Kungsör bygger Sverige – hälften klart i miniatyrlandet

När tåget stannar vid Kungsörs station är Sverigelandskapet bara ett stenkast bort. I närliggande Bleckkärlsfabriken växer Sverige i ett fascinerande miniatyrland. (Film: Ulf Eneroth)

Här brinner Gävlebocken var tjugonde minut samtidigt som ABBA dyker upp i helikopter och Leif GW Persson ses klura på ett mordfall, sittande på sin käpp.
Kungsör har blivit navet när hela Sverige byggs i miniatyrstorlek, Miniature Kingdom.

Det sker i över 200 kvadratmeter i Bleckkärlsfabriken, en anrik men nedlagd industribyggnad. I dag har ett helt våningsplan blivit knutpunkt för dussintals tågset som slingrar sig på 700 meter räls genom landskapen – från Malmbanan i norr ned mot Höga Kustenbron och vidare söderut. 250 lastbilar, bussar och traktorer följer metalltråden i vägslingor genom välkända miljöer nere i Mälardalen.

Större delen av Norrland stod färdigt vid invigningen 2017 och därefter har byggnationen fortsatt söderut med nya landskap, ett trettiotal orter och miljöer som fogats till Sverigemodellen.

Jan Nordin (grön tröja) berättar om Avicii Arena (tidigare Globen) vid en guidning för besökare från Köping Scheele Rotaryklubb. (Foto: Ulf Eneroth)

Ett passionerat initiativ
Stockholm med bland annat stadshuset, Kaknästornet, Avicii Arena (Globen) och blommande körsbärsträden i Kungsträdgården hör till de senaste tillskotten när ”halva Sverige” står färdigt.

– Uppsala har hittills varit en vit fläck, men blir vårt nästa tillskott, säger Folke Anger som tillsammans med sin mor är kungadömets störste aktieägare.
Men det var fadern, företagsledaren och politikern Staffan Anger, som tillsammans med kungsöraren Stellan Lund blev passionerade initiativtagare efter att ha besökt megaförebilden Miniatur Wunderland i Hamburg där 17 miljoner besökare hittills passerat entrén.
– Staffan och Stellan tyckte det vore fantastiskt att placera en motsvarande idé i gamla Bleckisfabriken.

Gruppresor är en stor besöksgrupp
Sagt och gjort. 2015 började Miniature Kingdom byggas och en första etapp av Sverige invigdes två år senare. Därefter har skickliga byggarna – far-och-son Magnus och Lukas Eriksson – regelbundet fogat nya landskap, orter, byggnader och människor till utställningen.

Besöksrekordet före pandemin slogs rejält under 2022 då 15 000 besökare räknades in.
– Allt fler får kännedom om Miniature Kingdom, men vi tror oss kunna nå ännu fler västmanlänningar, säger Folke Anger.
Han ser för närvarande kungadömets upptagningsområde i en radie av 12-15 mil, och där gruppresor för äldre blivit en stor besöksgrupp.
– Vi hade femtio sådana gruppresor på besök under 2022.

Ett komplement till geografiböcker
Efter faderns död för några år sedan lyfter aktieägare som Folke Anger, företagsmannen Gerhard Engström och ett tjugotal övriga (många från Kungsör) fram värdet av turistattraktionen i Kungsör. Responsen från Kungsörs kommun uppskattas. Folke Anger ser fördelarna med att komplettera gamla geografiböcker med en visuell Miniature Kingdom-upplevelse där besökarna tas till välkända turistmål som Åreskutan, Piteå havsbad, Svampen och Wadköping med flera.

Miniatyrlandet tar även fasta på nya snackisar som Ångkraftverket i Västerås som stöpts om till Steam Hotel och slalombacken i Norberg som fått nytt namn efter Frida Hansdotters slalomguld i OS.
Besökarna möts av Miniature Kingdoms 3 000 invånare och kan spana efter de pyttesmå kändisarna (tjugo millimeter höga!) som placerats i sina hemmamiljöer. Då är det bra att ha ett hum om vilka orter som Nicklas Lidström, Yvonne Ryding och Thor Modeén har en förankring.

Steam Hotel i gamla Ångkraftverket och den 81 meter höga Skrapan finns givetvis med när Västerås presenteras i miniatyrlandet i Kungsör. (Foto: Ulf Eneroth)

Den imponerande detaljrikedomen i bygget av Sverige i miniatyr sker i en skala 1:87 och utgår från ritningar över hur järnvägar, större byggnader, vägar och höjder ska ligga för att tågen ska klara stigningar. Landskapet formas av plywood och gips innan det målas och de mest spektakulära av de 500 byggnaderna är skapade med hjälp av 3D-printing.

 

Ulf Eneroth

Relaterade artiklar

Paul Grähs utforskar glasets gränser

Jag träffar glaskonstnären Paul Grähs på Jädersholme en het eftermiddag i mitten av juni. Även om det är tydligt att det inte har regnat på länge, är...

Kolsvaelever till Auschwitz – nu för tjugofemte gången

Skolresor förknippas ofta med glädjefyllda nöjesdestinationer som Liseberg och Gröna Lund eller till djuren i Kolmården. Mer ovanligt är att elever...

En kreativ och hållbar oas

Gamla Stans Kreativa är en udda butik på Östra Långgatan i Köping som med estetisk fingertoppskänsla, gröna och feministiska värderingar, och passion...

Marika – en engagerad Klöver Dam

Marika Axensjö flyttade från Stockholm till Arboga och driver nu egen firma inom kommunikation och språkvård. Hon är också engagerad i föreningen...

“Hagateatern är en plats för alla”

“Hagateatern är en plats för alla, alla som vill vara med får vara med. Ibland lägger vi in auditions för att träna på hur en sådan kan gå till...

Med inspiration från Köpenhamn gör Simon Tiredal livet med cykel smidigare

Jag träffar cykelaktivisten och reparatören Simon Tiredal på fiket Två Skator i Arboga en eftermiddag i mars. För bara några dagar sedan var det vår i...

Carl håvar redan in bowlinggulden

 Det är strikar som gäller när Carl Eklund bowlar. Helst tolv i rad för ytterligare en drömserie, 300 poäng. Han lägger ribban högt. Målsättningen?...

Basketfester i nya Köpingsarenan

Stars med alla stjärnor skapar spänning och dramatik till en växande skara basketfans som fått en ny samlingsplats i moderna satsningen Köping Bad &...

“Vi tar tillvara på det som har hänt under året, dokumenterar och förvaltar, hittar spektakel som vi berättar ur vår synvinkel.”

Lokalrevy är ingen ny företeelse i Arboga, här har det funnits revy sedan 50-talet. “Vi har en stark revytradition här” säger Per...