Sök

Johanna kreativ med mysterier och ViS-projekt

Häng med in och upp för trapporna till Johanna Ericsons arbetsrum i Villa Edsborg i Arboga. (Film: Ulf Eneroth)

 

Johanna Ericson i Arboga lade grunden till sitt kreativa och journalistiska skrivande under sina tre studieår i Australien. När dottern Edith valde att pausa lektioner på Vasagymnasiet för ett studieår ute i världen var mamma inte sen att föreslå – just det, high school i Australien.

Lillebror Ivan, 15, har i sommar fått ta över systerns ansvar för mycket i webbshopen i mamma och pappas företag Edsborg Sverige AB.

“Han fick, precis som sin syster, skicka en jobbansökan, säger Johanna med ett leende. Ivan fick berätta vem han var och varför han sökte jobbet. Sen kallade jag honom till intervju och han fick jobbet.”

Johanna fick själv lära sig ta ansvar tidigt, och vill föra erfarenheten vidare till sina barn.

“Räkna inte med att andra personer ska lösa saker och ting.”

Redan som barn satt hon ofta på kontoret hemma i släktens åkeriföretag i Stora Sundby. Mamma fanns alltid i närheten, men de roligaste dagarna var när Johanna fick åka lastbil.

“När andra barn skjutsades till dagis åkte jag med nå´n chaufför ut på landet.”


Albert håller gärna Johanna Ericson sällskap i arbetsrummet på övervåningen. (Foto: Ulf Eneroth)

Landade i Västra Mälardalen
Johanna Ericson vet vad hon vill, och i snart tio år har hon i olika tidsperioder och med glädje blivit välbekant projektledare inom Västra Mälardalen i Samverkan (ViS). Hon förmedlar entusiastiskt ViS vision; att få fler att inse hur mycket bra som händer och skapas i Köping, Arboga och Kungsör.

“Många ställde sig undrande när begreppet Västra Mälardalen började användas, men i dag är det vedertaget.”

Hon framhåller att attityder som öppenhet och stolthet tillsammans med mångfald påverkar oss, och att vi generellt behöver berätta mer om att ”vi är bra”. Som projektledare är hon välkänd. Hon har ofta intervjuat personer ”som gör skillnad” i vår region och som i ViS-sammanhang utsetts till Månadens förebild. Hon tilldelades själv utmärkelsen i oktober 2015 – en välkommen uppskattning av hennes många engagemang i Västra Mälardalens utveckling.

Johanna stortrivs i Arboga, men det tog många år innan hon och familjen landade i det som blivit hemmaplan. Aupairjobb i USA, säsongsjobb i fjällen och på Gotland följdes av redan nämnda studieåren i Australien. Hon var lärarvikarie i Eskilstuna samtidigt som hon studerade grafisk design. Därefter blev det flytt till Göteborg och lärarjobb i textkommunikation. Det var här Johanna mötte sin blivande man Tobias Gillberg som undervisade i grafisk formgivning. De bodde centralt nära Liseberg men när barnen kom blev det trångt för familjen. Miljöbytet 2008 – flytten till en hästgård i Kungsör – blev befriande. Men de fortsatte söka hus som skulle ge Johanna möjlighet att jobba hemifrån i det företag hon startat fem år tidigare.

Svaret blev Villa Edsborg i Arboga, byggt 1909 för vagnmakare Karlsson med hans intilliggande vagnmakarfabrik. Johanna och Tobias förtjusning är lätt att förstå. Tio rum (tidigare tre uthyrda lägenheter) fördelat på nästan 300 kvadratmeter och med ett charmigt, iögonfallande torn. När den där Karlsson flyttade till Arboga hade han ett krav på arkitekten:

”Gör vad du vill, bara huset får ett torn”, berättar Johanna och fortsätter: “Jag är inte särskilt praktisk, men är inte rädd att skita ner mig.”

Hon drog sitt strå till stacken under ett mångårigt renoveringsarbete där Tobias var den som månade mest om detaljerna.

Johanna Ericson och maken Tobias fann sin dröm i Arboga, med plats för såväl familj som företag. På köpet fick de ett pittoreskt torn i huset, Villa Edsborg . (Foto: Ulf Eneroth)

Helhetstänket är viktigt
I dag är övervåningen inredd med varsitt arbetsrum med vackert och komfortabelt inrett samlingsrum emellan. Tobias har installerat sig till vänster och Johanna till höger efter att paret tagit de arton stegen upp för trappan. Hon är disciplinerad och lämnar nedervåningen för att sitta på kontorsstolen klockan 07.00. Där finns hon – lunchen undantagen – fram till klockan 16.10.

“Jag är extrem och jobbar kanske lite fyrkantigt. Men det funkar för mig. Vänner undrar om jag ändå inte slänger in tvätten eller går ned och städar eller åker och handlar under arbetsdagen. Det gör jag inte. Möjligen att jag uträttar något under lunchrasten halv tolv.”

Johanna och Tobias arbetar nära varandra men avståndet är lite för långt för att kommunicera – även om de ropar. Då är det lätt att plocka upp telefonen…

Det händer att Johanna smyger upp på övervåningen nå´n kväll eller helgdag.

“Bokföringen behöver skötas och det är skönt att beta av grejer som blivit liggande.”

Johanna gillar projekt, inte minst för att det finns en början och ett slut i en förutbestämd tidsperiod. Samtidigt är ”helhetstänket” viktigt.

“Jag har pluggat, förkovrat och investerat i mig själv. Det påverkar i hög grad mig som projektledare. Jag har ganska lätt att se sammanhang och var det fattas pusselbitar.”

Hon gillar inte när saker och ting ”fastnar”, kan bli otålig vilket kan uppfattas som krävande.

“Visst, jag ställer krav på omgivningen. Arbetsmoral är viktigt.”

Mysterier som affärsidé
Maken Tobias har jobbat med marknadsföring och var under ett antal år näringslivschef i Arboga. Numera ägnar han sin tid åt familjeföretaget Edsborg med uppdrag för bland annat Västra Mälardalen i Samverkan. Samtidigt har han tillsammans med Johanna i familjeföretaget tagit fram och vidareutvecklat ett flertal nya produkter till lyckade varumärken.

Därmed är vi inne på den kreativitet som Johanna får mest utlopp för idag, att skriva mysterier! Låt oss ta det från början:

“Jag skrev noveller redan i lågstadiet som fröken läste upp för klassen. Som nybliven mamma passade jag på att skriva den bok jag alltid önskat skriva. Jag hade hört talas om farfars berättelser om alla spännande händelser runt Hjälmaren.”

Storyn kom lätt när hon började skriva. Första boken, utgiven på eget förlag, följdes upp till att bli en trilogi. Därefter har det blivit ytterligare två böcker, men med feel good-tema. Nu ges senaste boken Sju och ett mirakel ut som ljudbok. Så roligt!


Johanna Ericsons femte bok., ”Sju och ett mirakel” kommer ut som ljudbok i höst.

Men det är Johannas sinne för mysterier som de senaste åren fullkomligen exploderat i omfattning. Hon har alltid gillat att skrämmas, särskilt i Halloweentider. Släkten har fått jaga ledtrådar för att knäcka en kod för att finna en slutlig lösning.

“Det är kul att klura på saker, att vara fyndig. Jag har lätt att skriva lite ”corny” berättelser.”

Ryktet om Johannas mysterier spreds. 2018 utvecklade och sålde hon ett mysteriekoncept som löstes i konferenslokaler under ledning av en skådespelare. Hon började fundera på ett koncept anpassat för besökare på Medeltidsveckan samtidigt som hon kontaktades av kommunerna Köping, Arboga och Kungsör som ville erbjuda besökare något spännande.

“Jag pitchade min idé som kommunerna köpte in 2019. Sedan dess har det rullat på bra. Företaget får beställningar på mysterier från företag, hotell och turistbyråer. Även från många privatkunder runt om i Sverige.
Jag har knatat många steg i min research för mysterierna. Namnen på gator och platser ska ju vara rätt. I början gjorde jag allt själv och det var kämpigt.”

Hon kom på en lösning:

“Under Tobias första arbetsdag här på Edsborg tog jag med honom till ett arbetsmöte på Färna herrgård. Efter det har vi hjälpts åt, och han har verkligen lyft produkterna, marknadsföringen och hela försäljningsprocessen. Hittills har det blivit ett 60-tal mysterier!”

Men för Johanna Ericson är kreativitet bara “halva grejen” till framgång. Hon påtalar det entreprenörskap som krävs:
Det måste finnas vilja och ork att driva företag på ett seriöst sätt, och lägga massor av krut på att få det att funka. Det tar väldigt mycket tid och energi. Utan fungerande affärsmodeller, system, processer för kundkontakt, arbetsgivaransvar med mera är det svårt att få hållbarhet i företaget. Johanna är övertygad om att hon efter examen i kommunikation även haft stor nytta av sitt pluggande i ekonomi, entreprenörskap, ledarskap och psykologi.

Sonen Ivan får nog ta del av mammas lärdomar under åren som kommer. Men hans sommarlov handlade mest att administrera alla mysteriebeställningar.
Flitens lampa lyser onekligen ofta på övervåningen i Villa Edsborg. Men när familjen satt sig vid middagsbordet efter arbetsdagen har det varit ungdomarna som påmint om husregeln på nedervåningen: Inget jobbsnack!

Ulf Eneroth

 

Relaterade artiklar

Robin drivs av samarbete och problemlösning

21-årige Robin Haldin må vara Västra Mälardalens yngsta Förebild, men han har redan drivit flera spännande och välbesökta aktiviteter hemma i Valskog...

Vilsam miljö och vackra föremål ger Helen balans i tillvaron

I lokalen på Stora Torget i Arboga har Helen Segerstedt öppnat sitt Skafferi. Här säljer hon vackra bruksföremål, inredningsprylar, väldoftande teer...

Berättelser från verkliga livet eggar mig lite extra

Erik Magnusson utnämndes till Förebild i Västra Mälardalen för sin ovärderliga kunskap om Köpings lokalhistoria. Till vardags är han högstadielärare...

Elina bakar med sång i hjärtat

Elina Blomgren har drivit café på Kungsudden sedan 2019, men hennes bullar har folk i trakten avnjutit sedan 2008 då hon bestämde sig för att börja...

Ja är roligare än nej för engagerade Förebilden Helen

Helen Pilerud är en välbekant företagare i Arboga, hennes butik Arboga Gardinaffär lockar såväl lokala som långväga kunder till stadskärnan. Utanför...

”Många säger att unga är vår framtid, men jag menar att det är vår nutid”.

När Putte Filipsson fick utmärkelsen som Månadens Förebild var det många som bjöd på en gilla-tumme. Anledningen är nog att han har gjort skillnad för...

“Det är viktigt med nätverken. Samhällen behöver det där kittet, det måste finnas något som gör att man möts.”

På Eriksbergs gård i Aspa bor Maud Tillberg. Här har hon nära till både släkt- och byhistoria, något hon gärna förkovrar sig i. Men intresset för en...

“Jag har alltid tyckt om att gå till jobbet, det har aldrig varit tråkigt under alla dessa år.”

Jeanette Wannqvist äger och driver klädbutiken Vinyl i centrala Köping. Namnet är en hint till musikintresset, det hade också varit coolt med ett...

Janne slussar gästerna med hjärtat

Jan “Sluss-Janne” Eriksson har förtjänat sitt smeknamn väl. I 42 år har han jobbat vid Hjälmare kanal, den erfarenhet han har samlat på...

“Jag kan inte sitta hemma och peka. Då får jag faktiskt bidra istället.”

För Patrik Björs Strand är eget ansvar ett grundläggande tankesätt. Man är alltid ansvarig för sin egen verksamhet, oavsett vad det är för verksamhet...

”Har man satt fan i båten så är det bara att ro iland, som pappa brukade säga.”

På Förebildsdiplomet står det att Carola Andersson är en person som inte ger upp i första taget. Det verkar gälla för såväl rollen som projektledare...

“Jag har gett frugan ett presentkort för en spaweekend, men hittills har vi inte hunnit använda det.”

Tillsammans med affärskompanjonen Robert Alm driver Henrik Zetterdahl företag i både Arboga och Kungsör med totalt ca 30 anställda att ansvara för...
Ladda fler