Sök

Robin drivs av samarbete och problemlösning

21-årige Robin Haldin må vara Västra Mälardalens yngsta Förebild, men han har redan drivit flera spännande och välbesökta aktiviteter hemma i Valskog utanför Kungsör. Dessutom har han hunnit testa livet som företagare.
Vem är denna unga eldsjäl egentligen? 

Många Västra Mälardalingar, och sannolikt de flesta av Sveriges bilentusiaster, har hört talas om Valskog Rod & Custom. Eventet som sjösattes första gången 2023, bygger på en idé av Robin Haldin som tillsammans med vänner och föreningen Valskogbygden skapade en välbesökt snackis.

Robin Haldin är den yngste av Västra Mälardalens Förebilder. Men under sina 21 år har han hunnit med en hel del.

 

Idén till bilträffen föddes när bilentusiasten Robin följde med sin pappa på föreningsmöte i Valskog. Väl där började idéerna sjuda inuti Robin.
“Jag har svårt att sitta tyst när jag väl får idéer. Föreningen var på, så vi pratade med kompisen och bilentusiasten Pärra och flera andra i kontaktnätet. Sen var vi igång.”
“Det var nervöst”, säger Robin. “Vi krävde inte någon anmälan, så man vet aldrig riktigt hur många som kommer. Entusiastfordon brukar vara lite lättare att få ut, medan custombilarna kan vara lite svårare. Men första året kom 250 bilar och nästa år kom 450. Någon hade tagit sig hit hela vägen från från Gotland. Jag uppskattar att det kom omkring 1500 besökare som tittade på bilar, hade trevligt, åt och lyssnade på rockmusik, det blev helt galet bra!”
Att bygden Valskog fick ett rejält uppsving av besökare var en annan rolig effekt, menar Robin.
“Vi har bara fått positiv respons från Valskogsborna, de verkar också gilla det!”

Det råder inga tvivel om att Robin är en tydlig ambassadör för hembygden Valskog. Han är tacksam för uppväxten i det lilla samhället.
“Alla känner alla, folk har koll och man hittar inte på vad skit som helst. Det finns en stor trygghet i att alla vet var man hör hemma.”
Han uppskattar även möjligheten att vara med och påverka som kan vara enklare på en mindre ort.
“Så kul att även Maud härifrån Valskog har fått Förebildsutmärkelse. Hon är en så helrätt Förebild, en enorm eldsjäl som gör så mycket gott och som inte alltid står i rampljuset.”

Samarbete är nyckeln

Robin återkommer till de samarbeten och nätverk som ligger bakom framgången med träffarna.
“Utan våra volontärer hade det aldrig gått. De ställde upp med glada miner, kommunen bidrog med en scen, vi fick väldigt bra stöd där, bland annat av Daniel på KKTAB, och så hade vi samarbete med Perssons Delikatesser. Föreningen Gymmix var med och dansade. Vi försöker involvera så många det bara går. Jag får leva ut min vilja att nätverka, det är inte helt olikt hur man driver ett företag egentligen. Gemenskapen gör att det blir kul att lägga ner jobbet. Det var en stor ära att få Förebildsutmärkelsen, men egentligen vill jag ge den till alla som har varit med och jobbat för det här.”

“Var inte en tråkmåns”.
Ett tydligt budskap från Robin, här i form av en egentillverkad skateboard. 

 

Bil- och musikentusiasten 

Robins egen passion för bilar ligger till grund för idén för träffen. Själv fick han lära sig meka hos kompisen Pär, det har blivit många helger och kvällar i hans garage. Snart växte även Robins egna projekt fram, såsom ett epabygge och så Chevan från 1937 såklart, som han köpte för några år sedan. Den ska renoveras från grunden och snyggas till enligt Robins vision. Egentligen skulle den kunna ta hur mycket tid som helst i anspråk, för inom rod och custom är det nämligen bara fantasin som sätter gränsen.
“Man kan använda delar från olika bilar och egentligen vara hur kreativ som helst. Men jag försöker hålla mitt eget bilprojekt på lagom nivå.”

Robin beskriver bilvärlden som öppen och inkluderande.
“Det är det som är så kul. Alla är välkomna oavsett kön, ålder eller bakgrund. Bilarna blir gemenskapen. Jag har nog alltid fått höra att jag är lite lillgammal i det mesta, jag har ju hängt med folk som är lite äldre än mig i och med bilintresset.”

Nära inpå bilintresset finns också musiken – två världar som ofta hänger samman. När Robin gick i tredje klass upplevde han en rockabillykonsert för första gången, någon vecka senare började han spela kontrabas.
“Det kanske inte är jättevanligt för en tioåring”, tänker han i backspegeln.
Musikintresset är fortfarande stort. Instrumenten har bytts ut längs vägen, från kontra- till elbas och vidare till trummor som fortfarande gäller för Robins del.
“Det är avkopplande att banka loss.”

“Man måste inte alltid passa in”, säger Robin.
Detta konstverk pryder fikarummet på Inn&Vation.
I lägenheten i Valskog finns fler av Robins inredningsföremål. Form, design och materialexperiment är ett stort intresse.

Att skruva med bilar blev även det självklara gymnasievalet, och innan utbildningen var slut hade Robin fått jobb som bilmekaniker i Västerås där han blev kvar ett par år innan han blev erbjuden ett jobb som förenade flera stora intressen: skruva, svetsa, lösa problem och nätverka.
“Det var jätteroliga år, jag gillade verkligen att också ha kundkontakt och nätverka.”

En företagare växer upp

Under tiden startade Robin en egen tryckeriverksamhet tillsammans med sin pappa. Anledningen var enkel:
Ett ökat intresse för form, design, skyltar och bildekaler resulterade i tanken att det borde gå att producera dessa själv istället för att köpa in dyrare från någon annan.
“Jag drev företaget på hobbynivå, och tänkte att det kan vara smart att testa med ett mindre företag först och skapa grundförståelse. Så kan man kanske driva något ännu större i framtiden.”

Företagandet tog dock lite mer tid än beräknat och tillsammans med bilträffarna blev det svårt att hinna med.
Men så hörde Lars och Stefan på Kungsörsföretaget Inn&Vation av sig.
“De ville träffa mig, det visade sig vara lite av en anställningsintervju och det blev ett ganska enkelt val att tacka ja att börja jobba här.”
På Robins arbetsplats Inn&Vation står nämligen kreativitet och problemlösning på schemat varje dag dag. Hög servicenivå, kreativa materialval och tekniker har gett dem samarbeten över hela världen.
“I grunden är det skyltproduktion men det är mycket bredare än så. Det roligaste är att man får vara lyhörd och lyssna på kundens behov och veta vi att vi löser det tillsammans med den kompetens som finns här. Det är ett jätteroligt företag att jobba på. Lars och Stefan vet verkligen hur de får folk att trivas. På fredagarna drar de ofta fram murikan och så vankas det lunch här ute. De har en bra vision, att det mesta går att lösa!”

På Kungsörsföretaget Inn&Vation trivs Robin som fisken i vattnet. 

 

Det är mycket som är på gång i Robins liv och han ser en spännande framtid i spåkulan. Där trängs många idéer.
Dels skulle han gärna hitta ett lantligt boende, gärna med lite tillhörande mark.
“Det skulle både jag och sambon Filippa gilla.Vi har liknande visioner och liknande syn på livet, hon kommer också från landet. Vi vill ha ett roligt och händelserikt liv, det handlar inte om hur mycket pengar man har på kontot, utan hur man mår. Ett välmående liv vore kul.”

Fler bilträffar ska hinnas med och visst vore det kul att vara med i ett rockband, tycker Robin som gärna fortsätter utveckla trumspelandet.
“Jag skulle också gärna ge andra möjlighet att växa och utvecklas, det är nog en av mina starkaste drivkrafter.”
Det är viktigt att få testa sig fram, anser Robin, det vet han av egen erfarenhet. Hans egna föräldrar har alltid gett honom utrymme till att bli modig.
“Man ska inte vara så rädd för misstag. Det värsta som kan hända är inte alltid det värsta. Ibland upptäcker man något ännu bättre!”

Sen var det ju också den där Chevan från 1937 som ska fixas.
“Drömmen är att den ska bli bra. Gör man rätt blir det ju som ett signum av sig själv, då ska man inte slarva. Även om det bara är plåt så säger det något om en själv.”

Av Johanna Ericson

 

Relaterade artiklar

Robin drivs av samarbete och problemlösning

21-årige Robin Haldin må vara Västra Mälardalens yngsta Förebild, men han har redan drivit flera spännande och välbesökta aktiviteter hemma i Valskog...

Vilsam miljö och vackra föremål ger Helen balans i tillvaron

I lokalen på Stora Torget i Arboga har Helen Segerstedt öppnat sitt Skafferi. Här säljer hon vackra bruksföremål, inredningsprylar, väldoftande teer...

Berättelser från verkliga livet eggar mig lite extra

Erik Magnusson utnämndes till Förebild i Västra Mälardalen för sin ovärderliga kunskap om Köpings lokalhistoria. Till vardags är han högstadielärare...

Elina bakar med sång i hjärtat

Elina Blomgren har drivit café på Kungsudden sedan 2019, men hennes bullar har folk i trakten avnjutit sedan 2008 då hon bestämde sig för att börja...

Ja är roligare än nej för engagerade Förebilden Helen

Helen Pilerud är en välbekant företagare i Arboga, hennes butik Arboga Gardinaffär lockar såväl lokala som långväga kunder till stadskärnan. Utanför...

”Många säger att unga är vår framtid, men jag menar att det är vår nutid”.

När Putte Filipsson fick utmärkelsen som Månadens Förebild var det många som bjöd på en gilla-tumme. Anledningen är nog att han har gjort skillnad för...

“Det är viktigt med nätverken. Samhällen behöver det där kittet, det måste finnas något som gör att man möts.”

På Eriksbergs gård i Aspa bor Maud Tillberg. Här har hon nära till både släkt- och byhistoria, något hon gärna förkovrar sig i. Men intresset för en...

“Jag har alltid tyckt om att gå till jobbet, det har aldrig varit tråkigt under alla dessa år.”

Jeanette Wannqvist äger och driver klädbutiken Vinyl i centrala Köping. Namnet är en hint till musikintresset, det hade också varit coolt med ett...

Janne slussar gästerna med hjärtat

Jan “Sluss-Janne” Eriksson har förtjänat sitt smeknamn väl. I 42 år har han jobbat vid Hjälmare kanal, den erfarenhet han har samlat på...

“Jag kan inte sitta hemma och peka. Då får jag faktiskt bidra istället.”

För Patrik Björs Strand är eget ansvar ett grundläggande tankesätt. Man är alltid ansvarig för sin egen verksamhet, oavsett vad det är för verksamhet...

Johanna kreativ med mysterier och ViS-projekt

 Häng med in och upp för trapporna till Johanna Ericsons arbetsrum i Villa Edsborg i Arboga. (Film: Ulf Eneroth)   Johanna Ericson i Arboga...

”Har man satt fan i båten så är det bara att ro iland, som pappa brukade säga.”

På Förebildsdiplomet står det att Carola Andersson är en person som inte ger upp i första taget. Det verkar gälla för såväl rollen som projektledare...
Ladda fler