”När man står där på morgonen och tar emot sina gäster och får ett leende tillbaka. Det är det jag får en kick av. Och jag tror det smittar av sig på andra.”
Sommaren 2000 kände Johan Dahnsjö att det var dags att skapa något eget. Efter att ha jobbat i hotellbranschen sedan 14-årsåldern, ville han förverkliga sin dröm om att driva ett ställe med rätt mat, rätt bemötande och rätt miljö. Och efter att ha tagit med sig sin kollega Thomas på en tur genom Sverige, fastnade de båda för Kungsörstorp. En då ganska nedgången anläggning men med rätt potential. Västeråsduon bestämde sig. Det var här drömmen skulle bli verklighet.
Den första tiden slet Johan och Thomas dygnet runt. Målade, snickrade och fixade, allt för att stå redo för sin allra första bokning – ett bröllopssällskap.
”Den första tiden var det bara jag och Thomas som jobbade här, vi gjorde allt själva. Vi hade 21 rum klara i september 2001 när våra första gäster anlände. Sen hörde någon av sig och behövde 25 rum, så det var bara att ordna. Vi byggt till några rum år för år och så har det fortsatt. Vi har drivits, utvecklats och vuxit av efterfrågan. Idag har vi 46 rum och 7 konferenslokaler här på Kungsörstorp.”
Och idag är det ett starkt team på 15 personer som tillsammans ser till att gästerna trivs.
”Många i personalen har jobbat här i över tio år. Jag tror de trivs och tycker att vi har sunda värderingar. Och förhoppningsvis har de snälla chefer också”, skrattar han. ”Att jobba här handlar om att bemöta människor som man själv vill bli bemött och att göra det där lilla extra. Egentligen är det ganska enkelt”, säger Johan.
Och gästerna tycks trivas, många av dem återkommer. Vad beror framgången på?
”Tillgängligheten”, tror Johan. ”Många av våra gäster kommer med tåg. Och maten. Den utvecklas och varieras vilket gör att de som varit här tidigare får något nytt. Och så läget. Den här utsikten tröttnar man inte på.”
Det är inte bara svenska gäster som hittat till Kungsörstorp. De senaste somrarna har anläggningen fått besök av turister från Holland.
”De uppskattar verkligen vårt läge”, säger Johan. ”De trodde knappt det var sant när de fick låna våra båtar för att ge sig ut och fiska, helt gratis.”
Johan funderar ständigt på hur han kan fortsätta utveckla sin anläggning. ”Vi planerar att glasa in uterummet ut mot Mälaren och vill även bygga hus för fler hotellrum. Men det är en avvägning för oss, det där med hur många gäster vi ska ta emot. Thomas och jag är med i driften hela tiden, vilket jag tror är en styrka. Blir vi för stora är risken att vi förlorar det personliga och det vill vi inte.”
Och kanske är det just det som summerar framgångsreceptet:
”För allt handlar inte om att bli större”, menar han. ”Utveckling kan också innebära att erbjuda mer och bättre för de som är här. Det här är ett livsverk. Jag tycker vi har kommit långt, men vi är inte klara än. Inte på långa vägar.”