Sök

Förebilden Dennis har en annorlunda vardag

Dennis Stjernfeldt bestämde sig för att bli professionell fotbollstränare när han insåg att han ville gå all-in i favoritsporten. Hur hans vardag skulle komma att se ut visste han inte då.
“Jag har inte varit hemma på nästan tre veckor. Fotboll har ju blivit en åretruntsport, så jobbet tar aldrig slut egentligen. Jag har turen att bli kontaktad och slipper jaga uppdrag. Tror det handlar om att jag har byggt mig ett gott rykte. Det är viktigt det där, hur man vill bli uppfattad.”

Företagaren Dennis Stjernfeldt är professionell fotbollstränare och numera även webbshopinnehavare.

“Jag är inte rädd för att prova på nya saker, på gott och ont”, skrattar Dennis Stjernfeldt och berättar om den webbshop han precis har förvärvat.
“Han som drev Bobokonen innan frågade mig om jag ville ta över. Varför inte, sa jag. Det är roligt att även kunna erbjuda bra träningsutrustning till föreningar och privatpersoner.”
Själv visste han inte mycket om varken hemsidor eller webbshoppar innan han gav sig in i det, men han har inte varit rädd att ta hjälp.
“Jag fick tips av Annica Gustafsson på Arboga kommun att kolla upp Leaderstöd för att få hjälp med att göra om hemsidan. Jag blev beviljad stöd, så nu är den iordning. Nu gäller det att fortsätta arbetet med marknadsföringen och allt annat.”
Dennis har fått lära sig allt från kundservice till logistik och marknadsföring.
“Det har varit kul att ta tag i utmaningen och jag är tacksam att jag har sönerna som hjälper till när jag är borta.”

Allt började med Arboga Södra
Den röda tråden i Dennis liv och karriär heter som bekant fotboll, och den börjar på hemmaplanen Ekbacken i fotbollsföreningen Arboga Södra.
Sport har alltid varit viktig för Dennis som testade några olika under uppväxten: Till en början fanns det plats för såväl judo, fotboll och hockey på fritidsschemat, men i början av högstadiet var det fotbollen som till slut tog över. Träningen började ge resultat.
“Jag blev antagen till distriktslaget och fick sen plats på fotbollsgymnasium i Västerås. Det fanns bara fyra fotbollsgymnasier i Sverige då, med sexton platser på varje. Jag tränade mycket, har alltid varit träningsvillig och så har jag nog bra spelförståelse. Jag tror det var min styrka som spelare.”

Efter fotbollsgymnasium och några säsonger för IFK Västerås och Köpings IS vände Dennis hemåt Ekbacken igen.
“Vi var ett riktigt bra gäng som spelade ihop i Södra och det gick bra för oss i A-laget där i division 3. Det var väldigt roligt”, minns han.
Fotbollen och Södralaget förblev en viktig konstant för Dennis, och tillsammans med jobbet på försvaret rullade livet på hemma i Arboga.

Föreningslivet en viktig samhällsfunktion
När det var dags att bilda familj hamnade fotbollsskorna på hyllan.
“Jag var ungefär 25 när jag slutade spela själv, det var mycket resor i jobbet och svårt att få ihop allt under småbarnsåren. Men när sönerna började spela fotboll i Södra var det en självklarhet att gå in och hjälpa till som tränare. Sport och föreningsliv är en mycket viktig del av samhället för både hälsa och välmående. Där får folk röra på sig och möta varandra bortom skärmar och telefoner. Men det är tufft för föreningarna idag. Många sliter med att få ihop ekonomi och bemanning. Större föreningar har allt mer pengar och små föreningar allt mindre, det är tyvärr så det ser ut.”

En ny fas 
När barnen blivit större började en längtan efter en ny utmaning gro. Fotbollen var fortfarande ett stort intresse och Dennis forskade i möjligheterna att bli företagare.
“Jag bestämde mig för att bli tränare på heltid och sa upp mig från tjänsten på försvaret. De blev ganska förvånade på jobbet, yrkestiteln fotbollstränare var inte så vanligt på den tiden. Men jag är som sagt inte inte rädd för att testa nya saker.”

Egentligen visste han nog inte riktigt vad inte vad han gav sig in på, särskilt med tanke på hur den nya vardagen skulle komma att se ut. Hustrun Annette har fått fixa mycket på hemmaplan.
“Utan Annette hade det aldrig gått, det är en speciell livsstil. Det har blivit många resor, jag är borta väldigt mycket.”

Dennis är knuten till den internationella organisationen Coerver där han är landsansvarig för Sverige och Finland. Som konsult hos dem tar han sig an korta och långa uppdrag i små och stora klubbar. Ett exempel är BK Häcken där han haft återkommande samarbeten under nästan tio år. Bland annat hjälper han dem med strategiarbetet för deras ungdomslag.
“Jag har turen att jag blir kontaktad och slipper jaga uppdrag. Tror det handlar om att jag har byggt mig ett gott rykte. Det är viktigt det där, hur man vill bli uppfattad.”

Uppdragen handlar oftast om att Dennis kommer in som hjälptränare och ger stöd, verktyg och strategier till den ordinarie tränarstaben.
Vilka egenskaper krävs för att lyckas med det?
”Som tränare ställer jag krav på spelarna. Det är viktigt, för en spelare behöver hela tiden göra sitt bästa för att bli bättre.”
Fast det måste alltid finnas plats för att ha roligt tillägger han.
“Serious fun brukar jag säga, det behöver vara seriöst men kul samtidigt. Som tränare kan jag nog vara lite rolig ibland också, och jag tror att jag är en bra pedagog.”

Fortbildning är A och O
För att hålla sig ajour med forskning och utveckling gäller det att fortbilda sig. Dennis har förutom erfarenheten som fotbollsspelare och tränare, utbildat sig genom Svenska Fotbollsförbundet och Coerver.
“Inom Coerver har vi regelbundet utbyte med andra tränare, det är ett heltidsjobb i sig att hålla sig aktuell och uppdaterad kan man säga. Jag åker till Nederländerna regelbundet för att fortsätta utbilda mig.”

Familjelivet prioriteras
Resorna tar som sagt mycket tid i anspråk. De är många och ibland långa. Under den lilla fritid som finns kvar vill Dennis umgås med familjen och hemmalivet får högsta prioritet.
“Då och då hjälper jag också till som hjälptränare i Arboga Södra, och även i styrelsen, där jag idag ingår i valberedningen.”
Om tillfälle ges blir det någon match på TV men särskilt ofta blir det inte. Om somrarna blir det lite cykling om tid och väder synkar väl.
“Jag får faktiskt min beskärda del av både fotboll och fysisk aktivitet på jobbet. Jag är oftast med på planen och rör på mig under uppdragen, jag är ingen som bara står och pekar vid sidan om.”

I helgen ska Dennis resa bort med familjen, han ser fram emot ett par dagars umgänge med fru, barn med respektive och barnbarn.
“Vi ska bara umgås, vara utomhus, grilla korv, promenera och äta gott.”

Under vintern ser han fram emot att även hinna med några insatser hos Arboga Södra som hjälptränare där.
Den röda tråden har med andra ord snirklat sig hela vägen tillbaka till Arboga och Ekbacken även om den sannolikt kommer ta sig nya vägar ut i världen.
För snart väntar nya resor för Dennis, bland annat tillbaka till Finland där han är del av ett större projekt för den finländska OS-kommittén. Och så ska webbshoppen fortsätta utvecklas.
Jag har nått till en bra plats”, summerar Dennis. “Det mesta jag har testat har gått bra, så det är väl bara att köra vidare på samma sätt. Och framåt kan det säkert finnas fler spännande saker att testa.”

En del av Dennis framgångsrecept kanske ligger i förmågan att enkelt beskriva något komplext, att göra det begripligt.
Hans sammanfattning av tränarrollen är ett exempel:
“Det finns en strategi som holländarna använder som jag gillar, den går ut på att man måste bygga individuellt skickliga spelare. Var och en måste klara av sin uppgift för att skapa ett bra lag.
Fotboll handlar egentligen om att kunna röra sig som en enhet framåt och åt sidan och bakåt. Det är det jag ska se till i mitt jobb.”

Det må låta enkelt. Men kräver nog sin Dennis Stjernfeldt.

Av: Johanna Ericson

 

Relaterade artiklar

Fokus Västra Mälardalen 2024

Detta är den första regionala rapporten om Västra Mälardalen och dess tre kommuner Köping, Arboga och Kungsör. Rapporten belyser utvecklingen ur olika...

Heja alla tillväxtföretag i Västra Mälardalen 2024!

Heja och bra jobbat alla 100 tillväxtföretag i Västra Mälardalen! I december ger kreditupplysningsföretaget Syna utmärkelser till tillväxtföretag i...

Förebilden Dennis har en annorlunda vardag

Dennis Stjernfeldt bestämde sig för att bli professionell fotbollstränare när han insåg att han ville gå all-in i favoritsporten. Hur hans vardag...

# 88 DENNIS STJERNFELDT

Dennis Stjernfeldt fick utmärkelsen Månadens Förebild på Arbogas näringslivsfrukost den 25 oktober...

Stark och viktig föreläsning med Nemo Hedén för åk 8 och 9

Under två dagar och sju föreläsningar har Västra Mälardalens 8:or och 9:or lyssnat på Nemo Hedén som modigt, gripande och inspirerande berättade sin...

# 87 ROBIN HALDIN

Månadens Förebild är en kreativ fixare som får saker att rulla. Han arrangerar evenemang med bilar och musik som rockar, och lockar besökare till...

Salvatore Grimaldi utsedd till VM-ambassadör.

Under Rådslaget i Köping den 9 oktober fick Salvatore Grimaldi ta emot utmärkelsen VM-Ambassadör. Utmärkelsen VM-ambassadör går till personer som har...

Nemo Hedén föreläser om vägen ut ur kaos och missbruk

ViS välkomnar vårdnadshavare, ledare, tränare, pedagoger och andra vuxna i Västra Mälardalen! Nemo Hedén, känd från bland annat dokusåpan Kungarna av...

Undersökning visar ökat välmående för Västra Mälardalens invånare!

Individer såväl som företag i Västra Mälardalen, har blivit intervjuade i årets välmåendemätning, som är en uppföljning från 2021. Slutsatsen är ett...

Företagen i Västra Mälardalen visar ökat välmående i färsk undersökning

Företag, såväl som individer i Västra Mälardalen, har blivit intervjuade i årets välmåendemätning, som är en uppföljning från 2021. Slutsatsen är ett...

# 86 HELEN SEGERSTEDT

Månadens Förebild har genom åren starkt bidragit till utbud och trivsel i Västra Mälardalen. Med sprudlande energi och fingertoppskänsla för kvalitet...

# 85 ERIK MAGNUSSON

Erik Magnusson utsågs till Månadens Förebild i maj. ViS ordförande Mikael Bohman delade ut diplomet i samband med jubileumsföreläsningen om Köpings...
Ladda fler