Lina Ekdahl är en förebild i Västra Mälardalen. I motiveringen står det att hon är en samverkare som är bra på att lyfta andra. Och när hon berättar om sin bakgrund blir det tydligt att samarbete alltid har haft en central roll i hennes syn på demokrati och samhällsfrågor.
”Det finns en vinst i ett samhälle där fler kommer till tals. Det är därför samverkan och nätverk är så viktigt.”
Lina arbetar som Kultur- och evenemangssamordnare i sin hemort Kungsör.
”Mitt jobb går ut på att stötta andra”, förklarar hon stolt. ”Dels möter jag företag inom besöksnäringen. Det kan handla om att jag går ut och lyssnar på dem. Kanske kan jag bidra med kopplingar som leder till nya samarbeten. Jag vill skapa möjligheter för andra att brinna vidare.”
I hennes roll ingår även att hålla kontakt med de lokala kulturföreningarna.
”Om det kommer ungdomar till mig och vill dra igång en kulturaktivitet vill jag hjälpa dem att hitta verktyg för dem att lyckas, utan att göra jobbet åt dem. Det kan handla om att hitta möteslokaler, föreslå utbildningar eller något annat som de behöver för att lyckas.” Vissa gånger ser hon till att olika grupper och konstellationer möts. ”Det är viktigt med nätverk och samverkan. Man får kraft av att inte vara ensam och av att hjälpa varandra att lösa utmaningar och problem.”
Men Linas engagemang för hemorten är mer än ett jobb. Det är snarare en drivkraft som har funnits med genom livet:
”Jag växte upp och gick i skolan här i Kungsör. Som ung tyckte jag inte att man skulle behöva ta sig iväg någon annanstans för att ta del av kultur, det borde istället finnas tillgängligt för oss, här. Så vi tog tag i det själva.”
Sagt och gjort. Tillsammans med andra musik- och kulturentusiaster i Västra Mälardalen var Lina en av eldsjälarna bakom Kaktusfestivalen – det musikevent som mellan 2003 och 2006, anordnades i Köping, Arboga och Kungsör med en festival per ort och år.
”Jag har härliga minnen därifrån. Man växte under de där åren. Att ordna en stor festival med besökare som skulle bo över, innebar en hel del jobb och mycket lagar och regler att sätta sig in i. Det var möten med myndigheter och politiker. Och på den tiden var inte sociala medier så utvecklade så vi fick åka runt och marknadsföra själva. Men det kom cirka 2000 besökare till varje festival till slut.”
Även om Lina själv är musikintresserad och dessutom har spelat trummor med kompisarna i det lokala punkbandet, ser hon på kultur som något mer än själva uttrycksformerna. Hon beskriver det snarare som en demokratisk rättighet:
”Kultur bygger broar mellan generationer och mellan olika grupper i samhället. Kultur ger kraft och energi i livet. Alla har rätt att ta del av olika kulturformer.”
Lina ser fram emot att fortsätta vara en kugge i Västra Mälardalens utveckling. Hon är en av dem som fått en utmärkelse för sin drivkraft, men hon ser att det finns fler som bidrar:
”Det finns många här som ger av sig själva för att göra vårt gemensamma samhälle bättre. Många som ger möjlighet till andra att få hålla på med det de själv brinner för, det är häftigt att se. Här finns engagemang som inte alltid uppmärksammas, som inte alltid syns. Men de står där varje vecka och låser upp den där idrottshallen och tränar sitt lag, eller vad det nu kan vara.”
Vårt samhälle behöver eldsjälar och ett gemensamt engagemang, menar Lina som ser ett levande Kungsör som ett personligt såväl som ett yrkesmässigt mål:
”Jag vill att de unga ska säga som jag sa när jag var ung: Att här kan vi bo kvar, här ska man vilja vara kvar. Det är den positiva kraften jag vill bibehålla.”
Artikeln publicerades den 12/12-2019.