Goda nyheter i
Västra Mälardalen

December 2020
Västra Mälardalen är fullt av goda nyheter. Dessa vill vi dela med oss av.
Du hittar fler på www.vastramalardalen.se
Snart blir det ljusare
Snart går vi mot ljusare dagar. Den 21 december infaller vintersolståndet, därefter får vi lite mer dagsljus för varje dag. 
Trots det kan det fortfarande kännas mörkt. Pandemiläget i Sverige och Västra Mälardalen är fortsatt allvarligt, vi behöver hålla i och hålla ut och se framåt. 
Men det finns fortfarande saker vi kan göra, i det här nyhetsbrevet får du några tips:

Rebecka Marklund tipsar om coronasäkra aktiviteter
Rebecka Marklund känner du säkert igen som hållbarhetsskribent i Magazin 24. Här tipsar hon om trevliga utflyktsmål och även förhållningssätt till familjemedlemmar som kanske är lite mer svårövertalade vad det gäller utomhusaktiviteter.


"Jag skulle vilja slå ett slag för att göra en familjeutflykt till någon av Arbogas tätortsnära skogar", säger Rebecka. "Lättillgängliga att nå till fots om man bor i stan. Har man som jag barn i tonåren kanske de initialt inte spritter av glädje av att behöva ge sig iväg. Men vilken förälder känner inte av det dåliga samvetet av att barnen hänger för mycket över en skärm? Så det är bara att bestämma sig, nu ska vi till skogs, alla ska med.

Väl på plats glöms det där motståndet bort. Snarare är det så att de finaste samtalen brukar äga rum i skogen. En favorit är att gå genom skogen, förbi teknikbacken mot Djupmyra, till Friluftsfrämjandets stuga vid Maxelmossen. Och väl på plats göra upp en eld, fika och dricka något varmt. Är stugan öppen kan man köpa fika på plats. Och finns det mer energi i benen utgår det härifrån fina leder på 2,5 km, 5 km eller 1 mil som man kan vandra. Eller varför inte utforska labyrinten av gamla stigar i skogen mellan Ramstigen och gamla Örebrovägen. Här finns också fina MTB-leder för den som gillar sånt. Ladda ner appen Naturkartan och appen Lokalsinne så är du riggad för en dag i skogen!"

Julhandel i Västra Mälardalen
Våra butiker förbereder och anpassar sig för att vi ska kunna handla våra julklappar på hemmaplan. Vi har pratat med Peter Adehill, centrumledare i Köping, Helen Pilerud, ordförande i AiC samt Lina Ekdahl, kultur och evenemangssamordnare i Kungsör: 

Det händer i Köping:
Peter Adehill, centrumledare, berättar att många butiker i Köping har utökat sina öppettider för att vi ska kunna sprida ut vårt shoppande och inte komma till butikerna samtidigt. Många butiker håller öppet adventssöndagarna 12-16 och en timme extraöppet dagarna före jul.
Under adventssöndagarna kommer det bjudas på julmusik och stämningsfull ljussättning på stan.

Förutom extra öppettider ställer många handlare upp med exempelvis hemkörning, de kan ta emot beställningar som levereras utanför butiksdörren och dessutom hålla öppet efter öppettider för att kunna hjälpa sina kunder. 


Peter Adehill är centrumledare i Köping.

"Jag är stolt över butikerna som känner så stort ansvar", säger Peter. "Jag upplever att de verkligen vill hjälpa samhället att fungera i det här. De är väldigt kreativa efter bästa förmåga. Känslan är positiv generellt där ute trots allt." 
 
Det händer i Arboga:
Trots att det inte blir någon julmarknad i traditionsenlig mening kommer Arbogas centrumkärna få julstämning även i år. 
"Här i Arboga kommer det att anordnas torghandel på flera olika platser istället, för att undvika folksamlingar. Förhoppningsvis blir det torgförsäljning på Nytorget, Entrétorget och Stora Torget under lördagar i december, men framför allt den 12/12 och 19/12. Sedan kommer vi ha Julekväll den 21/12 med öppet till 20.00. Vissa butiker håller också öppet under adventssöndagarna", berättar Helen Pilerud, ordförande i AiC och innehavare av Arboga Gardinaffär.


Även här kommer högtalare med julmusik sättas upp runt om i stan. 
"Det blir lugn och behaglig musik. Och så ska vi försöka få till eldkorgar och marschaller. Har vi tur kan det även dyka upp en och annan överraskning lite då och då", säger Helen. "Det känns som att det kan bli jättefin och trevlig julhandel här trots att det är som det är." 

Det finns flera fördelar med att handla sina julklappar i centrummiljö, menar Helen. 
"Här behöver man inte gå inomhus för att nå butikerna, utan man kan promenera ute på gatan och titta in för se om det är kunder i butiken och då välja att vänta utanför."
Men många har även anpassat sina verksamheter till det rådande läget. 
"Många levererar varor hem till kunderna och hittar andra lösningar."

Pandemin drabbar hårt på många sätt, men Helen ser även vissa positiva förändringar för Arbogas centrumshopping. 
"Många har tid att ta tag i hemmaprojekten nu, vilket märks i min bransch. Jag märker en ökning av tillresande besökare. Och eftersom man kanske inte vill resa kollektivt i nuläget behöver vi kunna erbjuda parkeringsplatser, vilket är en utmaning."

Det händer i Kungsör
Även i Kungsör tar handlarna stort ansvar för att erbjuda säker julhandel, säger Lina Ekdahl, kultur och evenemangssamordnare på Kungsörs kommun.
Man erbjuder olika lösningar, exempelvis presentkort, att leverera varor vid butiksdörren och i vissa fall även hemkörning. Några kan erbjuda sina kunder att boka en tid då de kan vara ensamma i butiken.
"Jag uppmanar kungsörare att kolla med sin butik", säger Lina. "De vill hjälpa sina kunder att shoppa säkert."

Tre snabba frågor till ett företag i VM
Som vanligt ställer vi tre frågor till ett företag i Västra Mälardalen. Den här gången har vi hört av oss till ett riktigt samverkansföretag - Schaktgruppen i Mälardalen AB, ett lysande exempel på devisen "tillsammans har vi mer!"
Vi har pratat med Hans Kalnins, verksamhetsledare på kontoret som ligger i Köping. 

Om verksamheten Schaktgruppen AB
Schaktgruppen i Mälardalen AB bildades 1997 av 25 entreprenörer som gick samman för att tillsammans kunna leverera ett brett utbud av tjänster. 
Gruppen utför arbeten framförallt i Köping, Arboga och Kungsör, men även utanför Västra Mälardalen. 
I Köping, Arboga och Kungsör har gruppen avtal med kommunerna för vissa tjänster. 

Inom Schaktgruppen finns en stor maskinpark. Tillsammans kan de erbjuda hjulburna- och larvgående grävmaskiner, bandtraktorer, hjullastare, minigrävare, traktorgrävare, dumprar och lastbilar.
De kan även hjälpa till med bland annat snöröjning, sopning, nedtagning av riskträd, flisning, dräneringsarbeten, dikesrensningar med mera. 

Vad är det roligaste med att jobba i verksamheten?
Hans beskriver den stora variationen som det roligaste med jobbet:
"Mitt jobb innehåller många olika arbetsuppgifter såsom kundbesök, marknadsföring, offerter, anbud,
och flera andra administrativa delar."

Det här visste du kanske inte om Schaktgruppen
Idag består Schaktgruppen av 20 entreprenörer från Västra Mälardalen-området. Tillsammans kan de erbjuda runt 100 maskiner för olika typer av uppdrag. Schaktgruppen vill gärna knyta till sig flera nya entreprenörer för att kunna bredda och utveckla verksamheten ännu mer. 

Här kan du läsa mer om Schaktgruppen.

Känner du Hanna Drakengren, en av våra Förebilder i Västra Mälardalen?

Hanna Drakengren utsågs till Månadens Förebild i maj 2018 för konsertsatsningen Brahms Requiem, ett samarbete mellan Köpings och Arbogas församlingar.
Hanna är organist i Arbogabygdens församlingar och ser samarbete som en självklar del i vardagen. Vi har träffat Hanna för att få höra mer om henne och om hennes arbete.
Läs artikeln om Hanna här.


Vi önskar en fin jul, även om den kanske blir annorlunda i år. 
Ta hand om dig.

Önskar 
ViS

Önskar du avregistrera dig från nyhetsbrevet? 
Kontakta: info@vastramalardalen.se

 

Copyright © *Västra Mälardalen i Samverkan 2019*, All rights reserved.