Nyinflyttade Dan Neijdebro blev snabbt en viktig kugge i Arbogas föreningsliv. I hockeyklubben får han bidra med sin kompetens och fortsätta utveckla favoritidrotten. Dan som växte upp i Modos Örnsköldsvik känner sig hemma.
Men det som avgjorde flytten var 20-talshuset som dök upp på nätet.
“Vi hade inte varit i Arboga innan husvisningen. Men när vi gick runt där på tomten frun och jag efter visningen kändes det självklart. Det är här vi ska bo, sa vi. Vi är hundra procent glada att det gick i lås.”
“Det är här vi ska bo, sa vi.”
När Dan och hustrun Mikaela fick syn på husannonsen som skulle förändra deras liv, bodde de i Stallarholmen och hade ingen större koll på Arboga som ort.
“Mikaela gjorde veterinärpraktik i Strömsholm, så vi kikade runt där i trakterna, men det första vi var och tittade på var huset i Arboga. Det är från 20-talet och väldigt charmigt. De tidigare ägarna hade verkligen behållit stilen. Sen låg det bra till, nära tågstation och centrum.”
En spännande budgivning senare blev huset äntligen deras och det var dags att landa i den nya hemstaden med skola, jobb och vardag.
“Vi bestämde oss ganska snabbt att vi ville engagera oss i det lokala föreningslivet. Det var ett strategiskt val. Jag tror verkligen det underlättar att man gör det när man kommer som ny till en plats.”
Dan lärde känna flera olika föreningar, till exempel Arboga Alpina och innebandyklubben, där han idag även är tränare för dotterns lag.
Med sin gedigna bakgrund som hockeyspelare var IFK Arboga Hockeyförening nästa naturliga steg.
“Jag hörde av mig och erbjöd mig att hjälpa till, så nu är jag ungdomsansvarig och ser till att ungdomssektionen har bra förutsättningar för sin verksamhet. Jag arbetar tätt tillsammans med RF-Sisu med bland annat med kulturfrågor. Jag vill skapa bredd i föreningen och vill göra hockeyarenan till en mötesplats där man kan få ett kul avbrott i vardagen. Att jobba med hockeyn är lite som att komma hem. Är ju från Örnsköldsvik med rötter inom Modo, så… ”
“Våra grannar har nästan varit som lokalguider åt oss.”
Dan har också hittat nätverk utanför sporten, som företagare blev han inbjuden till BNI-nätverket i Västra Mälardalen. Där träffar han regelbundet andra företagare. Som IT-konsult och delägare i ett konsultbolag ser han nyttan av nätverkandet, som dessutom är ett trevligt sätt att lära känna platsen på.
“Det är många pusselbitar vi har haft tur med”, menar Dan som uppskattar att grannar och bekanta även har delat med sig av tips på såväl fritidsaktiviteter som besökstips.
“Våra grannar har nästan varit som lokalguider åt oss, de har tipsat om allt möjligt.”
“Det är bra människor här. De är väldigt välkomnande, jag tycker man sträcker ut handen på ett annat sätt än i många andra städer.”
Dan upplever klara fördelar med att bo på en mindre ort, och tycker att Arbogas ligger optimalt till.
“Läget är fantastiskt. Det är en pärla med närhet till så mycket,
både skogen och storstaden. Jag tror fler och fler blickar mot mindre orter. Det är en tryggare känsla.”
Familjen känner att de har kommit in i Arbogavardagen.
“Det är bra människor här”, sägen han. “De är väldigt välkomnande, jag tycker man sträcker ut handen på ett annat sätt än i många andra städer.”
Och kanske har det även något att göra med Dans egen syn på att komma in i nya sammanhang:
“Man får vara öppen och skapa sin egen tillvaro. Jag har ett eget livstema, det går ut på att man får det man förtjänar, fast på ett positivt sätt. Om man kavlar upp ärmarna och jobbar så sker det bra saker.”
Dans smultronställen
Badplatsen i Lunger
“Jättefin badplats, och dessutom har vi hittat den lilla bastun där på udden.”Teknikbacken
“Tänk att ha en skidbacke mitt i stan!”Ågården
“Himla trevligt ställe för både lunch och middag.”
Foto: Sofie Sköld
Text: Johanna Ericson