Företag, såväl som individer i Västra Mälardalen, har blivit intervjuade i årets välmåendemätning, som är en uppföljning från 2021. Slutsatsen är ett ökat välmående för båda grupperna.
Västra Mälardalens företag har idag ett högt välmåendeindex på 68,38!
Supportföretaget TMJ Group AB har intervjuat 201 slumpmässigt utvalda företag i Köping, Arboga och Kungsör. De har fått beskriva sin situation och om hur de upplever att driva företag i Västra Mälardalen. Årets mätning visar ett ökat välmåendeindex på 68,38 jämfört med det tidigare 66,61. Indexet är baserat på faktorer som exempelvis glädje, stolthet och välmående.
“Det är såklart glädjande att även företagen i Västra Mälardalen har ökat sitt välmående”, säger Mikael Bohman, ordförande i Västra Mälardalen i Samverkan. “Det är också intressant att ta del av de utvecklingsförslag som vi fått in. Det är viktigt för oss i ViS att få veta vad vi kan göra för att fortsätta bidra till goda förutsättningar för fortsatt framgångsrikt företagande.”
Även övriga styrelseledamöter i ViS har tagit del av resultatet.
Richard Folkebrant, näringslivschef i Köpings kommun:
”Vi har en positiv utveckling och den fortsätter vi förvalta tillsammans med ViS, näringslivet och kommunerna i regionen”.
Anders Neuman, kommundirektör i Arboga kommun:
”Det är glädjande att vi ser en positiv utveckling i Arboga och Västra Mälardalen. För oss är det otroligt viktigt att våra invånare och företagare trivs och mår bra, och jag ser fram emot att fortsätta utveckla vår vackra kommun tillsammans med dem. Samarbete genom VIS är också betydelsefullt för att hela Västra Mälardalen ska växa och bli en mer attraktiv region.”
Anders Mebius, kommundirektör i Kungsör:
”I Kungsör uppskattar vi att flera av våra medborgare och företagare har tagit sig tid att bidra till ett underlag. Det är glädjande att få in positiv respons och vi ser fram emot att möta förslagen på olika utvecklingsområden.”
Tove Åkerman Stenman från Supportföretaget tycker mätningen har varit mycket intressant att genomföra.
”Undersökningen om välmåendet i Västra Mälardalen är genomförd med djupintervjuer där varje respondent getts stort utrymme att berätta mer om sina givna betyg kring frågor som hur det är att bo och verka i Västra Mälardalen, sin stolthet över att bo och verka här, livskvalité överlag, glädje i vardagen samt även deras uppfattning när det kommer till utomståendes tankar om Västra Mälardalen. Som Köpingsbaserat företag är det naturligtvis mycket givande för oss att få genomföra en djupgående studie även på hemmaplan. Det är också glädjande att välmåendet ökar i Västra Mälardalen trots de utmaningar som samhället i stort står inför.”
Fler ser Västra Mälardalen som bästa platsen att bedriva verksamhet på
69% av de tillfrågade anser att Västra Mälardalen är den bästa platsen att bedriva verksamhet på. Summan är ett värde på 3,81 av 5, vilket är en ökning från 3,49.
Supportföretaget har även ställt frågor kring företagens framtida utmaningar. Så här svarar de:
Ökad stolthet över Västra Mälardalen som företagsort
77 % av de tillfrågade känner stolthet över att bedriva sin verksamhet här i Västra Mälardalen. Detta resulterar i ett värde av 4,10 av 5 vilket är en ökning från 4,08.
65% uppger dessutom att det är lätt att bedriva verksamhet här, vilket ger ett värde av 3,77 även det är en ökning från tidigare 3.74.
Vår uppfattning om utomståendes syn på Västra Mälardalens näringsliv
60% av de tillfrågade tror att omvärlden ser Västra Mälardalen som en bra plats att bedriva verksamhet i. Detta ger ett samlat värde på 3,60 vilket är en ökning från det tidigare 3,44.
Företagen fick även besvara frågor om hur lätt man anser att det är att rekrytera den kompetens man behöver.
De flesta angav att det är svårt att hitta rätt kompetens lokalt.
Företag i Västra Mälardalen känner glädje och välmående
87% anser att företaget känner glädje vilket ger ett värde av 4,19, vilket är samma sedan sist. 88% anser att företaget är välmående, även det ger ett värde av 4,19, en marginell minskning från 4,22.
Förslag på utvecklingsområden
Supportföretaget har analyserat återkommande svar från respondenterna och sammanfattar följande utvecklingsområden:
- Företagen behöver bättre möjligheter till att rekrytera.
- Den rådande ekonomin skapar osäkerhet. Hitta sätt att kompensera för ökade kostnader.
- Regler och krav, infrastruktur och kommunikation, elförsörjning, företagsklimat och tillgång till lämpliga lokaler påverkar.
Undersökningen hittar du här.
ViS Företagarundersökning om Välmående 2024-press
Frågor besvaras av ViS ordförande Mikael Bohman.