Sök

Berättelser från verkliga livet eggar mig lite extra

Erik Magnusson utnämndes till Förebild i Västra Mälardalen för sin ovärderliga kunskap om Köpings lokalhistoria. Till vardags är han högstadielärare, men han är också känd för att ha guidat turister, förgyllt nationaldagsfiranden, skapat historiska TV-produktioner, föreläst och författat texter till Köpingsboken.
Det är inte enbart historiekunskapen som sticker ut, utan också den inspirerande personen Erik, vars kreativitet, fantasi och nyfikenhet märks för omgivningen.

Erik Magnusson har precis gått på sommarlov från jobbet som lärare på Karlbergsskolan när vi ses på Sjömans, och nu väntar en välförtjänt ledighet.

Varför är det så viktigt med historia?
“Det finns en allmän trygghet i historia”, tycker Erik. “Med historia kan man lära sig mycket om sin kultur. Man kan lära av misstag som begåtts. Man kan se på hur utmaningar har tacklats tidigare. Man kan få lättare att förstå sig på sin tid och sin stad. Vad funkar här?”

Erik framför Köpingsikonen Carl Wilhelm Scheele. “Det hade varit kul att träffa honom.”

Erik har farit på tidsresor genom historien sedan han var liten. I fantasin kan man nämligen resa vart man vill, besöka spännande platser och tidsepoker utan ett egentligen lämna hemstaden, menar han. För rent geografiskt har han oftast hållit sig inom ett behagligt avstånd kring Karlbergsskogen i Köping. I alla fall för de viktigaste händelserna i livet.
“Jag har gjort en otrolig resa. Jag föddes, lärde mig simma, tog friidrottsrekord, fixade körkort, fick jobb och träffade min fru inom en radie av 500 meter!”
Jo, han är allt en riktig Köpingskille, trots att han numera tar sig över kommungränsen för att komma hem efter jobbet. Valet av bostad hade en hel del att göra med hustrun Annas fritidsintresse:
“Vi har fyra hästar och fem katter hemma på gården i Hallstahammar. Själv är jag nog en utmärkt dräng, jag kan hjälpa till och göra det jag blir tillsagd, men mer än så är det faktiskt inte.”

Sport och historia viktiga delar 

Erik beskriver uppväxten i Marieberg i Köping som fantastisk med närhet till alla nödvändigheter i livet. Där fanns grönområden, kompisar och inte minst fotbollsplanen. Den sistnämnda var en mycket viktig samlingsplats där fantasin inte visste några gränser. Där kunde man anordna egna mästerskap och kämpa om åtråvärda VM-segrar.
“Jag har alltid älskat fotboll”, säger Erik som känner av det pågående EM-ruset. “Fotboll är en del av världen och en del av livet”.
Som ung spelade han i IK Westmannia. “Jag var rätt stor, så jag var back. Skulle väl skrämma Västeråsarna lite. En gång vann vi faktiskt en hel cup i Västerås, det är ett starkt minne.”
Efter fotboll blev det friidrott med tävlingar inom 60 och 100 meter sprint. Friidrotten blev en fin möjlighet att upptäcka flera delar av Sverige.
“Det var roligt att ha idrott att hålla på med, det var en kul tid.”

Han minns varken hur eller när intresset för historia vaknade, egentligen har det nog alltid funnits där, tror han. Längs vägen har han dock fått fin hjälp att hålla kunskapen vid liv.
“Farfar var också gammal historielärare, han märkte tidigt mitt intresse och tog med mig på promenader i Gamla stan i Stockholm. Även pappa såg det, jag minns när vi åkte till  Livrustkammaren, det var ett fantastiskt sätt att komma nära de där gubbarna och gummorna jag fantiserat om. Det var magi.”

I farfars och farmors bibliotek fanns en fantastisk samling böcker. I början var det mest bilderna som lockade iväg Erik på sina fantasiresor, men så småningom kunde han också ta del av texterna.
“Jag gick där och botaniserade, läste och drömde mig bort i de där böckerna. Det var som att åka tidsmaskin.”
Nyfikenheten var enorm och ligger fortfarande till grund för kunskapshungern menar han.
“Jag tror jag har en förmåga att ställa frågor till historien. Hur funkade det där egentligen, hur gjorde dom det där? Det är sånt jag vill veta.”

En Köpingshistoriker formas

I början av nittiotalet gjorde Herman Lindqvists programserie om historia entré på TV och den unge Erik spelade in varenda avsnitt på VHS och såg dem om och om igen. Efter gymnasiet landade valet kanske inte helt oväntat på litteratur- och historiestudier, och Erik fick lämna Köping för Örebro.
I början av studietiden var intresset brett med hela Sverige som favoritområde, men under en skoluppgift som gick ut på att forska i lokal historia, fördjupades fascinationen för Köpings bakgrund.
“Jag såg att Köpings historia var väldigt spännande och jag bestämde mig för att jag ville berätta om den för alla som bor här.”

Studierna resulterade i en lärarexamen i historia och svenska. Det är snart tjugo år sedan, men jobbet är fortfarande givande tycker han.
“Att lära ut och se hur elever växer är det roligaste. Hur de tar till sig kunskap och utvecklas. Det är fascinerande. Det kan komma någon i sjuan som har svårt att ta till sig, så märker man i nian att de har lärt sig en massa viktigt, då blir man glad. Jag tror de ser mig som är ganska kul och intressant lärare, lite sträng ibland.”
Eleverna får ibland ta del av Eriks kreativa idéer som kan innehålla både rekvisita och rollspel.
“Vissa ämnen kan ju bli lite torra, då försöker jag lätta upp. I samhällskunskapen kan vi iscensätta en rättegång till exempel. Det kan vara lättare att minnas om man har sett den där figuren i peruk.”

Familjeliv och fritid

Karlbergsskolan har bidragit till viktiga, livsavgörande händelser för Erik. Vid skrivbordet bredvid mötte han historieläraren Anna som idag är Eriks fru och mamma till sonen Anders.
“Det är roligt att dela historieintresset, vi kan ha ganska livliga samtal och diskussioner hemma vid matbordet”, skrattar Erik.
“Matlagning är för övrigt ett stort intresse jag har, det kanske jag kan skryta lite med! Jag testar gärna, det är nyfikenheten som driver mig där också. Det är också väldigt rogivande att laga mat. Jag är faktiskt väldigt bra på att laga gulasch. Jag går på feeling och det tycks funka.”

Skulle det bli tid över någon kväll kan man alltid läsa en intressant biografi, menar Erik. Och så kan man ju nöjesgräva efter lite spännande historia. Nu för tiden finns mycket på nätet, tidigare fick han pallra sig iväg till riksarkiven i Uppsala och Stockholm för att nysta i någon spännande händelse eller människa.
“Det är intressant att läsa om vad olika personer har gjort och hur dom har tänkt. Berättelser från verkliga livet eggar mig lite extra.”

Men att vara kreativ runt historia är nog det roligaste ändå, tycker Erik som gärna skapar levande berättelser att dela med sig av. En filmad serie på Västmanlands Television är ett exempel på när Erik är i sitt esse.
“Jag tänker ofta på historia, går runt och ställer frågor till mig själv och försöker hitta svaren. Vad finns det för historia runt det här, tänker jag. Och jag har en vilja att berätta för andra om den. Att skapa något runt historia är min hobby.”
Just nu filar Erik på texter till årets Köpingsbok som kommer ut i höst.
“Köpingsboken är oerhört viktig för den stadens kultur. Det är roligt att få bidra, bland annat ska jag skriva om skolhistoria.”

Köping då och nu

I Köpings historia finns många viktiga händelser att lyfta, menar Erik.
“Det finns så mycket att berätta om, men en sak är att Köping har utvecklats och blivit den stad den är på grund av olika personers vilja och drivkraft. Otto Hallström (grundare av KMV) är ett exempel, men även på 1600-talet när det höll på att gå åt pipan med den här staden tvingades man tänka i nya banor. Det gjorde man, man tog tag i det, det fanns personer här med idéer. Vi behöver fler såna!”

Hur skulle man då  beskriva Köpings nutid? Erik funderar en stund på frågan.
“Köping föder fram personligheter inom många olika områden”, säger han sen. “Det tycker jag mig se. Det kommer många personligheter härifrån. Jag har inget bra svar varför det är så, men det kanske är något i stämningen och kulturen.”

Och visst kan man hålla med om att det finns många personligheter i Köping. Och att en av dem heter Erik Magnusson, finns det nog många som skulle skriva under på.

Av Johanna Ericson juni 2024.

Se Eriks historiefilmer på Västmanlands Television, här är några av dem:
Bakom fasaden
Bakom fasaden – Urmodern
Bakom fasaden – Släktingen

 

 

Relaterade artiklar

Robin drivs av samarbete och problemlösning

21-årige Robin Haldin må vara Västra Mälardalens yngsta Förebild, men han har redan drivit flera spännande och välbesökta aktiviteter hemma i Valskog...

Vilsam miljö och vackra föremål ger Helen balans i tillvaron

I lokalen på Stora Torget i Arboga har Helen Segerstedt öppnat sitt Skafferi. Här säljer hon vackra bruksföremål, inredningsprylar, väldoftande teer...

Elina bakar med sång i hjärtat

Elina Blomgren har drivit café på Kungsudden sedan 2019, men hennes bullar har folk i trakten avnjutit sedan 2008 då hon bestämde sig för att börja...

Ja är roligare än nej för engagerade Förebilden Helen

Helen Pilerud är en välbekant företagare i Arboga, hennes butik Arboga Gardinaffär lockar såväl lokala som långväga kunder till stadskärnan. Utanför...

”Många säger att unga är vår framtid, men jag menar att det är vår nutid”.

När Putte Filipsson fick utmärkelsen som Månadens Förebild var det många som bjöd på en gilla-tumme. Anledningen är nog att han har gjort skillnad för...

“Det är viktigt med nätverken. Samhällen behöver det där kittet, det måste finnas något som gör att man möts.”

På Eriksbergs gård i Aspa bor Maud Tillberg. Här har hon nära till både släkt- och byhistoria, något hon gärna förkovrar sig i. Men intresset för en...

“Jag har alltid tyckt om att gå till jobbet, det har aldrig varit tråkigt under alla dessa år.”

Jeanette Wannqvist äger och driver klädbutiken Vinyl i centrala Köping. Namnet är en hint till musikintresset, det hade också varit coolt med ett...

Janne slussar gästerna med hjärtat

Jan “Sluss-Janne” Eriksson har förtjänat sitt smeknamn väl. I 42 år har han jobbat vid Hjälmare kanal, den erfarenhet han har samlat på...

“Jag kan inte sitta hemma och peka. Då får jag faktiskt bidra istället.”

För Patrik Björs Strand är eget ansvar ett grundläggande tankesätt. Man är alltid ansvarig för sin egen verksamhet, oavsett vad det är för verksamhet...

Johanna kreativ med mysterier och ViS-projekt

 Häng med in och upp för trapporna till Johanna Ericsons arbetsrum i Villa Edsborg i Arboga. (Film: Ulf Eneroth)   Johanna Ericson i Arboga...

”Har man satt fan i båten så är det bara att ro iland, som pappa brukade säga.”

På Förebildsdiplomet står det att Carola Andersson är en person som inte ger upp i första taget. Det verkar gälla för såväl rollen som projektledare...

“Jag har gett frugan ett presentkort för en spaweekend, men hittills har vi inte hunnit använda det.”

Tillsammans med affärskompanjonen Robert Alm driver Henrik Zetterdahl företag i både Arboga och Kungsör med totalt ca 30 anställda att ansvara för...
Ladda fler