Sök

”Vi är bra på att ge kunderna det där lilla extra.”

Niklas och Musikevent skapar evenemang att minnas

”Det har varit hektiska dagar just nu”, säger Niklas Hoxell och bjuder på kaffe i lokalen på Mästaregatan i Köping. Dels har han varit med Chris Kläfford på Allsång på Skansen, dels är det flera events på gång i dagarna. I lokalen trängs partytält, porslin och sladdar.

Att driva eventföretag innebär en speciell livsstil beskriver Niklas. Det ringer mycket, mailkorgen svämmar över och arbetstiderna är långa och enligt många andra även obekväma. Jag blir nyfiken på framgångsreceptet. Vad är det som gör att bokningarna rullar in och att kunderna ofta återkommer?
”Vi är snabba på att återkoppla, är noggranna med det vi levererar och lyssnar på våra kunder. Sen är vi duktiga på att ge det där lilla extra som kanske inte märks vid första anblicken men som ökar upplevelsen. Men det är inte bara jag som bidrar till att det går bra för oss. Det är vi som team som gör det. Personalen och så Pia såklart.”

Året med pandemin har orsakat sömnlösa nätter med oro för personalen och för företagets framtid berättar Niklas.
”Vi lyckades med att behålla medarbetarna, det är jag väldigt tacksam för. Pandemin har varit jättetuff, alla events avbokades. Men idag är det kaos”, säger han. ”Vi har galet mycket att göra just nu, det är jättekul.”

Ett företag bygger inte sig självt. Bakom framgången finns många år av hårt arbete som började med ett starkt musikintresse i trakterna kring Kristinestad i Finland där den Köpingsfödde Niklas växte upp. En folkhögskoleutbildning inom pop och jazz kändes mer rätt än den handelsutbildning han först hade tänkt genomföra.
”En kompis i Finland fick skivkontrakt så jag turnerade med honom som keyboardist vid sidan av jobbet.”

Men Köpingsrötterna fanns kvar och efter ett par omgångar som Västra Mälardaling tog den unga entreprenören Niklas med sig Köpingstjejen Pia tillbaka till Finland där de startade bensinmack och frisörsalong.
I slutet av 90-talet bestämde sig paret slutligen för att det var i Köping de skulle bilda sin framtid. Niklas jobbade som musiklärare i Kolsva och därefter med musik- och evenemang på Köpings kommun.
”Samtidigt spelade jag som trubadur på kvällarna och hade ungefär 150 spelningar per år. Dessutom hjälpte jag till att boka andra artister och trubadurer så det var full rulle kan man säga.”

Ett dygn har bara 24 timmar hur man än vrider på det. Det upptäckte även Niklas som insåg att han var tvungen att välja bort något.
”2003 fick jag ett friår från kommunen för att testa att starta företag på heltid. Jag byggde upp det som idag är Musikevent.”

Med början från hemmagaraget arrangerade Niklas events inom musik och fest på heltid. Förfrågningarna blev fler och större och 2009 klev även hustrun Pia ombord.
”Vi försöker att inte prata jobb när vi är hemma. Det går sådär i ärlighetens namn, men vi försöker. Men det är kul att vi är ganska olika, det är bra att ha två olika sidor. När en av oss bromsar, kanske den andra gasar. Vi kompletterar varandra. Pia är den som är mer strukturerad och jag har min ordning i kaoset. Man måste kunna diskutera och lyssna av så man inte bara kör på, men vi har ett jämnt flöde mellan oss.”

Idag består Musikevent av fem personer som bygger partytält, riggar ljud och ljus och bokar artister. Niklas själv har dessutom blivit manager år två artister.
”Det är mycket resor och jag lär mig massor hela tiden. Management bygger på personliga relationer, Chris Kläfford och jag har jobbat ihop länge men att jag skulle bli hans manager var hans förslag, det hade han bestämt sig för. Jag är även manager till den lokala artisten Mikaela Loord. Det är jättekul att få följa med en artist hela vägen från början.”

”Jag tror jag är en snäll chef, men kanske petig. Jag ser hur jag vill ha det, men kan inte kan fixa allt själv”. Då är det bra att kunna delegera, menar han, vilket är något han fortfarande övar på. “Nu har vi även investerat i en streamingstudio som kan hjälpa företag att filma och sända konferenser och events. Vi tror att man kommer fortsätta att streama även när vi kan ses fysiskt.”

Målet framåt är att fortsätta driva firman på ungefär samma sätt som tidigare.
”Som företagare är jag nog ärlig och ödmjuk. Jag vill alla väl och vill helst att alla ska vara nöjda, det är dock ibland en nackdel, det jobbar jag på.”
Sedan måste man vara beredd på bakslag och tuffa tider, för de kommer menar han, om än i ovissa skepnader. Det är också ett av Niklas råd till den som funderar på att starta eget:
”Håll hårt i plånboken, tänk på att det kan ta fem år innan det rullar. Vi hade en buffert, vilket var räddningen för oss under pandemin. Man måste ha en plan och veta vart man ska. Stick to the plan, det har jag lärt mig. Och var inte rädd att be om hjälp! Det är bättre att fråga någon, än att gå in i väggen.”

Det har blivit dags att avrunda intervjun. Niklas ska iväg och resa partytält till ett bröllop. Personalen står redo och lastbilen är packad. Utanför dörren vräker regnet ner, men för det blivande brudparet väntar ett event i toppklass och ett minne för livet, det tänker Musikevent se till.
”Vi hade aldrig kommit så här långt om vi inte var ett team. Vårt mål är att leverera, våra kunder ska vara nöjda och återkomma. Det har funkat hittills.”

Filmklipp

Av Johanna Ericson
25/8 2021.

Relaterade artiklar

Robin drivs av samarbete och problemlösning

21-årige Robin Haldin må vara Västra Mälardalens yngsta Förebild, men han har redan drivit flera spännande och välbesökta aktiviteter hemma i Valskog...

Vilsam miljö och vackra föremål ger Helen balans i tillvaron

I lokalen på Stora Torget i Arboga har Helen Segerstedt öppnat sitt Skafferi. Här säljer hon vackra bruksföremål, inredningsprylar, väldoftande teer...

Berättelser från verkliga livet eggar mig lite extra

Erik Magnusson utnämndes till Förebild i Västra Mälardalen för sin ovärderliga kunskap om Köpings lokalhistoria. Till vardags är han högstadielärare...

Elina bakar med sång i hjärtat

Elina Blomgren har drivit café på Kungsudden sedan 2019, men hennes bullar har folk i trakten avnjutit sedan 2008 då hon bestämde sig för att börja...

Ja är roligare än nej för engagerade Förebilden Helen

Helen Pilerud är en välbekant företagare i Arboga, hennes butik Arboga Gardinaffär lockar såväl lokala som långväga kunder till stadskärnan. Utanför...

”Många säger att unga är vår framtid, men jag menar att det är vår nutid”.

När Putte Filipsson fick utmärkelsen som Månadens Förebild var det många som bjöd på en gilla-tumme. Anledningen är nog att han har gjort skillnad för...

“Det är viktigt med nätverken. Samhällen behöver det där kittet, det måste finnas något som gör att man möts.”

På Eriksbergs gård i Aspa bor Maud Tillberg. Här har hon nära till både släkt- och byhistoria, något hon gärna förkovrar sig i. Men intresset för en...

“Jag har alltid tyckt om att gå till jobbet, det har aldrig varit tråkigt under alla dessa år.”

Jeanette Wannqvist äger och driver klädbutiken Vinyl i centrala Köping. Namnet är en hint till musikintresset, det hade också varit coolt med ett...

Janne slussar gästerna med hjärtat

Jan “Sluss-Janne” Eriksson har förtjänat sitt smeknamn väl. I 42 år har han jobbat vid Hjälmare kanal, den erfarenhet han har samlat på...

“Jag kan inte sitta hemma och peka. Då får jag faktiskt bidra istället.”

För Patrik Björs Strand är eget ansvar ett grundläggande tankesätt. Man är alltid ansvarig för sin egen verksamhet, oavsett vad det är för verksamhet...

Johanna kreativ med mysterier och ViS-projekt

 Häng med in och upp för trapporna till Johanna Ericsons arbetsrum i Villa Edsborg i Arboga. (Film: Ulf Eneroth)   Johanna Ericson i Arboga...

”Har man satt fan i båten så är det bara att ro iland, som pappa brukade säga.”

På Förebildsdiplomet står det att Carola Andersson är en person som inte ger upp i första taget. Det verkar gälla för såväl rollen som projektledare...
Ladda fler