Kolsvaelever till Auschwitz – nu för tjugofemte gången

Skolresor förknippas ofta med glädjefyllda nöjesdestinationer som Liseberg och Gröna Lund eller till djuren i Kolmården. Mer ovanligt är att elever väljer att utforska ett av mänsklighetens mörkaste kapitel, Förintelsen. Unikt blir det dessutom när Kolsvaelevers skolresa företas till polska koncentrationslägret Auschwitz, nu för tjugofemte året i rad!

Allt fick sin början när en elev på högstadiet vid Malmaskolan i Kolsva ifrågasatte om Förintelsen – folkmordet på bland annat judarna – verkligen inträffat.

– Finns det bevis?

Frågan ställdes i slutet av 1990-talet, och väckte en tanke hos skolans historie- och religionslärare Eva Andersson.
”Varför inte låta några från skolan resa till koncentrationslägren i Polen och med egna ögon få Förintelsen bekräftad för att kunna återberätta det för kompisarna på skolan”?

Fler engagerade sig och kom med nytt förslag:

– Varför inte låta alla nior, tillsammans med skolpersonal och föräldrar, följa med på resan?

1999 företogs den första bussresan till Auschwitz och nagelspåren på väggarna i gaskamrarna blev ett oförglömligt minne som följde eleverna hem till Kolsva. Sedan dess har Polenresan – tillsammans med skolans ständiga strävan att motverka rasism, antisemitism och mobbing – blivit en tradition.

Niondeklassare gör samma resa som sina föräldrar
Pensionären Lars Widman är en av drivkrafterna i Malmaskolans Polengrupp:

– Vi gör resan för att eleverna ska förstå att det som hände under Förintelsen är den yttersta konsekvensen av främlingsfientlighet, utanförskap och ett samhälle där alla inte är lika mycket värda och där demokratin satts ur spel.

En majmorgon i år samlades skoleleverna när de dedikerade reseledarna Lars Widman och Ann-Cathrine Jansson förmedlade historiken, de ofattbara dödstalen och visade fruktansvärda bilder från Förintelsen.Efter ett toalettbesök köade eleverna för att kliva in i bussen tillsammans med en handfull föräldrar och en av skolans rektorer, Johan Hallberg.

– Föräldrar som var med på de första Polenresorna ser i dag sina egna barn göra motsvarande besök i koncentrationslägren, berättar Lars Widman.

Det förklarar en del av engagemanget att hålla traditionen vid liv.

Ungdomarna i årskurs 9 på Malmaskolan i Kolsva har under läsåret jobbat ihop grundplåten till Polenresan, nästan en halv miljon kronor. (Foto: Ulf Eneroth)

Nova tror på större förståelse
Polenresan sker under nio dagar, och denna gång spände ett sjuttiotal personer fast sig med dubbeldäckarens säkerhetsbälten. En var Nova Lundberg i klass 9C och bosatt i Bolströ mellan Kolsva och Köping:

– Vi har läst en hel del om Förintelsen före resan, men vi får nog större förståelse när vi ser det på plats i koncentrationslägren.

650 000 kronor samlas in
Förutsättningarna för resan är givna och tydliga: Alla elever bidrar efter förmåga att jobba ihop finansieringen. Det är en rejäl summa som krävs, närmare 650 000 kronor. Under läsåret har eleverna sålt kakor, plastpåsar, julkärvar och påskägg med mera. Lotterier och pantade flaskor har också bidragit till värdefulla tusenlappar.

– Alla har hjälpt till, ingen kan ”köpa sig fri” från arbetsinsatsen, poängterar Ann-Cathrin Jansson.

Eleverna har samlat in merparten av pengarna, men lika viktigt är stödet som kommer från stipendier, fonder och sponsring.

”Årets resa viktigare än någonsin”
Malmaskolan är inte helt unika om att låta niondeklassarna resa till Auschwitz. En handfull elever från några skolor i Stockholm reser också varje år till Polen i ett projekt som får flera miljoner kronor i statligt stöd. Avsikten är att dessa elever ska bli ”ambassadörer” för att sprida kunskapen till skolkamrater.

I Kolsva krävs att niorna, deras föräldrar och skolledarna kavlar upp armarna för att hålla Polen-traditionen vid liv.

– I år har det varit viktigare än någonsin att titta i backspegeln och lära av historien, säger Lars Widman. Vi har än en gång krig i Europa och ett land har tagit sig rätten att med vapen invadera ett oskyldigt land, precis som nazisterna en gång gjorde.

 

Ulf Eneroth

 

 

 

 

 

Relaterade artiklar

Paul Grähs utforskar glasets gränser

Jag träffar glaskonstnären Paul Grähs på Jädersholme en het eftermiddag i mitten av juni. Även om det är tydligt att det inte har regnat på länge, är...

En kreativ och hållbar oas

Gamla Stans Kreativa är en udda butik på Östra Långgatan i Köping som med estetisk fingertoppskänsla, gröna och feministiska värderingar, och passion...

Marika – en engagerad Klöver Dam

Marika Axensjö flyttade från Stockholm till Arboga och driver nu egen firma inom kommunikation och språkvård. Hon är också engagerad i föreningen...

Kungsör bygger Sverige – hälften klart i miniatyrlandet

 När tåget stannar vid Kungsörs station är Sverigelandskapet bara ett stenkast bort. I närliggande Bleckkärlsfabriken växer Sverige i ett...

“Hagateatern är en plats för alla”

“Hagateatern är en plats för alla, alla som vill vara med får vara med. Ibland lägger vi in auditions för att träna på hur en sådan kan gå till...

Med inspiration från Köpenhamn gör Simon Tiredal livet med cykel smidigare

Jag träffar cykelaktivisten och reparatören Simon Tiredal på fiket Två Skator i Arboga en eftermiddag i mars. För bara några dagar sedan var det vår i...

Carl håvar redan in bowlinggulden

 Det är strikar som gäller när Carl Eklund bowlar. Helst tolv i rad för ytterligare en drömserie, 300 poäng. Han lägger ribban högt. Målsättningen?...

Basketfester i nya Köpingsarenan

Stars med alla stjärnor skapar spänning och dramatik till en växande skara basketfans som fått en ny samlingsplats i moderna satsningen Köping Bad &...

“Vi tar tillvara på det som har hänt under året, dokumenterar och förvaltar, hittar spektakel som vi berättar ur vår synvinkel.”

Lokalrevy är ingen ny företeelse i Arboga, här har det funnits revy sedan 50-talet. “Vi har en stark revytradition här” säger Per...