En dag när Susanna Trollske gick förbi den gamla brovaktarstugan i Kungsör såg hon plötsligt potentialen bakom de gråa plattorna. Innan dagen var slut hade hon lagt ett bud.
”Jag hade inte ens hunnit prata med Rickard”, skrattar hon. Men budet vann hon och drömmen blev plötsligt väldigt konkret. Det var dags att kavla upp ärmarna och jobba.
Brovaktarstugan är dock inte det enda hus som Team Trollske har tagit sig an.
”Vi har fem hus idag”, säger Susanna. ”Jag ser själen i dem, sen har jag svårt att göra mig av med dem.”
I brovaktarstugan såg Susanna ett mysigt café gömma sig, och tillsammans med Rickard påbörjades omvandlingsarbetet. Stuprännorna blev rosa och de gråa plattorna vita. Insidan pryddes med Susannas egen konst på färgglada väggar. Caféet med de cerisa detaljerna blev snart en snackis och paret Trollske fick bland annat utmärkelsen Månadens Förebild för arbetet med det lilla huset intill ån.
En ryggskada tvingade dock Susanna att ta en paus från caféverksamheten, men med hjälp av inhyrd personal är det våren 2020 äntligen dags för en nystart.
”I sommar kommer man kunna fika på våfflor och glass och annat gott här”, säger Susanna och ser fram emot nyöppningen i maj.
Både Rickard och Susanna är uppvuxna i Kungsör. Susanna förstod tidigt att det var kreativitet och företagande som var hennes passion och som tjugoåring var hon en av drivkrafterna i hantverksgruppen Rustik i Kungsör. Hon beskriver sig själv som en färgstark person som ofta går utanför boxen. En konstnärssjäl som lika gärna målar tavlor som kittar fönster.
”Jag går in i olika skapandeperioder, då gör jag det till 140%, sen är det bara det som gäller.”
Rickard kompletterar med noggrannhet och koll på konstruktion och funktion. Intresset för att reparera och fixa fördjupades på Volvo i Köping där han spenderade drygt 20 år, först som reparatör och sedan chef. Men i takt med att de administrativa uppgifterna ökade saknade han det praktiska arbetet, och 2008 bestämde han sig för att starta eget. Idag driver han Trollskes Maskinservice AB tillsammans med nio anställda.
”Rickard kan allt”, säger Susanna och beskriver honom som den som håller ihop trådarna i deras gemensamma projekt. ”Han är väldigt noggrann och har helhetstänket. Vi kan se olika lösningar. Vi ser inte rivningsprojekt utan vi ser potentialen.”
Den där speciella kombinationen av kunskap och passion har tagit Trollskes hela vägen till TV. I produktionen Drömkåken tävlade de mot andra hobbysnickare och amatörinredare genom att under tidspress och strikt budget skapa ett snyggt och smart hem utifrån ett tomt skal. Juryn bestod av mäklare och professionella inredare.
”Det var kul men jobbigt. Vi jobbade ibland över 18 timmar per dygn, så på slutet var man bra trött. Vi vann mäklarens förstapris, men totalt med folkets röster blev det till slut en andraplacering”, berättar paret.
Trots det intensiva arbetet i TV-produktionen var lusten för husrenovering fortfarande inte mättad. Sedan dess har de hittat två nya projekt. En övergiven bar i Spanien och ett gammalt församlingshem i Hed utanför Kolsva.
”Vi skulle egentligen inte ens titta på den där baren i Nerja”, beskriver Susanna. ”Vi valde bort det, det såg så illa ut på bilderna, det hade regnat in och var alldeles för nedgånget. Sen fick vi ändå en känsla av att vi skulle åka dit och kika. Och när vi kom dit såg vi potentialen i ett fantastiskt läge i gamla stan och nära till stranden. Sen gick det fort för oss, men att få bygglov i Spanien har varit en lång process.”
Men nu ligger renoveringsarbetet i startgroparna och det svårt tilltygade lilla huset ska förvandlas till en utsökt karamell vid namn Casa Rosa.
”Det är en dröm vi haft”, säger Rickard. ”Först vill vi rusta det för att hyra ut, och sen är det härligt att kunna åka till värmen som pensionär.”
Fast än är det att tag kvar till ledigheten. För först ska även huset i Hed renoveras. Det som Susanna hittade på nätet och inte kunde motstå.
”Hon är Hemnetknarkare”, skrattar Rickard. ”Det finns inte ett objekt på marknaden hon inte har koll på.”
”Men det är helt fantastiskt”, säger Susanna. ”Det har en sal på 140 kvm och 6 meter i takhöjd. Där drömmer vi om att bo så småningom.”
Kanske har paret något produktivitetstips att dela med sig av?
”Vi har vilopauser emellanåt. Det måste man. Vi är bra på att släppa allt under de där andrummen. Då tar vi det verkligen lugnt och så tittar vi på bilder av det vi har gjort under året, då får man ny energi.”
”Fast att gå in i ett hus och gå in och riva, det är ju också som meditation”, säger Rickard. ”Det är vila för själen.”
Men det är nog inte främst vilopauserna som tagit Susanna och Rickard genom sina projekt.
”Det som skiljer oss från många andra är att vi brukar våga”, konstaterar de. ”Vi har gjort det som fallit oss in. Man lever bara en gång. Man kan inte bara sitta still.”
Av Johanna Ericson.
Artikeln publicerad den 21/2 2020.