Individer såväl som företag i Västra Mälardalen, har blivit intervjuade i årets välmåendemätning, som är en uppföljning från 2021. Slutsatsen är ett ökat välmående för båda grupperna.
Västra Mälardalens invånare har idag ett högt välmåendeindex på 72,47!
Supportföretaget TMJ Group AB har intervjuat 350 slumpässigt utvalda personer i Köping, Arboga och Kungsör om bland annat trivsel och stolthet. Summan av undersökningen är ett välmåendeindex, ett värde mellan 1 – 100. Indexet är baserat på faktorer som exempelvis glädje, stolthet och välmående.
“Det är såklart mycket glädjande att Västra Mälardalens invånare har ökat sitt välmående”, säger Mikael Bohman, ordförande i Västra Mälardalen i Samverkan. “Vi ser en ökning från det redan höga resultatet från 2021, men det är också viktigt att vi i ViS kan ta del av tankar om utveckling, vad som kan göra vår plats ännu bättre. ViS driver olika projekt för att öka välmående, trivsel och stolthet, så det här är viktig input för oss.”
Även övriga styrelseledamöter i ViS har tagit del av resultatet.
Richard Folkebrant, näringslivschef i Köpings kommun:
”Vi har en positiv utveckling och den fortsätter vi förvalta tillsammans med ViS, näringslivet och kommunerna i regionen”.
Anders Neuman, kommundirektör i Arboga kommun:
”Det är glädjande att vi ser en positiv utveckling i Arboga och Västra Mälardalen. För oss är det otroligt viktigt att våra invånare och företagare trivs och mår bra, och jag ser fram emot att fortsätta utveckla vår vackra kommun tillsammans med dem. Samarbete genom VIS är också betydelsefullt för att hela Västra Mälardalen ska växa och bli en mer attraktiv region.”
Anders Mebius, kommundirektör i Kungsör:
”I Kungsör uppskattar vi att flera av våra medborgare och företagare har tagit sig tid att bidra till ett underlag. Det är glädjande att få in positiv respons och vi ser fram emot att möta förslagen på olika utvecklingsområden.”
Tove Åkerman Stenman från Supportföretaget tycker mätningen har varit mycket intressant att genomföra.
”Undersökningen om välmåendet i Västra Mälardalen är genomförd med djupintervjuer där varje respondent getts stort utrymme att berätta mer om sina givna betyg kring frågor som hur det är att bo och verka i Västra Mälardalen, sin stolthet över att bo och verka här, livskvalité överlag, glädje i vardagen samt även deras uppfattning när det kommer till utomståendes tankar om Västra Mälardalen. Som Köpingsbaserat företag är det naturligtvis mycket givande för oss att få genomföra en djupgående studie även på hemmaplan. Det är också glädjande att välmåendet ökar i Västra Mälardalen trots de utmaningar som samhället i stort står inför.”
Eller som en av respondenterna uttryckte det.
“Detta var en rolig och annorlunda intervju. Jag tror ni är på helt rätt spår att fråga om välmående och glädje. Så annorlunda. Tack.”
Undersökningen visar att vuxna Västra Mälardalingar har ett högt välmåendeindex, som dessutom har ökat sedan 2021. 72,47 är årets värde.
Stolthet för Västra Mälardalen
Hur tycker vi att det är att bo här i Västra Mälardalen?
68% av de tillfrågade menar att Västra Mälardalen är bästa platsen att bo och leva i. Det genererar betyget 3,75 av 5, vilket är en ökning från det tidigare 3,67.
Några typiska svar bekräftar det ViS ofta får till sig. Nära, lugnt och vackert är återkommande svar.
Ökad stolthet
Även stoltheten för Västra Mälardalen har ökat sedan förra mätningen. 55% av de tillfrågade känner stolthet över att bo här. Årets stolthetsvärde är 3,61, vilket är en ökning från 3,55.
Några Västra Mälardalingar beskriver sin stolthet:
“Jag brukar rekommendera folk att flytta hit eftersom jag gillar Kungsör så mycket och faktiskt är stolt över att bo här.”
“Jag är uppvuxen här i Köping och har jobbat och slitit i många år. Jag är stolt över vem jag är och orten jag bor på.”
“Jag känner stolthet över att jag är en aktiv del i det rika kulturlivet i Arboga.”
Vet Västra Mälardalingar vad platsen Västra Mälardalen är?
83% av de tillfrågade känner till begreppet Västra Mälardalen, vilket är en liten minskning från förra mätningen.
“Västra Mälardalen i Samverkan ökar kontinuerligt sitt följarantal på både Facebook och Nyhetsbrev, fler och fler tar del av vår information om allt som händer här! Vi vet också att vi behöver nå fler yngre, exempelvis. Så uppmana gärna era unga bekanta att följa oss!”, säger ViS kommunikatör Johanna Ericson.
Höga resultat för livskvalitet och vardagsglädje
Livskvalitet och vardagsglädje får höga resultat i Västra Mälardalen. Här har också respondenterna delat med sig av tips på hur man kan öka sin livskvalitet.
“Att tänka positivt och se möjligheterna. Man ska inte titta bakåt, utan framåt. Man ska inte älta en massa skit, det blir man inte glad av”, och “glädje är att känna sig tillfreds med allt det fina som man har runtomkring” är ett par exempel.
Hur tror vi att andra upplever Västra Mälardalen?
65% av de tillfrågade tror att utomstående ser Västra Mälardalen som en bra plats.
“Jag tror att fler än vad vi tror är intresserade av Västra Mälardalen.”
Men respondenterna ger även exempel på utvecklingsmöjligheter:
“De (utomstående) tror nog inte det är så bra. Det saknas grejer och folk vill ha liv och rörelse. Levande uteserveringar och fik vill folk ha.”
Sammanfattningen är ett högt och ökat välmående i Västra Mälardalen
Summeringen på sista raden ger sammantaget en glädjande ökning av det totala välmåendet.
Utvecklingsförslag från dialogen
Slutligen har Supportföretaget levererat en sammanfattning av återkommande svar, och ser följande utvecklingsområden:
- Satsa på fler aktiviteter och möjligheter för ungdomar och barn för att förbättra livskvaliteten.
- Vitalisera stadskärnorna och förbättra serviceutbudet.
- Aktiva satsningar för att skapa fler jobbmöjligheter.
- Stöd till näringsliv och företagande.
- Skapa fler möjligheter till socialt umgänge, integrering och samhörighet.
- Förbättra infrastruktur och kommunikationer för att öka tillgänglighet och attraktivitet.
- Marknadsföra och synliggöra Västra Mälardalen för att få fler besökare och invånare.
- Utveckla turistattraktioner kring natur och vatten.
Undersökningen hittar du här:
ViS Befolkningsundersökning 2024-press
Vid frågor, kontakta ViS ordförande Mikael Bohman.