Han är inte den ängsliga typen. När han inte är hovslagare, slåss han med lans, spelar in actionscener eller tränar hästar att springa igenom krutexplosioner.
”Jag har klarat mig bra, med bara ett par brutna revben. Men jag har nog haft lite tur också.”
Möt Gustav Norman, eller Sir Wilhelm Erövraren, som han heter vissa dagar.
Läs mer
När Gustav var tre år skaffade hans mamma en fjordhäst som han fick sitta på. Vid sex fick han ta sig an kompisarnas problemponnies. Vid nio hade han sin första egna ponny, vid tretton roade han medeltidsbesökare med riddarnummer och vid tjugo hade han hunnit bli en rutinerad tävlingshoppare. Kanske är det välfyllda CV:t en del av förklaringen till varför Gustav Norman får riddars pel med vapen och tung utrustning att se förhållandevis enkelt ut. För den som känner till ridning förstår att det måste ligga hundratals timmar av träning bakom, för både ryttare och häst. Hemma hos Gustav och Maria på Almagården i Norra Lunger står ett sprillans nytt ridhus. Investeringen gjordes för att öka möjligheten till åretruntträning för Gustav, men också för andra som vill komma hit och träna. Gustavs intresse för mer actionbetonad ridning föddes tack vare att hans pappa var med och bildade Arbogakuskarna. Men Arbogakuskarna förstod att de kunde bättre än så. Några av dem åkte runt och kollade in andra riddarspel för att lära sig mer. Och i takt med att kvaliteten ökade började Gustav få förfrågningar från riddarspel runtom i Sverige. Nu har han till och med hunnit vinna SM-guld i den ridderliga ridkonsten. Det är inte bara skicklighet på hästryggen som krävs för att bjuda publiken på riddarkonst av högsta klass. Man måste såklart ha rätt vapen, något som kan ta lång tid att hitta. Dessutom ska både riddare och häst ha kläder. Sir Wilhelm Erövraren, Gustavs huvudkaraktär, har kläder som är heraldiskt korrekta och registrerade enligt konstens alla regler. Gustav driver idag riddarspelen genom sitt eget företag men ofta handlar föreställningarna om gediget lagarbete. Men som namnet avslöjar erbjuder Gustavs företag Normans Hovslageri även andra hästnära tjänster. Hovslageriet är roligt, beskriver han, men sliter på kroppen. Om tio år vill han jobba ännu mer med events av olika slag. Det nybyggda gäststallet kan inhysa fyrbenta besökare, och i det nya ridhuset finns möjlighet till skräddarsydda företagsevent och mer personliga riddarspel. Ovanför fikabordet i sadelkammaren på Almagården hänger Sir Wilhelm Erövrarens mantel redo. I hagen väntar Sissou och Numero otåligt på att säsongen ska dra igång. Av Johanna Ericson
Men hur rutinerad man än är, får man inte glömma bort att hästar är levande djur som väger hundratals kilo. Riskerna finns alltid.
”Det är en enorm kraft med hästar”, säger han. ”Man måste tänka till. Och man måste planera noga.”
Just nu händer det extra spännande saker där inne. En tjockmatta längs väggen och en green screen i taket skvallrar om den TV-inspelning om Stockholms blodbad som Gustav och flera av hans kollegor medverkar i. De bidrar med actionscener innehållande slagsmål, hästavramlingar och en och annan avrättning. Fast det är inte Gustavs första TV-inspelning, för några år sen deltog han även i en film om bronsåldern.
”Från början ordnade Arbogakuskarna körturer under medeltidsdagarna. Sedan började de ta in riddare utifrån. Det var där mitt intresse föddes, när jag såg hur de red. När jag var runt tretton fick föreningen frågan om vi inte kunde göra ett eget riddarspel. Så där var jag med, fast från början var det mest lekar till häst.”
Hästvalet påverkar självklart resultatet av uppvisningen, förklarar Gustav som har fyra egna. De två som främst jobbar som riddarhästar är av den franska rasen Camarge. Den vita brukshästen har en kort, stark rygg och ett temperament som klarar de explosioner och närkamper som riddarspel innehåller.
”Jag har folk i mitt nätverk som kan sånt här”, säger han och förklarar att han har runt tolv personer som han anlitar för olika evenemang. I gänget finns riddare, jonglörer och slagskämpar. ”Ibland är det bara jag, ibland är vi två och ibland åtta som kör en föreställning. Det beror på vad det är för typ av evenemang.”
”Förra sommaren var vi ända uppe i Gällivare och körde riddarspel. Det var en hektisk sommar, jag tror jag gjorde runt femtio föreställningar.”
”Jag letar hela tiden efter hur vi kan bli bättre”, säger han. ”Vi bor på en strategiskt bra plats här, företagsmässigt är det en bra plats på kartan för vår typ av verksamhet.”
Gustav själv tar fram skottkärran för att påbörja den dagliga mockningen, och kanske funderar han också på coola stunts till den kommande filminspelningen.
En lokal riddare. Hur många platser kan skryta över att ha en sån?
Publicerad den 8/4 2020.