Besöka och Uppleva 

Evenemang i  Västra Mälardalen

Det här händer i Västra Mälardalen!
Här hittar du evenemang i:
Köping
Arboga
Kungsör


Upplev Västra Mälardalen!
Här hittar du information och inspiration om vad du kan göra och se i Västra Mälardalen.

Bläddra i besöksmagasinet här!


Vi blir fler!

På väg mot 50 000

Snart är vi 50 000 Västra Mälardalingar! Status, maj 2021: 49 093 personer. En ökning från december 2020 då vi var 48 869. Välkomna, alla nytillkomna Västra Mälardalingar!

Handel, föreningsliv och musik kännetecknar Arbogaförebilden Kjell: “Så länge jag orkar bära basfiolen fortsätter jag.”

När Kjell Hedquist växte upp fanns det 30 livsmedelsbutiker i Arboga. Själv började han sin handelsbana som springpojke i pappas charkbutik på Nygatan. ”När vi sen öppnade Vilstahallen 1962 var den Arbogas största butik, även om den bara var halva utrymmet mot idag. Det var självklart att man fick hjälpa till”, säger han. Kanske var det just vanan att hugga i som la grunden till det engagemang som många förknippar honom med idag.
Kjell fick utmärkelsen Månadens Förebild i februari 2011.
”Så bra att vi kunde ses idag”, säger Kjell när vi möts i villan på Brattberget. ”Igår hade jag spelning, då var det lite snärjigt med tiden.” Han är glad och lättad över att livet börjar se mer normalt ut. Ett år utan spelningar är inget roligt år, menar Kjell som är kontrabasist i några olika konstellationer, varav Jazzt for fun och Sweet old fashioned girls är ett par av dem. Musikintresset har funnits med länge, berättar han. En annons från ABF väckte den unge Kjells intresse någon gång på 50-talet. ”De sökte deltagare till en gossorkester. Jag nappade och hade siktet inställt på trumpet, den kunde man tjusa damerna med tänkte jag. Men jag var stor och stark så de föreslog bastuba istället, sen blev det saxonfon och slutligen kontrabas.” Det visade sig att Kjell hade talang för musiken och en plats i Arne Bjelkes orkester blev en bra skola. ”Jag turnerade med Arne Bjelkes orkester ett par år under 60-talet, det var väldigt roligt, vi reste runt i Mellansverige. Jag förstår inte riktigt hur jag hann med allt, men så var det.” För samtidigt fanns jobbet i butiken, och när pappa behövde trappa ned i mitten av 70-talet kändes det självklart att ta över. Men trots gedigen inskolning var det ett stort åtagande minns Kjell. ”Visst var det nervöst. Det var ett stort steg, man fick ta lån och pantsätta huset. Men det gick ju bra. Det var roligt, handel var nog min grej. Vi utvecklade en bra köttbutik med egen chark. Det var skillnad då, nu är köttet vacuumpackat när det kommer till butiken. Jag minns en gång när vi fick in en älg som var så stor att den knappt fick plats i charkrummet, den var inte helt lätt att hantera”, skrattar han. Så småningom anslöt även två av sönerna till handlarfamiljen och arbetet fortsatte framåt i ny form fram tills 2004 då den såldes. Han ser tillbaka på handlartiden som rolig men ibland även slitsam: ”Man kände stora krav från många håll i omgivningen. Det var lite som om en jakt för mig att skapa något bättre hela tiden. Kanske som när man spelar golf, man tävlar mot sig själv för att bli bättre. Men den som drog det tyngsta lasset i allt det här var nog min hustru Mirjam. En stor eloge till henne, hon fick vardagen att gå runt för oss.” Trots många och långa arbetsdagar, jazzspelningar och golf har Kjell haft energi över till föreningslivet. ”Det fanns en tid när jag var med i 20 föreningar plus några styrelseuppdrag. Jag var också köpmannarevisor i ICA:s centralorganisation. Där kunde jag påverka handlarnas villkor, det kändes bra.” För Kjell har frågan om lokal handel varit viktig och han är stolt över att han fick uppdraget som ordförande i Arboga i Centrum. ”Det var jätteroligt. Lokal handel har alltid varit en hjärtefråga för mig. Det finns så mycket potential här i Arboga. En gång i tiden fick jag på nöten för att jag tyckte vi skulle locka de riktigt stora kedjorna in till Arbogas stadskärna, många blev upprörda på mig och nu håller jag med dem. Idag tycker jag att charmen ligger i de små butikerna.”
I Kjell och Mirjams trädgård frodas tomater, paprikor och blommor av olika slag.
Idag njuter Kjell av pensionärslivet, tiden fylls fortfarande av golf, föreningsliv och musik såklart. ”Ibland spelar vi på äldreboenden, det är roligt, de uppskattar verkligen den typen av musik. Sist var det en anhörig som frågade vad vi hade gjort med hennes pappa, hon hade sett att han glatt sjöng med i alla låtar. Han som så sällan drar på munnen, sa hon. Man blir så glad när man får höra sånt.” ”Vi har förresten gjort en nytappning av Arne Bjelkes orkester. Vi är ett åttamannaband, medelåldern är över 80 där tror jag.” Det kan nog vara nyttigt för huvudet att hålla med något i den här åldern, resonerar Kjell. Att spela efter noter kräver sitt av hjärnan och så får man komma ut och träffa folk. ”Musik ska byggas utan glädje, och av glädje bygger man musik”, sammanfattar han med Lill Lindfors ord. ”Så länge jag orkar bära basfiolen fortsätter jag.” Filmklipp Av Johanna Ericson Den 13/9 2021.

Succé för konsert på sjön!

Den 11 augusti var det dags för Konsert på sjön. Tommy Nilsson och Mikaela Loord höll två uppträdanden från en flotte i sjön, en spelning vid Malmön och en vid Skillingeudd. Omkring 85 respektive 75 båtar anslöt till spelningarna och stränderna var välfyllda av publik med pic-nic-korgar. Eventet var ett samarbete mellan Västra Mälardalen i Samverkan och Musikevent. Tack till besökare och alla andrasom bidrog till den lyckade och stämningsfulla kvällen!  Några som jobbade hårt för den lyckade kvällen var Theres Botold, Camilla Blomqvist, Mikaela Loord och Tommy Nilsson. Stort tack även till Musikevent!  

Bli VM-värd 2021

Hej!
Kul att du vill bli Diplomerad Värd för Västra Mälardalen!

Det namn du skriver här är det namn som sedan står på diplomet.

Det finns ingen tidsgräns, blir du avbruten kan du komma tillbaka. Dina resultat sparas dock inte längs vägen, om du stänger ner sidan innan den är slut får du börja om.

Tidsåtgång: ca 60 minuter.

Lycka till,

Hälsar
Västra Mälardalen i Samverkan

Namn
E-post

Fint reportage i DN-resor om Västra Mälardalen

DN Resor har varit på rundtur i Västra Mälardalen, bland annat kring Hjälmare kanal. Läs reportaget här.  

Sugen på lite kultur?

I Västra Mälardalen finns flera spännande utställningar i höst! Några exempel: Köping: Jucivaldo Tavares ställer ut sitt sena måleri på Köpings museum, 20-26/8.
Arboga: Johanna de Verdier ställer ut installationer med både fysiska och digitala element på biblioteket, 5-23/9. Kungsör: Linda Undergård ställer ut tavlor och bilder på Ljugs Goa under augusti månad.

Upplev Västra Mälardalen!

Vandra i storslagen natur, paddla i Hjälmaren och Mälaren eller shoppa i mysig småstadsmiljö. Här hittar du information och inspiration!

Här finns vattennära ställplatser!

Får du besök av en husbilsresenär i sommar? Tipsa om fina ställplatser i Västra Mälardalen! Här kan vi erbjuda platser med närhet till vatten: Inre hamnen i Köping, Hjälmaredocka i Arboga, Gästhamnen i Kungsör.

Ställplatser i Köping. Ställplatser i Arboga. Ställplatser i Kungsör.


I Västra Mälardalen har vi närhet till naturen

I Västra Mälardalen har vi närhet till naturen. Lina Ekdahl på Kungsörs kommun tipsar om platser och leder att avnjuta. Filmen är inspelad vid Lockmora i Kungsör, bland vitsippor och fågelkvitter. 🐦

Möt Gustav Norman, eller Sir Wilhelm Erövraren, som han heter vissa dagar.

Han är inte den ängsliga typen. När han inte är hovslagare, slåss han med lans, spelar in actionscener eller tränar hästar att springa igenom krutexplosioner. ”Jag har klarat mig bra, med bara ett par brutna revben. Men jag har nog haft lite tur också.” Möt Gustav Norman, eller Sir Wilhelm Erövraren, som han heter vissa dagar. Läs mer

Floating Eka förenar avancerad teknik med kultur – nu söker projektet kontakt med lokala aktörer

Träbåten KA-410 har legat i Hjälmare docka i närmare 20 år. Den byggdes på Tjörn på 60-talet och har därefter tjänat som transportbåt vid kustartilleriet på Västkusten. Efter avslutad tjänstgöring köptes den av en privatperson som tog den till Hjälmare docka. Efter att ha inlett renoveringsarbetet av båten, gick ägaren tragiskt bort i cancer. Båten donerades till Barncancerfonden men låg kvar i dockan, där den gick en osäker framtid tillmötes.

Ingenjören Woodrow Weist besökte Hjälmare docka för att hjälpa en vän med en annan båt när han fick syn på KA-410. När han fick kännedom om dess osäkra framtid började idén ta form: Han skulle se till att den fina båten inte skulle förfalla, dessutom ville han modernisera den med eldrift och solpaneler. Efter en grundlig beskrivning av sina planer fick han överta ansvaret för båten.

När Polina Shubina fick höra om Woodrows båt återuppväcktes hennes dröm om en seglande teater, och gemensamma planer började smidas. När Olesya Radilova sedan anslöt utvecklades planerna till ett projekt. Läs mer


Gamla stan i Köping – hållbara stråket är värt ett besök!

Längs Östra Långgatans nedre del, med sällskap av den brusande Köpingsån, ligger gamla stan med vackra kulturhus och ågårdar. Här hittar du också Museistråket med Köpings museum, Nyströmska gårdens snickerimusem och Brandmuséet som några exempel. Längs denna promenadvänliga gata finns dock fler gemensamma nämnare: Här trivs också verksamheter med fokus på hållbarhet. Läs mer

“Vi har ett fantastiskt kulturliv, vilket jag tycker vi berättar lite för lite om”

Lars-Erik Wige, ordförande för Industriföreningen i Västra Mälardalen, berättar om de fördelar han ser med att leva och verka i Västra Mälardalen.

Lär känna ditt Västra Mälardalen

I Västra Mälardalen finns en hel del att göra. Cykla, paddla eller vandra? Besöka en gårdsbutik?
Här hittar du information om saker att göra:

koping.se/visitkoping
arboga.se/visit
kungsor.se/uppleva-och-gora


Kontakta oss

Mikael Bohman

Ordförande

Johanna Ericson

Marknadsföring/Webb

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!


@ Copyright 2021 Västra Mälardalen i Samverkan.
Sekretess & integritet. Webbdesign: Underbase Media AB