Goda nyheter i
Västra Mälardalen

Juli 2020
Västra Mälardalen är fullt av goda nyheter. Dessa vill vi dela med oss av.
Du hittar fler på www.vastramalardalen.se
ViS önskar dig en sommar av energipåfyllning
I Västra Mälardalen har vi närhet till sjöar, vacker natur och personlig shopping. 
Det vet vi som bor här, och för att påminna resten av Sverige om det annonserar vi i en resebilaga för Expressen, samt går ut med en omfattande FB-kampanj.
Där lyfter vi möjlighet till vandring, familjeaktiviteter samt personlig shopping och gårdsbutiker. 
Vi hoppas såklart att många nya besökare hittar hit och att också du har möjlighet att ta del av utbudet.ViS insatser för coronadrabbade företag
Utefter resultatet av den stora företagsundersökningen har ViS genomfört följande insatser:

ViS backoffice
Tillsammans med vår samarbetspartner Nyföretagarcentrum har vi ringt upp företag i utsatta branscher.
Så här sammanfattar Arne Olofsson på Nyföretagarcentrum samtalen:

Mer hoppfullt nu
"De flesta av de företag vi talat med ser trots problem med likviditet och minskad omsättning ganska hoppfullt på framtiden. Det stora flertalet säger sig uppleva att det har börjat vända åt rätt håll."

Kontakten med hyresvärdar och banker
"Majoriteten säger att bankerna och hyresvärdarna har varit förstående och tillmötesgående men självklart finns det undantag. Främst verkar det vara bland fastighetsägare som inte har lokal förankring.
Vi kan misstänka att ett antal företag som vi inte lyckats få kontakt med har avvecklats under våren."

Vanliga frågor 
"Vanliga frågor har gällt omställningsstödet, hyresnedsättningar och Almis brygglån samt vad kommunen kan hjälpa till med.
De flesta företagare verkar trots brist på tid ha uppskattat att få tala med en lyssnande person vilket inte minst märkts på samtalens längd. Inte sällan upp till 30–40 minuter."


Dialogmöten
Näringslivsenheterna har anordnat digitala dialogmöten i ämnen som företagsstöd, affärsutveckling och digitalisering. Bland annat deltog Fredrik Hallberg, en av Sveriges ledande experter inom marknadsföring och och innovation.
Här kan du titta på dialogmötena. 

Gemensamt företagsregister
Tillsammans har vi mer! Ett gemensamt företagsregister är upprättat där du kan söka potentiella samarbetspartners, kunder och leverantörer i hela Västra Mälardalen istället för enbart kommunvis. 
Sök i det gemensamma företagsregistret.

Näringslivscheferna om satsningen:
Camilla Nilsson i Köping:
”Det är ett stort flöde av information just nu kring olika insatser och stöd till följd av krisen och det kan vara svårt att hitta rätt. Vi hoppas genom vår samverkan i Västra Mälardalen kunna samordna och förenkla för våra företag att hitta rätt hjälp, bland annat genom olika företagsfrämjande organisationer i länet. De är till stor hjälp just nu.”

Tobias Gillberg i Arboga:
"För många företagare kan det vara svårt att komma ifrån vissa tider. Därför har vi lagt upp inspelningar av dialogmötena på kommunernas hemsidor. Men det kan vara värt att ta sig tid att få en samlad bild av vilka åtgärder som finns. Dessutom finns ju även verksamt.se."

Ida-Maria Rydberg i Kungsör:
"Samverkan har onekligen varit extra värdefull den här våren. I junimånad har vi tillsammans träffat företagen digitalt under våra tre dialogmöten. Här har företagen kunnat lära av varandra och våra inbjudna experter. Vi planerar ett till dialogmöte den 24 augusti. 
Vi känner med våra företag som går tungt och vi vill hjälpa och stötta med det vi kan. Vi hoppas företagen känner att de har en nära och trygg relation till sin kommun."

Ytterligare ett dialogmöte kommer att genomföras den den 24/8. Anmäl dig hos din näringslivsenhet:
camilla.nilsson@koping.se
tobias.gillberg@arboga.se
ida-maria.rydberg@kungsör.se


Nu även upplevelser på ViS hemsida
På ViS hemsida finns nu avdelningen "Besöka och uppleva Västra Mälardalen". Här kommer vi bygga på med inspiration och information om upplevelser på hemmaplan. Perfekt när du vill få hemestertips eller väntar besök! 
https://vastramalardalen.se/upplev-vastra-malardalen/Tre snabba frågor till en företagare i Västra Mälardalen.

Denna gång har vi pratat med Joe Schön på Soft Caravan i Arboga.

Om företaget:
Joe Schön och sambon Inga-Lill tog över företaget 2018.
I lokalen på Dyens väg i Arboga driver de idag Soft Caravan, Soft Bildelar och Soft Skog och fritid. Företaget servar och säljer husvagnar samt servar och säljer reservdelar till bilar och maskiner som gräsklippare, snöslungor och motorsågar. 


Vad är det roligaste med att jobba i verksamheten?
Utmaningarna! Vara sig det handlar om att laga eller serva så uppstår det hela tiden nya problem att lösa.
"Vi brukar säga att problem är till för att lösas, de omöjliga tar bara lite längre tid."

Något vi kanske inte visste om företaget är ...
Joe berättar att han inte kan minnas en enda kund som gnällt över servicen.
"Vi har jobbat länge i servicebranschen, vi tycker det är kul att möta kunder och vi vet att det gäller att bemöta dem med ett leende."

ViS planerar inför framtiden
Innan sommaruppehållet träffades ViS styrelse för ett strategi - och planeringsmöte. Prioriteringar och arbetsområden för de kommande åren diskuterades.
Mikael Bohman, ordförande i ViS är nöjd med arbetet som pågick i två dagar:
"Vi har haft bra och spännande framtidsdiskussioner. Vi har fokuserat på relevanta områden som ViS fortsatt ska fördjupa sig i. Det finns många möjligheter och stor potential i Västra Mälardalen."
 
ViS önskar dig en riktigt fin sommar.
Ta hand om dig!

Önskar du avregistrera dig från nyhetsbrevet? 
Kontakta: info@vastramalardalen.se

 

Copyright © *Västra Mälardalen i Samverkan 2019*, All rights reserved.