Elina bakar med sång i hjärtat

Elina Blomgren har drivit café på Kungsudden sedan 2019, men hennes bullar har folk i trakten avnjutit sedan 2008 då hon bestämde sig för att börja sälja sina hembakta alster hemma i köket.
“Jag har alltid älskat att baka och bekanta brukade skojade om att de befann sig på Himmelsberga café när de kom hem till vårt hus i Himmelsberga på fika. Då föddes tanken och jag satte igång att baka för att sälja.”

Det var alltså hemma i Elinas kök i Torpa utanför Kungsör som det startade. Förbipasserande och bekanta kunde stanna till för att få med sig en påse hembakt. Marknadsföringen bestod av skyltar vid vägkanten och rekommendationer som spreds ryktesvägen. När kompisen Anneli (Annelis Ägg som levererar ägg till Elinas bakverk) sedan föreslog att Elina skulle hänga med ut på torgförsäljning nådde försäljningen nya höjder.
“Det blev slutsålt på det mesta och det var så himla kul att prata med folk. Det var en rolig tid. Vi var på olika marknader i Västra Mälardalen, vi blev Torggummorna.”

En dag fick Elina en förfrågan från Hembygdsföreningen i Kungsör. De undrade om hon var intresserad av att driva café på Kungsudden.
“Min spontana tanke var först nej. Det lät jättekul såklart, men för stort! Men tanken väcktes och jag satt hemma vid vardagsrumsbordet och fantiserade om hur det skulle kunna vara. Jag skrev menyer och skissade. Och när jag fick frågan lite senare igen svarade jag ja!”

Elina Blomgren driver Himmelsberga Hembakt på Kungsudden i Kungsör.

 

Visionen blev verklighet

Idag finns Elinas café på riktigt och verksamheten har flyttat från villaköket till anrika Kungsudden i Kungsör. Caféet sysselsätter mellan sju till tolv personer beroende på säsong och drar såväl lokala besökare som båt- och bussgäster. Resan från köksbordet och hit har varit lagom brant, tycker Elina som gärna skyndar långsamt.
“Jag har velat växa lugnt och stabilt. Jag vill hinna med och ha koll på det vi gör. Att det har gått så pass bra beror väl på att jag har någon slags driv att vara entreprenör. Det är roligt att få se något växa. Det behöver inte vara stordåd, man kan ta små steg, det har jag gjort. Det är mycket jag fått lära mig som jag inte kunde innan men det finns alltid någon att fråga.”

Elinas vision var lika tydlig hemma i köket som nu. Himmelsbergas bröd ska vara hembakt, något annat kommer inte på frågan. Miljön ska vara harmonisk. Kunderna ska kunna avnjuta av en lugn stund med riktigt bra produkter. Elinas egna recept ligger till grund för brödet som säljs, men även personalen får baka.
“Men bara de som vill, understryker hon. Bakning kan man inte tvinga på någon. Det måste man vilja.”

 

I samklang med historisk miljö

Idéer finns det många, trender dyker upp i omvärlden och när influenser kommer och går står Elina kvar med fötterna på jorden.
“Man kan inte springa på allt. Man måste våga tro på att det man gör är bra. Här ska det vara lugnt och behagligt, hellre än flashigt.”
Elina är noggrann i både hantverk och känsla och även om hon vet hur hon vill ha det, är utvärdering och utveckling viktiga delar av ett vinnande koncept. Hon gör gedigen research och låter sig inspireras av andra.
“Jag åker gärna runt och besöker konditorier och caféer i Sverige. Det är kul att känna in olika miljöer, hur stämningen är. Och jag kan bli riktigt imponerade över vissa konditorier, det finns otroligt många duktiga. Jag låter mig inspireras, man måste göra det till sitt eget, det ska ju passa in här.”

Valvet i den gamla kungsgården på Kungsudden är en populär plats för sammankomster av olika slag. 

Det historiska huset från 1500-talet är en perfekt plats för Elinas team. I källaren finns ett valv som är populärt för privata sällskap, där hålls allt från minnesstunder och dopkaffe till födelsedagsfester.
Huset har en spännande historia som Elina gärna delar med sig av till gästerna.
“Det finns inte så många liknande ställen i Sverige, besökarna brukar bli väldigt överraskade när de kommer hit.”
Bussresenärerna, liksom andra gäster, återkommer gärna. Om somrarna kommer även båtgästerna, många lägger till vid gästbryggan för att komma upp för en fika eller få med sig något gott till sjöss.

Elina förbereder en minnesstund i valvet.

Storfamiljen i Bullerbyn

Elina har varit företagare sedan 2008, men driv och servicekänsla har funnits med längre. Hon började sälja blommor och tidningar redan som barn, och som tonåring fick hon första riktiga jobbet i en kiosk.
“Det var kul att hjälpa kunder redan då.”
Därefter har jobben rört sig inom just service och handel, att pyssla och fixa har alltid varit hennes grej. Även drömmen om en stor familj vaknade tidigt.
“Jag har alltid älskat att ta hand om och leka med barn och även drömt om en stor familj med många egna barn.”
Och när Elina och hennes man väntade sitt andra barn väcktes även en längtan efter hus och tomt. Ungefär samtidigt fick de veta att släkten skulle sälja tomtmark i Torpa utanför Kungsör. Paret slog till.
“Det var en riktig Bullerby”, minns Elina. “Nära till allt och barnfamiljer i grannhusen, det var perfekt.”
I huset kunde storfamiljen rymmas. Med fem egna barn och även dagbarn var det som mest tolv barn som lekte i huset i Himmelsberga. Elina trivdes hemma i Bullerbyn!

Familjen har fortsatt att växa till Elinas stora glädje. 5 barnbarn finns i skaran idag och Elina älskar rollen som farmor och mormor. Även om barnen bor lite utspridda umgås de så ofta de kan.
“Jag leker gärna med barnbarnen och så bakar vi ihop såklart.”
Hon är glad att intresset för bak och matlagning tycks ha förts vidare i generna.
“Jag är så stolt över mina barn. Det är roligt att alla kan laga mat och bakar. Sonen skickade en bild häromdagen, han hade bakat något till sitt jobb, då blir jag glad och stolt såklart!”

Elina går sällan sysslolös. Fast hon har lugnat ner sig lite på sista tiden tycker hon, och växlat ner från 200 till 100 procent i arbetstid. Men det är väl så det är när man har sitt livsverk att ta hand om, menar hon.
“Jag brukar skoja med personalen att jag aldrig kommer sluta och att jag kommer sitta i en gungstol i köket och instruera dem om bakningen när jag blir gammal.”

Det finns bullar och så finns det bullar. Elinas har blivit lite av ett koncept, hon beskriver dem som extra mjuka.
Det hemliga receptet lär innehålla både socker och smör, men kanske är det något annat som skapar den sista magiska touchen.
”Sångerskan Pandora sa nåt bra en gång: Du är på rätt plats när hjärtat sjunger. Mitt hjärta sjunger när jag är här. Så är det.”

Av Johanna Ericson april 2024

Relaterade artiklar

Ja är roligare än nej för engagerade Förebilden Helen

Helen Pilerud är en välbekant företagare i Arboga, hennes butik Arboga Gardinaffär lockar såväl lokala som långväga kunder till stadskärnan. Utanför...

”Många säger att unga är vår framtid, men jag menar att det är vår nutid”.

När Putte Filipsson fick utmärkelsen som Månadens Förebild var det många som bjöd på en gilla-tumme. Anledningen är nog att han har gjort skillnad för...

“Det är viktigt med nätverken. Samhällen behöver det där kittet, det måste finnas något som gör att man möts.”

På Eriksbergs gård i Aspa bor Maud Tillberg. Här har hon nära till både släkt- och byhistoria, något hon gärna förkovrar sig i. Men intresset för en...

“Jag har alltid tyckt om att gå till jobbet, det har aldrig varit tråkigt under alla dessa år.”

Jeanette Wannqvist äger och driver klädbutiken Vinyl i centrala Köping. Namnet är en hint till musikintresset, det hade också varit coolt med ett...

Janne slussar gästerna med hjärtat

Jan “Sluss-Janne” Eriksson har förtjänat sitt smeknamn väl. I 42 år har han jobbat vid Hjälmare kanal, den erfarenhet han har samlat på...

“Jag kan inte sitta hemma och peka. Då får jag faktiskt bidra istället.”

För Patrik Björs Strand är eget ansvar ett grundläggande tankesätt. Man är alltid ansvarig för sin egen verksamhet, oavsett vad det är för verksamhet...

Johanna kreativ med mysterier och ViS-projekt

 Häng med in och upp för trapporna till Johanna Ericsons arbetsrum i Villa Edsborg i Arboga. (Film: Ulf Eneroth)   Johanna Ericson i Arboga...

“Jag har gett frugan ett presentkort för en spaweekend, men hittills har vi inte hunnit använda det.”

Tillsammans med affärskompanjonen Robert Alm driver Henrik Zetterdahl företag i både Arboga och Kungsör med totalt ca 30 anställda att ansvara för...

“Jag är väl på mitt vis, jag är inte killen i centrum, men jag fixar där bakom. Och så litar jag på min personal.”

Jan Norling gillar egentligen inte att bli intervjuad och vill helst inte stå i rampljuset alls, men förstår att det ibland ingår i jobbet. Så idag...