Sök

För Vibysystrarna är hästarna livet

BO & LEVA
i Västra Mälardalen

“Jag hade turen att födas här!”

Maria Jersby, född i Västra Mälardalen. Bor i Arboga, arbetar i Köping.

“Det var kärleken såklart!”

Camilla Nilsson, född i Småland. En välkommen Västra Mälardaling. Bor i Kungsör, arbetar i Köping.

“Kärlek, jobb och trygghet för våra barn!”

Mikael Bohman, en välkommen f.d. stockholmare. Bor i Arboga, arbetar i Kungsör, Köping, Arboga och Kolsva.

“Vi tröttnade på datumparkeringen i Göteborg.”

Tobias Gillberg. Bor i Arboga och jobbar i Arboga.

“Jag tog med mina kärlekar hit för att vi förstod att det var ett toppenställe. Bra val!”

Johanna Ericson. Lämnade cityliv för livskvalitet. Bor i Arboga med hela Mälardalen som arbetsplats.

“Vi ville hamna i en lugnare stad med mindre tempo.”

Anneli Rissanen, en välkommen f.d. västeråsare.


Hur vi blev Västra Mälardalingar


För Vibysystrarna är hästarna livet

Sedan 1993 har runt 70 föl fötts hos Elin och Anna på Vibys Islandshästar HB. Det som började som ett nyfiket tonårsintresse har utvecklats till en väletablerad verksamhet inom avel, import och ridskoleverksamhet.
För Elin Rosdahl och Anna Bergqvist är hästarna inte ett företag, de är en livsstil.

Det vibrerar i de ljudlösa telefonerna som ligger på bordet i fikarummet intill Vibystallet. Kanske är det spekulanter, det är en hel del sådana som hör av sig nu för tiden, berättar systrarna. Pandemiåret har fått fler och fler att söka sig till hästlivet.
Bara under 2021 har det sålts 33 hästar på Viby.
”Många rekommenderar oss vilket är jätteroligt”, säger Anna. ”Vårt mål är att göra bra matchningar i vår försäljning, det vill vi för både hästens och ryttarens skull.”

Viby har skapat sig ett namn i hästsverige, de får förtroende att passa ihop köparens kunskap, livsstil och ambitionsnivå med rätt häst. Kunderna hör av sig från hela Sverige och ibland även utanför. Många köper sin häst utan att ha träffat den, utan lägger sin tillit i Annas och Elins händer.

Från vänster: Elin Rosdahl och Belle, hingsten Saumur, Anna Bergqvist och hunden Luna.

”Man får inte glömma att det är levande djur man har att göra med”, säger Elin. ”Så vi vill ju självklart att det ska bli bra. Blir det en dålig matchning är det hästarna som kommer i kläm.”

”Vi vill att kunden ska tänka till innan de köper hästen och inte efter. Vi har blivit tuffare med kontrakten och lärt oss juridiken”, säger Anna. ”Ett bra kontrakt gör också att alla kan känna sig tryggare. Vi försöker dokumentera och filma så mycket vi kan för att visa hur hästen är och vad den kan.”

Under Corona har tävlingarna har legat nere, vilket har gett mer tid till försäljning, så inget ont som inte har något gott med sig, menar de. För tävlingar brukar det annars vara nästan varje helg. Barnen på gården har varit både aktiva och framgångsrika, bland annat har Alfons och Klara vunnit SM guld i tölt. Tävlingsbanorna är också ett sätt att visa upp vad saluhästarna går för.

”Våra saluhästar går ofta med i ridskoleverksamheten, så våra elever får rida på riktiga stjärnor”, säger Elin.

Anna och Elin växte upp på gården i Viby utanför Arboga. Hästintresset var inget de ärvde hemifrån, mamma och pappa Rosdahl var visserligen både lantbrukare och företagare men några ponnyföräldrar var de inte. Första hästupplevelsen kom istället mer som en tillfällighet, minns Anna:

”En snäll granne kom över och frågade om jag ville rida på hennes dotters ponny. Jag minns fortfarande känslan, jag var så glad, jag tror jag förstod redan då att hästar var grejen.”

Med tjat och löfte om att tillsammans med syrran axla det stora ansvaret, drevs familjens första hästköp igenom, och shettisen  Ambrosius kom till Viby.

Det finns hundratals hästraser i världen, så varför valet slutligen föll på den isländska, tackar de en släkting för.

”Vår kusin hade flyttat till Island och sa åt oss att vi borde kolla in islandshästen som enligt henne hade väldigt trevligt temperament och roliga gångarter. Och när vi väl mötte rasen föll vi”, minns Elin. ”Det var så vår första islänning Blika hamnade hos oss. ”

Snart nog vaknade synsättet att ”flera hästar måste vara roligare än bara en”. Att ta föl var ett smart sätt att utöka hästantalet, tänkte systrarna och inledde den resa som har resulterat att det idag går 47 islandshästar i hagarna på Viby.

Grannar och bekanta har nyfiket följt Vibysystrarnas hästintresse och efter förfrågan om att dela med sig av sina kunskaper drog en småskalig ridskoleverksamhet igång 1993. Ett uppdrag att hålla sommarturridning vid Hjälmare kanal bidrog till ökad efterfrågan och Anna och Elin utbildade sig till instruktörer inom islandshästridning samtidigt som de började importera fler hästar.

Det är brist på islandshästar i Sverige, förklarar de. Och de som föds på Island är ofta väldigt fina individer. De är välstammade och generellt fina att hantera, på ön lever de i stora flockar vilket också gör dem vana vid andra hästar.
Att hästimport är både arbetsamt och kostsamt har hittills inte satt stopp för livsdrömmen.
Efter gedigen research, veterinärbesiktningar och pappersarbete ska hästarna flygas till Sverige och hämtas vid flygplatsen, ofta i Norrköping men även ute i Europa.

”Vi investerade i en stor hästlastbil för något år sedan, det har varit smidigt under pandemin. Man kan bo i den och slipper ta in på vandrarhem”, säger Anna.

”Visst är den stor att köra”, fyller Elin i. ”Den har plats för sju hästar, men vi kör också buss (på familjeföretaget Viby Buss) så vi är vana med ansvaret.”

Ibland finns specifika kunder i åtanke för importhästarna, men ibland får de stanna på gården för att fortbildas och utvecklas innan de säljs vidare.

Arbetet på hästgård innebär högt tempo och många arbetstimmar. Hur funkar det att jobba med sin syster?

”Visst kan det vara så att man blir lite mer irriterad på ett syskon än vad man kanske blir på en ’vanlig’ jobbarkompis om man är trött och stressad och är på olika energinivåer”, menar de samstämmigt. ”Vi kan ha olika åsikter i vissa frågor men man vet ju alltid att man i grund och botten vill åt samma håll. Vi vill båda att det ska gå bra. Och vi är nog lika spontana, ser vi en möjlighet tar vi den. Vi bollar också med vänner och familj ibland. Man måste vara modig och när man är två är det enklare.”

På Viby finns idag 47 islandshästar.

Anna och Elin undervisar ungefär fyra lektioner var i veckan. Dessutom hålls läger, uteritter och helgkurser.

”Det är värsta egoboosten att en kurs blir fullbokad som vi själva ska hålla”, säger Anna.
”Tänk att folk väljer att komma till oss på sin lediga tid”, fyller Elin i. “Det är så kul. Många säger att ’åh, vad skönt det är att komma hit’.”

Just den där avkopplande Vibyluften är något som systrarna vill erbjuda mer av i framtiden.

”Det skulle vara roligt att kunna vara en plats för mer än bara ridning. Ett ställe för hela familjen att koppla av på. Kanske kan man ta med sig sin häst till en av gästboxarna, och för de i familjen som kanske inte är hästintresserade finns det ju mycket annat i närheten. Sen kan de bada tunna och fixa mat här”, säger Elin. ”Det är bara det att det går så långsamt att nå det där målet, man har inte riktigt tiden, man gör så mycket annat hela tiden.”

”Fast det här ska inte bara vara en dröm, säger Anna. Det här ska vi genomföra.”

  • Anna Bergqvist Storasyster i teamet Vibys Islandshästar

    Ansvarsområden i företaget
    “Bokföring, ekonomi, administration, ridskoleplanering och hästinköp.”
    “Jag håller koll på databaser för att se vilka hästar som är till salu där borta. Inte allt för sällan plingar det till i min telefon mitt i natten när någon isländsk leverantör skickar en film som jag borde se. Då går det inte att låta bli att titta, såklart.”

    Styrkor i teamet
    “Jag gillar att ha ordning och reda. Kollar ofta saker flera gånger, till exempel att hästarnas papper är i ordning innan vi tar hem dem.”
    “Kanske också lite modig. Man måste våga chansa ibland som företagare. Annars kommer man ingenstans.”

    Starka minnen från Vibyresan
    ”Det finns många. Som första gången man sitter upp på en häst man själv har fött upp. Och visst minns jag när vi stod och målade ridhuset till klockan tre på natten.”

    Detta visste vi kanske inte om Anna
    “Jag känner mig  lite mallig när jag kör den där stora hästlastbilen. Jag hade faktiskt en dröm om att bli lastbilschaufför, jag älskar att se mig omkring på vägarna. Jag tog nyligen mitt lastbilskort, det var en riktigt häftig känsla.”

    Det bästa med jobbet
    “Det bästa är de där ridturerna när man bara känner att wow … man bara ler.”
    “Man kan vara trött på morgonen, men när man möts av alla ögon så känner man att det är värt det!”

  • Elin Rosdahl Lillasyster i teamet Vibys Islandshästar

    Ansvarsområden i företaget
    “Foderlager, butik och webshop samt bilder till sociala medier.”
    “Jag gillar verkligen att köra traktor!”
    “Jag älskar att fotografera. Jag tänker i bilder, jag älskar att se solen gå upp och tar gärna bilder på vackra saker i naturen. Det är fint med årstidernas växlingar.”

    Styrkor i teamet
    ”Det kan vara jag som kommer med en idé men sen är det Anna som får räkna på det och se om det går.”
    ”Jag kanske är lite påverkad av det isländska synsättet och tänker att man inte kan gå runt och oroa sig för att saker. Istället tänker jag att det kommer gå bra, och gör det inte det får man ta tag i det då. Allt kan man inte kontrollera, men man måste alltid ha med sig säkerhetstänket när man jobbar med hästar.”

    Starkaste minnet från Vibyresan
    “Det roligaste med ridlärarjobbet är när man märker att samspelet mellan häst och ryttare funkar, när polletten trillar ner. Det är så roligt när man får ett sms där någon elev berättar vilken glädje det där samspelet kan ge.”
    “Det är väldigt roligt när fölen föds, när allt går som de ska och man ser att de mår bra.”

    Detta visste vi kanske inte om Elin
    Jag gillar att skapa med händerna, som att sticka och odla, men det blir av i mån av tid.”

    Det bästa med jobbet
    “Jag uppskattar mycket att gå omkring i flocken och umgås med hästarna, att vara med dem. Och det är så häftigt att rida fram i ökad tölt på en maffig islandshäst. Det är frihetskänsla. En bekymmerslös, härlig känsla.”

    ”Jag tänker att jag är ganska lyckligt lottad som får gå ut i stallet på min arbetstid. Där möts man av hästarna som är lika glada varje morgon.”

Robin drivs av samarbete och problemlösning

Robin drivs av samarbete och problemlösning

21-årige Robin Haldin må vara Västra Mälardalens yngsta Förebild, men han har redan drivit flera...
Fler platser lyser upp Västra Mälardalen

Fler platser lyser upp Västra Mälardalen

  Projektet ett ljusare Västra Mälardalen är inne på målsträckan och i december monteras slutligen...
Undersökning visar ökat välmående för Västra Mälardalens invånare!

Undersökning visar ökat välmående för Västra Mälardalens invånare!

Individer såväl som företag i Västra Mälardalen, har blivit intervjuade i årets välmåendemätning, som är...
Företagen i Västra Mälardalen visar ökat välmående i färsk undersökning

Företagen i Västra Mälardalen visar ökat välmående i färsk undersökning

Företag, såväl som individer i Västra Mälardalen, har blivit intervjuade i årets välmåendemätning, som är...
Vilsam miljö och vackra föremål ger Helen balans i tillvaron

Vilsam miljö och vackra föremål ger Helen balans i tillvaron

I lokalen på Stora Torget i Arboga har Helen Segerstedt öppnat sitt Skafferi. Här säljer...
Restauranger & caféer

Restauranger & caféer

Tipsen för dig som vill äta ute. Mysiga caféer, fina råvaror, vällagad mat och unika...
Välkommen ut!

Välkommen ut!

Vandringsleder för alla smaker Naturen spelar ofta huvudrollen i Västra Mälardalen. Här finns fantastiska möjligheter...
Mysig shopping

Mysig shopping

Unikt utbud och personlig service Vem vill inte shoppa långt från storstadens stress och likformade...
Hjälmare kanal

Hjälmare kanal

Livlig idyll med gamla anor Båtliv, glass eller slussning. Vandring, bad eller historia. Oavsett vilket...
Berättelser från verkliga livet eggar mig lite extra

Berättelser från verkliga livet eggar mig lite extra

Erik Magnusson utnämndes till Förebild i Västra Mälardalen för sin ovärderliga kunskap om Köpings lokalhistoria...
ViS bjöd på konsert med Idolvinnaren Cimberly

ViS bjöd på konsert med Idolvinnaren Cimberly

Under Arboga Möte den 8/6 uppträdde Idolvinnaren Cimberly Wanyonyi i Ahllöfsparken, Arboga. ViS bekostade konserten...
ViS bjöd Västra Mälardalens nior på kickout-föreläsning!

ViS bjöd Västra Mälardalens nior på kickout-föreläsning!

Västra Mälardalen i Samverkan har sedan 2015 arbetat med projektet Attityder. Föreningen har bjudit in...
Ladda fler
Västra Mälardalen =
Köping, Arboga och Kungsör
  • Antal Västra Mälardalingar:
    Snart 50 000!
  • Antal aktiva företag i regionen:
    ca 4000 st
  • Antal föreningar:
    ca 400 st

Genomsnittliga huspriser (permanentbostad)
2 376 000 kr Köping
2 142 000 kr Arboga
2 421 000 kr Kungsör

Som tål att jämföras med
4 049 000 kr Örebro
4 409 000 kr Västerås
8 598 000 kr Stockholm
*Köpeskilling för småhus, medelvärde, SCB 2021.

Allt på 20 minuter
Arboga – Köping = 20 minuter 
Köping – Kungsör = 20 minuter
Arboga – Kungsör = 20 minuter
*Avser ungefärlig tid för bilresa

Hitta bostad i Västra Mälardalen
Fastighetsbyrån Köping
Svensk Fastighetsförmedling i Köping
Länsförsäkringar Fastighetsförmedling i Köping
JKJ Förvaltning 

Svensk Fastighetsförmedling i Arboga
Byggnadsfirman Lund AB
Sturestadens Fastighets AB

Svensk Fastighetsförmedling i Kungsör
Medo i Kungsör
Kungsörs Fastighets AB


Vi är stolta över vårt rika föreningsliv
I Västra Mälardalen finns över 400 föreningar. Här finns något för de allra flesta!

Dags för en ny hobby? 
Föreningsregister Köping
Föreningsregister Arboga
Föreningsregister Kungsör


Relaterade artiklar

Robin drivs av samarbete och problemlösning

21-årige Robin Haldin må vara Västra Mälardalens yngsta Förebild, men han har redan drivit flera spännande och välbesökta aktiviteter hemma i Valskog...

Vilsam miljö och vackra föremål ger Helen balans i tillvaron

I lokalen på Stora Torget i Arboga har Helen Segerstedt öppnat sitt Skafferi. Här säljer hon vackra bruksföremål, inredningsprylar, väldoftande teer...

Berättelser från verkliga livet eggar mig lite extra

Erik Magnusson utnämndes till Förebild i Västra Mälardalen för sin ovärderliga kunskap om Köpings lokalhistoria. Till vardags är han högstadielärare...

Elina bakar med sång i hjärtat

Elina Blomgren har drivit café på Kungsudden sedan 2019, men hennes bullar har folk i trakten avnjutit sedan 2008 då hon bestämde sig för att börja...

Ja är roligare än nej för engagerade Förebilden Helen

Helen Pilerud är en välbekant företagare i Arboga, hennes butik Arboga Gardinaffär lockar såväl lokala som långväga kunder till stadskärnan. Utanför...

”Många säger att unga är vår framtid, men jag menar att det är vår nutid”.

När Putte Filipsson fick utmärkelsen som Månadens Förebild var det många som bjöd på en gilla-tumme. Anledningen är nog att han har gjort skillnad för...

“Det är viktigt med nätverken. Samhällen behöver det där kittet, det måste finnas något som gör att man möts.”

På Eriksbergs gård i Aspa bor Maud Tillberg. Här har hon nära till både släkt- och byhistoria, något hon gärna förkovrar sig i. Men intresset för en...

“Jag har alltid tyckt om att gå till jobbet, det har aldrig varit tråkigt under alla dessa år.”

Jeanette Wannqvist äger och driver klädbutiken Vinyl i centrala Köping. Namnet är en hint till musikintresset, det hade också varit coolt med ett...

Janne slussar gästerna med hjärtat

Jan “Sluss-Janne” Eriksson har förtjänat sitt smeknamn väl. I 42 år har han jobbat vid Hjälmare kanal, den erfarenhet han har samlat på...

“Jag kan inte sitta hemma och peka. Då får jag faktiskt bidra istället.”

För Patrik Björs Strand är eget ansvar ett grundläggande tankesätt. Man är alltid ansvarig för sin egen verksamhet, oavsett vad det är för verksamhet...

Johanna kreativ med mysterier och ViS-projekt

 Häng med in och upp för trapporna till Johanna Ericsons arbetsrum i Villa Edsborg i Arboga. (Film: Ulf Eneroth)   Johanna Ericson i Arboga...

”Har man satt fan i båten så är det bara att ro iland, som pappa brukade säga.”

På Förebildsdiplomet står det att Carola Andersson är en person som inte ger upp i första taget. Det verkar gälla för såväl rollen som projektledare...
Ladda fler