Sök

Idas kakdröm får utrymme i Kolsva

Som barn bakade Ida Erlandsson ofta med sin farmor, hon tror att det var där konditorinspirationen föddes. Hon fortsatte laborera hemma i köket och insåg dessutom att det var kul att visa upp kreationerna på sociala medier.
Idén med Idas Cookies var född!

“Att baka är kreativt och man kan alltid hitta på nytt, det blir gott och så glädjer man andra!” säger Ida som under gymnasiet insåg att bakning var något hon ville ägna sitt yrkesliv åt. Och inte en dag har hon ångrat beslutet.

Efter gymnasiet fick Ida anställning som konditor, bland annat på Färna Herrgård och Skeppshandeln i Köping och när det var dags för Ida med sambo att hitta hus till nyblivna familjen konkretiserades drömmarna om en helt egen verksamhet.
“Vi hade letat hus jättelänge och bestämde oss för en villa i Kolsva.”
På tomten fanns ett även uthus, som vid närmare eftertanke faktiskt kunde rymma ett eget bageri.
“Är det inte dags att du testar dina vingar?” sa sambon Robin. Och jo. Det var dags, tyckte Ida.

“En fördel att vara på en mindre
ort är att alla pratar med alla!”

“Det var hektiskt. Jag jobbade jättemycket för att få ihop pengar till utrustning och inredning. Jag jobbade extra som konditor och som ekonomiassistent och även i verkstaden hos min sambo. Jag hade som mål att öppna gårdsbageriet i oktober och hann faktiskt. Fast det var tufft på slutet.”

Ida berättade om bageriet för sina Instagramföljare och tryckte upp vykort som hon åkte runt och la i brevlådor.
“Första veckan kom det mest släkt och bekanta, men därefter har det tickat på. Folk har berättat om mig och spridit ordet. En fördel att vara på en mindre ort är att alla pratar med alla!”

“Det finns ett stort
matintresse kring Köping”

“Det finns ett stort matintresse kring Köping”, säger Ida som gärna använder lokala råvaror från lokala aktörer.
“På Valdéngården i Köping görs en riktigt bra mandelmassa till exempel, den använder jag. Sedan bakar jag Munktorpsbrödet av mjöl från Munktorps Prästgård. Jag använder ägg från Smedby Gård och säljer must från Köpings Musteri. Det är många här i trakten som bryr sig om bra mat.”

Gårdsbageriet Idas Cookies har öppet på torsdagar och fredagar men det går oftast bra att lägga beställningar andra dagar. Hon säljer både matbröd och fikabröd för avhämtning. I sommar kommer hon även erbjuda caféplatser utanför bageriet och ser fram emot att möta både gamla och nya besökare. Några kundfavoriter i utbudet har hon redan märkt av:
“Surdegsbrödet är poppis. Jag tycker om variationen i att både vara konditor och bagare. Det finns så mycket kul man kan skapa!”

Idas smultronställen

Skeppshandeln i Köping
“Så mysigt ställe! De gör allt från grunden, så gott och lokalt!”

Köpings Musteri
“De har världens godaste must!”

Och
“Alla andra lokala bönder och producenter här som bryr sig om fin mat!”

Intervju: Johanna Ericson
Foto: Sofie Sköld

Håll dig uppdaterad om
Västra Mälardalen






Jag samtycker till behandling av mina personuppgifter

Relaterade artiklar

Ladda fler