Sök

Ett Ljusare Västra Mälardalen i mål

Projektet Ett Ljusare Västra Mälardalen, som drevs med stöd från Leader, är i mål. Syftet var att skapa tryggare, snyggare och mer levande stadskärnor i Köping, Arboga och Kungsör. Detta genom att belysa platser och fasader där folk rör sig och skulle kunna röra sig ännu mer. 

“Det har varit ett omfattande projekt med många inblandade, och resultatet visar på ett stort engagemang”, säger projektledare Tobias Gillberg.

I varje stad har referensgrupper bestående av seniorer, ungdomar och företagare bildats. Tillsammans med professionella belysningsdesigners har ljusvandringar och workshops genomförts och sedan har platserna valts ut.

I trygghetsundersökningar kommer ofta önskemål om ljusare stadskärnor och platser. Många platser är dock bortglömda eller nedprioriterade eller går inte under någons ansvar. Genom projektet gavs möjlighet att belysa dessa platser.

“Extra påtagligt blev det då Arboga manskör sjöng Stad i Ljus på invigningen, det sammanfattade allt.”

Projektledare Tobias Gillberg är övertygad om att belysning starkt bidrar till stadsbilden och upplevelsen av staden. Han är mycket nöjd med projektet och lyfter Leader som möjliggör den här typen av utveckling.
Jag tror det leder till mer liv och rörelse vilket både bidrar till trygghet och utveckling för näringslivet. Extra påtagligt blev det då Arboga manskör sjöng Stad i Ljus på invigningen, det sammanfattade allt.”

Referensgrupperna

I Köping och Arboga bildades referensgrupper med representanter från seniorföreningar,  ungdomsfullmäktige och företagare. Tillsammans med belysningsdesigners från Vrå och TRS Solutions genomfördes workshops för att öka kunskap om belysning samt ljusvandringar där mörka platser testbelystes.

Referensgrupperna prioriterade vilka platser som skulle ingå i projektet. Ett flertal uppföljande träffar med referensgrupperna har gjorts under projektets gång. Dessutom genomfördes även en resa till ljuseventet Magic Forest i Örebro.

Östra och Västra Långgatan i Köping

Referensgruppen upplevde gatorna som otrygga och pekade ut mörka porthål. Anton Martiin och Sara Grünning från VRÅ deltog på ljusvandringen och tog fram förslag. Portarna har fått ny belysning i form av matchande lyktor. Insatsen gav ett enhetligt intryck och porthålen som pekats ut som otrygga blev ljusare.

Karlbergsskolan i Köping

Området kring skolan upplevdes som väldigt mörkt. Först togs förslag fram på att belysa hela fasaden från en mast vilket inte var genomförbart pga komplicerade grävjobb. Ett nytt förslag togs fram vilket innebar lyktor på fasad samt ny belysning på platser där det saknades. Skolan har själva kompletterat med ny belysning på ett träd. Området kring skolan blev ljusare och skolans arkitektur fick förnyad glans.

Stationshuset i Köping

Referensgruppen pekade ut stationen och området kring perrongen som väldigt mörkt Många pendlar dagligen till och från Köping och många passerar stationshuset med både tåg och bil. Resultatet blev ett ljusare och tryggare välkomnande till Köping då både fasaden mot perrongen och framsidan belystes. Dessutom blev det ett lyft då det byttes till enhetliga glödlampor i befintliga armaturer. Hela området kring stationen blev ljusare och lite av ett blickfång. (Bild före och efter)

Stora torget i Arboga

Hela torget upplevdes som väldigt mörkt. Vintertid under några år har det dock funnits tillfällig belysning på vissa byggnader. Johan Röklander från TRS Solutions tog fram förslag på permanent belysning. Många Arbogabor har kommenterat att det blivit mycket tryggare och snyggare året runt.

Ahllöfsparken i Arboga

Referensgruppen ansåg att parken var väldigt mörk kvällstid trots ett flertal lyktor i äldre stil. Förslag togs fram och det hela landade i att belysa ett centralt träd från fyra håll.

Pastorsexpeditionen på Nygatan i Arboga

Nygatan pekades ut som otrygg med ett flertal mörka partier. Pastorsexpeditionen ligger nedanför Nicolaikyrkan och i början av Centrumleden. Genom att belysa fasaden blir både gatan och hela intrycket då man kommer med bil ljusare. Kyrkan var positiva till insatsen och bekostade själva både bygglov och kompletterade belysning på övervåning vilket verkligen lyfte hela intrycket.
(Bild före och efter)

Passage mellan Ica och Willys i Arboga

Nytorget är porten till Arboga och en central plats. Trots det var det många som tyckte den upplevdes mörk. I rapport från trygghetsvandring från 2021 har sagts att “Platsen kan göras mer inbjudande exempelvis genom … förbättrad belysning. Bland annat genom exempelvis fasadbelysning, men även genom att använda andra färger på belysningen som kan göra att platsen upplevs som ljusare.” I passagen installerades under projektet sex bågar med varmt gult ljus, det hela blev en ny passage in till staden Arboga.

Stationshuset i Kungsör

Under ljusvandringen upplevde referensgruppen området kring stationen som mörkt. Genom att komplettera huset med spotlights som belyste de stora gula dörrarna längs med fasaden skapades blickfång och en mycket ljusare miljö.

Cykelställ vid stationen

Intill stationen finns en cykelparkering som var väldigt mörk. Här monterades ett flertal små armaturer i själva ramen till cykelparkeringarna. Det räckte för att lysa upp och skapa en tryggare miljö.

Träd vid fritidsgården i Kungsör

Området kring fritidsgården i Kungsör upplevdes som otrygg, inte bara av referensgruppen utan även av ungdomar vi talade med. Att belysa själva huset visade sig vara svårt och därför beslutades att montera spotlights på befintliga lyktstolpar för att skapa en upplyst träddunge intill fritidsgården.

Kungsudden i Kungsör

Området kring Kungsudden i Kungsör är välbesökt men mörkt. Här belyses nu ett träd vid parkeringen utanför området, det skapar ett blickfång även från vägen nedanför. Inne på området löper träd i rad, dessa belystes genom att montera spotlights på befintliga lyktstolpar för att skapa ett mer upplyst rum. 

Se Västmanlands Televisions inslag om projektet. 

 

Har du frågor om projektet?
Kontakta projektledare Tobias Gillberg, tobias@vastramalardalen.se.

Leader-Mälardalen
Leader Södermanland