Träbåten KA-410 har legat i Hjälmare docka i närmare 20 år. Den byggdes på Tjörn på 60-talet och har därefter tjänat som transportbåt vid kustartilleriet på Västkusten. Efter avslutad tjänstgöring köptes den av en privatperson som tog den till Hjälmare docka. Efter att ha inlett renoveringsarbetet av båten, gick ägaren tragiskt bort i cancer. Båten donerades till Barncancerfonden men låg kvar i dockan, där den gick en osäker framtid tillmötes.
Ingenjören Woodrow Weist besökte Hjälmare docka för att hjälpa en vän med en annan båt när han fick syn på KA-410. När han fick kännedom om dess osäkra framtid började idén ta form: Han skulle se till att den fina båten inte skulle förfalla, dessutom ville han modernisera den med eldrift och solpaneler. Efter en grundlig beskrivning av sina planer fick han överta ansvaret för båten.
När Polina Shubina fick höra om Woodrows båt återuppväcktes hennes dröm om en seglande teater, och gemensamma planer började smidas. När Olesya Radilova sedan anslöt utvecklades planerna till ett projekt.
Läs merPolina är den kreativa drivkraften ombord och förklarar att hon gärna kommer i kontakt med lokala kulturutövare av olika slag. Hon ser att båten och platsen kring den kan bli en scen för exempelvis teater, cirkus, dans och andra konstformer. Hennes vision är att båten som numera är döpt till Floating EKA, blir en kulturell mötesplats. Inledningsvis här vid Hjälmare docka, men i framtiden också i fler hamnar i Sverige och utomlands.
Men först ska båten färdigställas i dockan. Den ska repareras och förses med solpaneler och elmotorer som klarar av att driva den 30 ton tunga farkosten. I april får teamet förstärkning av omkring 12 personer och i slutet av april ska båten testas på vatten, vilket är ett spännande delmål. Därefter är förhoppningen att genomföra ett event kring båten i början av juli, för att sedan kasta loss mot nya horisonter i mitten av juli.
”Projektet anpassas utefter platsen vi befinner oss på”, säger Olesya Radilova som är partnership manager för projektet. ”Därför vill vi gärna föra dialog med lokala företag, kulturidkare, föreningar och andra intresserade”. Hon beskriver att Floating Eka ger stora möjligheter till kunskapsutbyte. Förutom det kulturella intresset har projektet också gedigen kunskap om hållbarhet. Hon ger exempel på teambuilding med fokus på hållbarhet som en möjlig aktivitet för lokala företag, men understryker att möjligheterna är många, och kan anpassas utefter intresse och behov.
”Vi vill gärna ha feedback och idéer från lokala aktörer, föreningar och personer. Är ni nyfikna på att veta mer om projektet eller för att diskutera hur vi kan hjälpa varandra – hör av er!”, uppmanar Olesya.
Är du nyfiken på projektet?
Vill du veta mer om hur du som förening, företag eller privatperson kan samarbeta och bidra till projektet?
Kontakta: partner@floatingeka.com