ideell utbildningsorganisation och är en del av den globala organisationen Junior Achievement. Sedan 1980 har vi utbildat närmare en halv miljon gymnasieelever i entreprenörskap genom utbildningen UF-företagande.
2010 arbetar vi även med entreprenörskap i grundskolan. Ung Företagsamhet ger barn och ungdomar möjlighet att träna och utveckla sin kreativitet, företagsamhet och sitt entreprenörskap. Vi driver även nätverket UF-alumni. Vi har 24 regionkontor, ett nationellt kansli och över 100 anställda i hela landet och stöds av offentliga medel och det privata näringslivet. Johan Eliases, regionchef Ung Företagsamhet i Västmanland. Foto: UF Västmanland
Wenche Sörvåg har drivit Specsaversbutik i Köping sedan 2011, ochdet ökande intresset för att ta hand om sin ögonhälsa via en synundersökning har lett till utökade öppettider. Nu får butiken optikerkedjans nya skandinaviska inredningskoncept som svarar mot kundernas krav på en modern och professionell optikerbutik. På fredag, 27 november, är det nyinvigning, en coronaanpassad nyinvigning.
Läs merNya tider ställer nya krav på Specsavers butiker, det har inte minst märkts i skuggan av pandemin som medfört nya stränga krav på säkerhetsåtgärder. Men det finns också mycket annat som butikerna måste leva upp till för att kunderna ska trivas, och därför rullas ett helt nytt butiksinredningskoncept ut i landets Specsavers butiker:
– Man har undersökt vad våra kunder efterfrågar, och det handlar bland annat om att känna sig välkomnad i en professionellt och snygg miljö – åtgärder som ska matcha det vi erbjuder i butiken, säger Wenche Sörvåg, butiksägare. Hon började sin resa i optikbranschen vid millennieskiftet, och äger sedan 2011 butiken i Köping. Och trycket på butiken är högt:
– Efterfrågan är väldigt stor på glasögon i Köping med omnejd. Därför har vi utökat öppettiderna till 8-18 på vardagar. Vi märker att kunderna är mer måna och pålästa om sin ögonhälsa idag än för några år sedan, och många är medvetna om att man hos en optiker idag till exempel kan upptäcka begynnande ögonsjukdom. Ja, dessutom
har ju glasögon blivit mer av en modeaccessoar – det finns nog flera skäl att trycket är så stort just nu, säger Wenche Sörvåg.
Och vad vore väl mer lämpligt än att butiken, liksom så småningom alla Specsavers butiker i landet, nu får ett helt nytt butiksinredningskoncept. Upplevelsen ska bli mer välkomnande, kunderna ska lättare hitta rätt i butiken. Designmässigt får butiken en mer nordiskt ljus look med vita väggar, trägolv, ny belysning och rena färger.
– För oss var det självklart att satsa på en ombyggnad i butiken. Våra kunder uppskattar en trevlig atmosfär, och de ska får mer av sitt besök än de förväntar sig. Det är viktigt i vårt jobb som ju ofta handlar om att hjälpa folk med olika slags besvär och problem med synen. Sedan har vi ju modebiten av jobbet, och det är samma där – de ska kunna prova glasögon i en miljö som känns både inspirerande och trygg, säger Wenche Sörvåg.
27 november är det nyöppning i butiken och då blir det en festlig helg med erbjudanden och kampanjer. – Givetvis med stort fokus på hög hygienstandard och coronaanpassade åtgärder i butiken, säger Wenche Sörvåg.
Nyinvigning På dagen för nyinvigningen öppnar Specsaversbutiken på Storgatan 16 i Köping klockan 9.00, det vill säga en timme senare än vanligt på vardagar. Nyinvigningen firas med goodiebags och fri synundersökning vid köp av glasögon. Personalen använder visir och annan skyddsutrustning.
Alla är välkomna att titta på den nya butiken, men inte i stora sällskap. Personalen kommer att hålla koll på antalet kunder som släpps in i butiken för att göra det möjligt för kunder att hålla avstånd till varandra. Kunder som har bokat en tid kommer att prioriteras.
På Region Västmanland kan du få stöd och råd om du eller någon företagare du känner mår dåligt till följd av coronasituationen. https://regionvastmanland.se/…/rad-och-stod-vid-psykisk-oh…/ https://www.verksamt.se/web/vastmanland/foretagssupport Vill du delta i nästa dialogmöte? Kontakta din näringslivsenhet! camilla.nilsson@koping.se tobias.gillberg@arboga.se ida-maria.rydberg@kungsor.se
Den 18/5 presenterades den undersökning som Supportföretaget genomfört genom att fråga 542 företag i Västra Mälardalen om hur de mår i sviterna av Coronapandemin. ViS har initierat undersökningen som har pågått den senaste månaden.
Hälsningar Camilla Nilsson, näringslivschef Köping, 073-662 89 35 Tobias Gillberg, näringslivschef Arboga, 073-765 7018 Ida-Maria Rydberg, näringslivschef Kungsör, 073-3610147
Birgitta Nilsson är etableringssamordnare på Arbetsmarknadsenheten i Arboga. Till lokalerna på Jädersvägen kommer nyanlända för att lära sig tala svenska. Verksamheten är ett komplement till SFI, där fokus mer ligger på läs- och skrivträning. ”Jag anställdes 2015 för att se hur kommunen kan påskynda nyanländas etablering in i arbete. ”, säger Birgitta. Snart såg hon möjligheter att skapa en språkträningsverksamhet tillsammans med svensktalande personer som befinner sig i arbetsträning eller rehabilitering, vilka blir utmärkta samtalsparters till de nyanlända. Upplägget berikar på flera nivåer och för alla inblandade.
Västra Mälardalens industriella symbios startade redan 1982 i Köping då industrin Yara, som producerar tekniska ammoniumnitrat, började leverera spillvärme in i Köpings kommuns fjärrvärmenät. Sedan 2014 levererar även Nordkalk, som tillverkar brännkalk, sin spillvärme in i fjärrvärmenätet.
Läs merUtöver spillvärme används även bioavfall från Västra Mälardalen för att producera fjärrvärmen. Köpings kommun kan genom symbiosen erbjuda en av Sveriges billigaste men även i stort sett helt fossilfri fjärrvärme.
Köpings hamn är en viktig del i symbiosen då både Yara och Nordkalk använder sjöfarten som transportväg. Exempel på annan verksamhet som finns i symbiosen och som nyttjar sjöfarten är Lantmännen som fraktar spannmål vilkets torkats i Köpingssilon med fjärrvärmen.
Andra företag, industrier och verksamheter, som nyttjar fjärrvärmen, tar tillvara på restresurser av olika slag och på olika sätt. De är också en del i Västra Mälardalens industriella symbios.
Industriell symbios handlar om samarbeten mellan olika typer av företag och organisationer inom ett geografiskt område där ena aktörernas överskott och rest blir andra aktörers råvara och resurs. När de gemensamt optimerar sin resursanvändning ger det ekonomiska, miljömässiga och sociala vinster, vilket ger en konkurrensfördel på marknaden.
Industriell symbios är en del i den cirkulära ekonomin.
Läs mer om Västra Mälardalens industriella symbios här!Jessica Windahl är Företagsrådgivare på Arbetsförmedlingen i Västmanland. Hon tipsar om nya sätt att rekrytera.
”Rekrytering ser annorlunda ut idag, vi måste tänka i nya banor och jobba mer aktivt för kompetensförsörjningen”, säger Jessica Windahl, företagsrådgivare på Arbetsförmedlingen i Västmanland. Hon jobbar nära företagen i regionen för att tillsammans med dem hitta vägar till kompetensförsörjning. ”Vi behöver tänka annorlunda. Tidigare kunde man få 100 svar på en jobbannons, så är det inte längre. Nu måste vi tänka nytt.” Läs mer29% av företagen i Västmanland tvingas tacka nej till ordrar för att man saknar den kompetens man behöver för att anställa fler. ”Just nu råder kompetensbrist inom i princip alla branscher som ställer krav på utbildning”, berättar Jessica. ”Men det kan även vara en utmaning att rekrytera till yrken där det krävs en speciell typ av personlighet, men kanske mindre krav på utbildning. Till exempel branscher där man kan lära sig på arbetet, men som kräver ett intresse för serviceyrken.”
Arbetsförmedlingen erbjuder olika aktiviteter för att bidra till kompetensförsörjningen. Bland annat drivs satsningen Lokala jobbspår. ”Det är ett framgångsrikt koncept som idag drivs i Köping, men det finns stort intresse för att göra detta även i Arboga och Kungsör”, säger Jessica. I jobbspåret är målet att få personer som står längre ifrån arbetsmarknaden att bli anställningsbara på kortast möjliga tid. Konceptet är ett samarbete mellan en arbetsgivare, Arbetsförmedlingen och Köpings kommun, genom DUA – Delegationen för unga och nyanlända till arbete. ”De får lära sig yrket på arbetsplatsen”, säger Jessica. ”Arbetsgivaren är delaktig genom hela processen, från att utse vilka som ska genomföra utbildningen till hur utbildningen ska utformas och vad den ska innehålla. Arbetsförmedlingen och Köpings kommun kompletterar med andra insatser som individen behöver.”
Satsningen Lokala jobbspår har gett goda resultat. Av de 19 personer som gick vårdspåret beslutade sig 15 av dem för att läsa vidare till vårdbiträde. Flera vinster som Jessica ser är att programmet kan öka motivation och ge språkträning. Den som innan stod långt bort från arbetsmarknaden kan bli anställningsbar inom ett yrke.
Motsvarande upplägg körs också inom industri. Här är det fyra deltagare som får lära sig att jobba inom industri. Utbildningen sker i samarbetet med Gnutti Carlo i Kungsör som står för praktikplats och utbildningens yrkesinriktade innehåll. ”Det här är ett sätt för Gnutti att rekrytera”, säger Jessica. ”Det är helt fantastiskt att se. De här deltagarna vill verkligen lära sig, de inser vilken chans det är. Företaget ser också möjligheten till att hitta personal. ”
Lokala jobbspår kan erbjudas inom flera yrken och branscher. Just nu ser man exempelvis på möjligheterna att göra detta för måltidsbiträden och vårdnära tjänster. ”Det gäller att sänka trösklarna”, säger Jessica och förklarar att en del arbetsuppgifter kan skalas av från vissa yrkesroller. Det skulle avlasta och samtidigt öppna nya möjligheter för andra. ”Vi måste öppna dörrarna och förkorta vägen in på arbetsmarknaden”, säger hon. ”Men vi på Arbetsförmedlingen ska inte konkurrera med andra utbildningar. Våra insatser ska riktas mot bristyrken där det inte finns reguljära utbildningar. Söker man kompetens med högre utbildning finns exempelvis YH, Handelskammaren, Kompetenscenter och Högskolecentrum att fråga.”
”Jag vill att arbetsgivarna ska veta att det finns fler vägar till kompetensförsörjning”, säger Jessica. ”Om vi har en dialog kan vi få veta vilka behov ni har. Vi kan tänka nytt och vi kan göra mycket tillsammans!” Exempel på kompetensförsörjningsinsatser som Arbetsförmedlingen driver:Programmet startade i våras du ungdomar i åk 8,9 samt 1 på gymnasiet fick stöttning i processen att ta fram affärsidé och sedan pitcha den inför jury. Under sommaren har ungdomarna under handledning drivit sina verksamheter och den 14/8 var det dags för final och prisutdelning.
Några kommentarer från de unga företagarna var: “Det har varit extremt lärorikt, det har varit jättekul att få träffa nya människor och att tjäna egna pengar.” “Det är så mycket svårare än vad man tror, man måste verkligen kämpa. Och det är så extremt kul.” “Den personliga utvecklingen har nästan varit viktigare än att testa företagandet.”
KSO:erna var på plats för att dela ut de prestigefyllda priserna “Årets FF-företag”.
Johanna Rokka har varit handledare för ungdomar i Arboga och Kungsör som bland annat har har testat på att driva företag inom kak-catering, vegansk glassproduktion, hudvårdsprodukter och glassförsäljning.
“Det har varit jättekul, ungdomarna har varit engagerad”, säger Johanna. “Det roligaste är att de har lärt sig så mycket.”
Gillberg, näringslivschef i Arboga, har tillsammans med näringslivscheferna i Köping och Kungsör varit värdar för satsningen: ”Den här satsningen är ett bra sätt att tillsammans genomlysa hur våra rutiner kring bemötande, handläggning och återkoppling funkar. Vi har nu en bra lista på prioriterade punkter som varje avdelning kommer jobba vidare med. En del har med attityder att göra, en del är lågt hängande frukt.”
innehåller bland annat följande arbetsområden: – enklare att hitta samt tydligare info på web, ex FAQ och checklistor – effektiva e-tjänster – rutiner för uppdaterad web – rutiner för återkoppling – bättre kunskap om varandras enheter – fråga mer, gissa inte – info om handläggningen och processen Publicerad den 2/9 2019.
Rätt fokus i styrelsearbetet ger dig grunderna och verktygen, så att du på ett professionellt sätt kan bidra till att utveckla ditt bolags lönsamhet och prestation på lång sikt. |
Nu har kommunernas samhällsbyggnadsenheter gått samman om en digital karta som synliggör tomter och exploateringsområden.
Läs mer om kartan här!Ann-Sofie Granzell är även koordinator/symbiosutvecklare för projektet Industriell symbios i Västra Mälardalen. Projektet syftar till att få den enes överskott och rest att bli till en andres råvara och resurs. En win-win-situation, inte minst för miljön.
I projektet tittar man på områden som energi, material, kunskap, transport och potential. Projektet skapar möjlighet till dialog i ämnet cirkulär ekonomi så att idéer kan födas och kopplingar skapas. Projektet vill sätta igång frågor som: Vad har vi som andra kan använda och hur kan vi samarbeta med andra för att bättre ta till vara på våra resurser.
Kontakt: a.granzell@cireko.se / 070-580 80 35Det finns många fördelar med att etablera företag i Västra Mälardalen.
Läget erbjuder effektiv logistik med närheten till E18 och E20, bra tågförbindelser men också sjötransport.
Läs mer
I Köpings hamn finns djuphamnen, spannmålskajen och oljepiren samt två industrikajer. Här planeras också nya infarter för vägtransporter och fler järnvägsspår.
Våra kommuner anordnar regelbundna frukostträffar för företag och andra som vill uppdatera sig om näringslivet. Här finns också flera nätverk och föreningar för och av företagare där du kan skapa nya affärskontakter och få värdefull information.
I Västra Mälardalen råder ett gott företagsklimat där kommuner och näringsliv jobbar aktivt och nära tillsammans för att utveckla möjligheterna för oss som lever och verkar här.
Det kanske inte är så konstigt att vi har över 4000 aktiva företag i Västra Mälardalen!
Etableringsplaner?
Här finns karta över lediga lokaler och mark i Västra Mälardalen:
Karta, etableringsmöjligheter VM:
Kontakta gärna ditt näringslivskontor, de finns till för att hjälpa dig med dina frågor:
Camilla Nilsson
Näringslivschef Köping
camilla.nilsson@koping.se
Tobias Gillberg
Näringslivschef Arboga
tobias.gillberg@arboga.se
Ida-Maria Rydberg
Näringslivschef Kungsör
ida-maria.rydberg@kungsor.se
Söker du samarbetspartners, kunder, leverantörer eller potentiella arbetsgivare?
I vårt gemensamma företagsregister söker du bland företag i hela Västra Västra Mälardalen.
Gemensamt företagsregister.
Föreningar för företagare och företagsamma
Bland ViS medlemsorganisationer finns flera samverkansföreningar för företag:
Klöver Dam
Företagarna Västra Mälardalen
Företagarna Kungsör
AiC
Köpings Centrumförening
Handelskammaren Mälardalen
Industriföreningen Västra Mälardalen
Lars-Erik Wige är ordförande i Industriföreningen Västra Mälardalen där regionens 17 största industriföretag är medlemmar.
Han berättar om kompetens och historia som viktiga faktorer för Västra Mälardalens framgång.
VM-Festen – Västra Mälardalens företagsgala
På den årliga VM-festen uppmärksammar och belönar vi personer och företag som på olika sätt gjort fantastiska insatser för regionen.
Strålkastarna riktas mot stora framgångar och exceptionellt goda idéer.
Grattis alla vinnare och nominerade. Och tack för att ni bidrog till att göra VM-festen till årets fest!
Vinnarna är:
Vinnare, VM-festen 2018: 🥇
Årets företagare
TBO Haglinds
Årets nyföretagare
Anton Fallqvist, AF-träning och rehabilitering
Årets Klöver dam
Regina Sjödin, Ginas bokföringstjänst
Årets butik
Bergmans guldvaror
Årets restaurang/café
Konditori Bivur
Årets medarbetare
Mattias Åkerlund, Volvo
Årets ambassadör
Alfons Fallqvist, AF träning och rehabilitering
Årets nyföretagare
Helen Shippey, Shippey Photography AB, Köping
Årets restaurang/café
Harrys, Köping
Årets butik
Gallerie Ågången, Köping
Årets marknadsförare
Köping basket/Köping Stars
Årets Klöver dam
Carola Andersson
Årets ingenjör
Elias Häggström – LEAX Group
Årets företagare
Telliq AB
Årets ambassadör
Filip Hammar och Fredrik Wikingsson
Vinnare, VM-festen 2016:
Årets företagare
Elitesängar, Kungsör
Årets ingenjör
Madeleine Kempe, Saabgroup
Årets marknadsförare
Motor Nilsson
Årets Winnetkvinna
Ewa Hemmingssen Nielsen, Din Tandhygienist i Köping AB
Årets nyföretagare
Arboga Gym, Arboga
Årets restaurang/café
Nellys Bar, Kungsör
Årets butik
Hatz Deli, Köping
Vinnare, VM-festen 2015:
Månadens förebild, oktober
Johanna Ericson
Årets nyföretagare i Köping
Rolf Blom (Hundiq)
Årets nyföretagare i Arboga
Thomas Becker (Högsjö Wärdshus)
Årets nyföretagare i Kungsör
Ulf Eriksson, Johnny Elf, Tor Wodell och
Micke Hammar (Kungsörs Prefament AB)
Pris från Arboga kommun
Carin Bastås (Byggnadsfirman Lund)
Pris från Winnet
Amina Nordlund
Pris från Industriföreningen i Västra Mälardalen
Marcel Hundertmark (Yara)
Pris från Köpings Centrumförening
Årets säljare i Köping
Sofia Ericsson (Vinyl)
Årets Butik i Köping
Pelle- och Jim Sjöman (Sjömans)
Priser från Arboga i Centrum
Årets restaurang/café i Arboga
Andreas Haglind (Restaurang Ågården)
Årets butik i Arboga
Marita Magnusson (Kajal Parfymeri)
Priser från Företagarna
Årets företagare i Kungsör
Ronny Andersson och Stellan Ravelin (Packing AB)
Årets författare i Kolsva
Michel- och Nena Kuszli (Kuszlis Mekaniska Verkstad AB)
Årets företagare i Köping
Mikael Frentz (OKQ8 12 mack)
Årets företagare i Arboga
Charlotte Josefsson och Jenny Eklund (Hå-Ges bröd)
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!
@ Copyright 2021 Västra Mälardalen i Samverkan.
Sekretess & integritet. Webbdesign: Underbase Media AB