Maria Stenberg driver grönsaksodling och gårdsbutik på Munktorps Prästgård. Flytten från Stockholmslivet blev en rejäl omställning, men rätt. Även om hon länge har studerat och arbetat inom mat innebar det nya livet en helt annan vardag.
“Jag ville odla själv och
längtade ut på landet.”
Samhällsfrågor, hållbarhet och mat har alltid intresserat Maria. Som ung ville hon resa och uppleva världen. Nyfikenheten tog henne bland annat till Frankrike där hon jobbade på bed-and-breakfast. Vetgirigheten att lära sig mer om mat tilltog och resulterade i livsmedelsstudier i Örebro och Grythyttan. Därefter följde flera år i Stockholm med jobb som hållbarhetsansvarig på en livsmedelskedja.
“Men jag började längta hem och ville komma närmare matproduktionen och de tidigare leden av livsmedelskedjan.”
Sagt och gjort. Maria och sambon byggde tillsammans med Marias föräldrar ett hus på deras prästgård i Munktorp. På gården finns nu förutom föräldrarnas jordbruk även Marias grönsaksodlingar och gårdsbutik.
“Jag provar mig fram hela tiden. Hittills har jag odlat ett 40-tal olika saker, som paprika, gurka, lök, ärtor, bönor … Jag gör allt själv, så det är full fart framför allt under maj till oktober.”
Hon tycker det är roligt med uppskattningen hon får.
“Många tycker det är roligt att det händer grejer, och man uppskattar kvalitet på grönsakerna.”
Maria lyfter Matsafari som ett fint sätt att synas.
“Matsafari är jätteroligt, jag har varit med två gånger, det kom jättemycket folk!”
“Jag har inte saknat storstaden alls.
Det är härligt att åka dit på besök,
men det är perfekt att återvända
hem sen.”
Hittills har flytten varit helrätt, tycker Maria.
“Jag har inte saknat storstaden alls. Det är härligt att åka dit på besök, men det är perfekt att återvända hem sen. Jag är positivt överraskad av hur det var att komma tillbaka. Många tycker det är roligt när det händer saker här, det finns många som gör bra saker för bygden och det ploppar upp verksamheter runtomkring.”
“Jag tycker att Munktorp är en plats på uppgång. Det har ordnats valborgsmässofirande, yoga och pubkväll med linedance.”
“Man hjälper varandra,
samarbetar och tipsar om varandra.
Det är en sådan kultur här,
tycker jag.
Det är en levande landsbygd.”
Hon har hittat flera lokala samarbeten.
“Jag upplever att det är lättare att vara aktör på en mindre ort, jag trivs bättre på en mindre plats. Stockholm är så stort.”
“Jag säljer till exempel Björksta gårdsägg och har haft keramik från Lina och Lera i butiken, båda är härifrån Munktorp. Jag har också haft några samarbeten med skolan här i byn.”
Många är bra på att skapa samarbeten här, menar hon.
“Man hjälper varandra, samarbetar och tipsar om varandra. Det är en sådan kultur här, tycker jag. Det är en levande landsbygd.”
Marias smultronställen
Skeppis (Skeppshandeln i Köping)
“Vi åker gärna dit och äter deras hemmagjorda glass.”Idas Cookies i Kolsva
“Hon bakar också surdegsbröd på vårt mjöl, vilket är kul!”
Intervju: Johanna Ericson
Foto: Sofie Sköld