Skrivet av Johanna Ericson den . Postad i Nyheter.
Skrivet av Johanna Ericson den . Postad i Nyheter.
Time is Up!
Skrivet av Johanna Ericson den . Postad i Nyheter. Leave a Comment
Kontakta gärna ditt näringslivskontor, de finns till för att hjälpa dig med dina frågor!
Camilla Nilsson
Näringslivschef Köping
camilla.nilsson@koping.se
Tobias Gillberg
Näringslivschef Arboga
tobias.gillberg@arboga.se
Ida-Maria Rydberg
Näringslivschef Kungsör
ida-maria.rydberg@kungsor.se
Karta över etableringsmöjligheter hittar du här:
Skrivet av Johanna Ericson den . Postad i Etableringar.
Fler än någonsin driver UF-företag i Västmanland – trots Corona!
Registreringen för UF-företagare har nu stängt och läsåret 2020/21 driver hela 1 670 gymnasieelever UF-företag i Västmanland. – 2020 har varit ett speciellt år för oss alla. UF-företagande är viktigare än någonsin, säger Johan Eliases, Regionchef UngFöretagsamhet Västmanland.
UF-företagande får eleverna starta och driva riktiga företag och tränar därmed en rad entreprenöriella förmågor. Förmågor som de kommer att ha nytta av i framtida arbetsliv, särskilt när pandemin är över.
”I rådande pandemiläge är det av största vikt att fler ges möjlighet att öva sin företagsamhet inom ramen för sin skolgång. Svensk ekonomi och näringsliv behöver fler entreprenörer”, säger Johan Eliases, Regionchef Ung Företagsamhet Västmanland.
Västmanland driver fler elever än någonsin UF-företag läsår 20/21. Hela 1 670 elever driver 487 UF-företag, vilket är nytt rekord och en ökning med 128 elever samt 50 företag.
”Genom målmedveten lobbying har vi vänt kris till framgång. Skolorna i Västmanland har tagit ett stort ansvar och istället för att prioritera bort entreprenörskap ser vi framtidstro och tillväxt. Extra viktigt är ökningarna inom yrkesförberedande program, särskolan samt UF för nyanlända”, Johan Eliases.
Att så många elever på skolorna i Västmanland får möjlighet att driva ett UF- företag under ett läsår är ett resultat av ett stort engagemang från fler parter. Ett samarbete mellan lärare, skolledare, politik och näringsliv är en förutsättning för att vi gemensamt ska ro detta i land. Ett stort tack till er alla”. – Camilla Nilsson, Ordförande UF Västmanland.
Företagsamhet ger unga rätt förutsättningar för sin framtida karriär. Ökad ungdomsarbetslöshet kräver en högre innovationsförmåga och företagsamhet hos unga.
”2020 har varit ett speciellt år för oss alla. För att säkra företagande och tillväxt i Västmanland vi i största möjliga utsträckning gynna entreprenörskap och innovation. UF-företagande är viktigare än någonsin”, JohanEliases.
För mer statistik klicka här.
För mer information, kontakta:
Johan Eliases, Regionchef Ung Företagsamhet i Västmanland Tel: 0735-33 11 22 e-post: johan.eliases@ungforetagsamhet.se
Om Ung Företagsamhet:
Ung Företagsamhet är en politiskt obunden, ideell utbildningsorganisation och är en del av den globala organisationen Junior Achievement. Sedan 1980 har vi utbildat närmare en halv miljon gymnasieelever i entreprenörskap genom utbildningen UF-företagande.
2010 arbetar vi även med entreprenörskap i grundskolan. Ung Företagsamhet ger barn och ungdomar möjlighet att träna och utveckla sin kreativitet, företagsamhet och sitt entreprenörskap. Vi driver även nätverket UF-alumni. Vi har 24 regionkontor, ett nationellt kansli och över 100 anställda i hela landet och stöds av offentliga medel och det privata näringslivet.
Johan Eliases, regionchef Ung Företagsamhet i Västmanland.
Foto: UF Västmanland
Skrivet av Johanna Ericson den . Postad i Därför trivs vi i Västra Mälardalen, Nyheter.
Stig Blomberg är något av en ikon i Västra Mälardalen. I Kungsör känns han ofta igen som mannen som köpte vattentornet. Men Stigs livsresa har innehållit mycket mer än så. Kunskapen inom entreprenörskap har han förvärvat genom nyfikenhet, uppfinningsrikedom och erfarenhet.
Stig var 10 år när han vann sin första säljtävling. Han hade lyckats sälja så pass många Dagens Nyheter att han fick resa från den lilla orten i Närke till Stockholm för att flyga tvåmotorigt flygplan.
”Det var ett fint pris, men de där åren gav mig även viktig kunskap om både försäljning och samhället. Jag knackade på många dörrar, både i fina kvarter och hos människor som inte hade det så lätt. Jag lyssnade av kundernas behov och fick lära mig hur dricks fungerar.”
Det fanns ett tydligt mål med förtjänsten:
”För tidningspengarna skulle jag köpa en kamera. Men den var lite väl dyr i butiken tyckte jag, så jag ringde importören och fick den till slut för inköpspris istället. Det var roligt att göra en bra affär.”
Försäljning och affärer skulle komma att bli en röd tråd genom Stigs liv. Längs vägen började han även intressera sig för produktutveckling och innovationer.
”När jag senare arbetade inom stålindustrin, föreslog jag och en kollega en idé om förbehandlat stål. Vi fick gehör och satsningen resulterade sedan i stora framgångar för bolaget. Det var riktigt roligt.”
Efter att ha rekryterats till en tjänst i Eskilstuna började Stig planera att bygga familjens drömhus. Dessutom funderade han en hel del på hur man bäst nyttjar sin tid.
”Om man pendlar max 30 minuter till jobbet får man loss mycket tid till annat här i livet. Så jag drog en cirkel utifrån Eskilstuna där jag jobbade. Hur långt kommer man på 30 minuter? Jo, bland annat till Kungsör”, säger Stig. ”I Kungsör hittade vi dessutom tomten som skulle möjliggöra drömhuset. Jag hade en bra känsla av Kungsör. Där finns det man behöver i vardagen, som bank och affärer.”
Sagt och gjort. Stig hittade sin eftersökta sluttningstomt i Kungsör och kunde bygga drömhuset – sitt tredje hus före 30 årsdagen. Idag drivs KFC fortsatt med fokus på import av skyltsystem, något det finns stora behov av, inte minst i och med pandemin. De tjänster och produkter som KFC levererar är behovsstyrda menar Stig. De löser problem för kunderna. Och det där med att lösa problem verkar vara Stigs signum. ”Kunskap är oerhört viktigt”, poängterar Stig. ”Man tjänar väldigt mycket på att förstå sammanhang, ibland handlar det om att kunna historia, ibland gäller det att begripa saker man kanske tycker är tråkiga. Mitt råd är: lär dig så mycket som möjligt i livet!” Själv hjälper han gärna till som kunskapsöverförare och bollplank för unga. Han har tidigare fungerat som mentor, något han gärna gör igen. Publicerad den 23/12 2020 av Johanna Ericson.
Läs mer
Det var också i Kungsör som Stig sen kom att starta företaget KFC där nästa äventyr väntade:
”I slutet av 80-talet föll muren, därefter nedmonterades det forna Sovjetunionen. Jag drogs dit, jag var så fascinerad av det som hände. Allt sjöd av möjligheter. Så jag började exportera allt från kontorsmöbler till dataprogram och skyltsystem. Jag fick möjlighet att lära känna många intressanta människor och fick uppleva en samhällsförändring som var helt makalös. Jag befinner mig mitt i historieboken, minns jag att jag tänkte.”
Han befann sig på rätt plats vid rätt tid. Och när marknaden sedan svängde, såg han till att följa med. Den här gången var det import som gällde, och han hittade goda samarbeten i norra Italien.
”Det behöver bli enklare att hitta rätt i byggnader” menar han. Därför utvecklade KFC ett helt nytt och flexibelt vägvisningssystem för stora byggnader som skolor, sjukhus, äldreboenden, hotell m.m. “Att slippa leta och fråga sig fram känns bra, tycker de flesta,” tror Stig.
Stig framför innovationstornet i Kungsör – en plats för inspiration och systematiskt förbättringsarbete.
”Nya möjligheter finns överallt”, berättar Stig. ”Men de är inte värda mycket förrän du gör något av dem. Tänk dig att du står vid en strand och vill ta dig över till andra sidan sjön. Du har en idé om hur du ska ta dig över, men idén har värde först när du har tagit dig över och sitter där på andra sidan och firar och äter ditt äpple. Du måste ha klart för dig att alla idéer inte kommer ta dig över till andra sidan. Oavsett om du har gjort din hemläxa finns det inga garantier inom entreprenörskap. Det är mycket som kan gå fel som du varken kan påverka eller förutse. Jag har tränat mig på att se affärsmöjligheter. Men idéerna ska analyseras noggrant, riskerna ska kalkyleras. Det är skillnad på att ta risker och att chansa. Jag har tagit stora risker men inte chansat.”
Stig ser oförvaltad kunskap som resursslöseri och ett stort problem i dagens samhälle.
”Idag försvinner äldres kunskap”, säger Stig. ”Det är ofta rent slöseri. Måste alla uppfinna hjulet igen och igen, kan man fråga sig? Vi måste ge den till nästa generation.”
”Alla människor har unika fördelar och unika nackdelar. De unga saknar kanske erfarenhet, men de har å andra sidan hela livet framför sig. Om du är 20 år och startar ett företag kan det hända att du misslyckas några gånger, jag kan ge tips om de grövsta felstegen, transferera viktig kunskap. Kan jag hjälpa en ung människa med tips eller råd så gör jag det gärna igen. Det är en stor glädje när de senare ringer och berättar om hur bra livet har blivit för dem.”
Skrivet av Johanna Ericson den . Postad i Etableringar, Nyheter.
Wenche Sörvåg har drivit Specsaversbutik i Köping sedan 2011, ochdet ökande intresset för att ta hand om sin ögonhälsa via en synundersökning har lett till utökade öppettider. Nu får butiken optikerkedjans nya skandinaviska inredningskoncept som svarar mot kundernas krav på en modern och professionell optikerbutik. På fredag, 27 november, är det nyinvigning, en coronaanpassad nyinvigning.
Läs merNya tider ställer nya krav på Specsavers butiker, det har inte minst märkts i skuggan av pandemin som medfört nya stränga krav på säkerhetsåtgärder. Men det finns också mycket annat som butikerna måste leva upp till för att kunderna ska trivas, och därför rullas ett helt nytt butiksinredningskoncept ut i landets Specsavers butiker:
– Man har undersökt vad våra kunder efterfrågar, och det handlar bland annat om att känna sig välkomnad i en professionellt och snygg miljö – åtgärder som ska matcha det vi erbjuder i butiken, säger Wenche Sörvåg, butiksägare.
Hon började sin resa i optikbranschen vid millennieskiftet, och äger sedan 2011 butiken i Köping. Och trycket på butiken är högt:
– Efterfrågan är väldigt stor på glasögon i Köping med omnejd. Därför har vi utökat öppettiderna till 8-18 på vardagar. Vi märker att kunderna är mer måna och pålästa om sin ögonhälsa idag än för några år sedan, och många är medvetna om att man hos en optiker idag till exempel kan upptäcka begynnande ögonsjukdom. Ja, dessutom
har ju glasögon blivit mer av en modeaccessoar – det finns nog flera skäl att trycket är så stort just nu, säger Wenche Sörvåg.
Och vad vore väl mer lämpligt än att butiken, liksom så småningom alla Specsavers butiker i landet, nu får ett helt nytt butiksinredningskoncept. Upplevelsen ska bli mer välkomnande, kunderna ska lättare hitta rätt i butiken. Designmässigt får butiken en mer nordiskt ljus look med vita väggar, trägolv, ny belysning och rena färger.
– För oss var det självklart att satsa på en ombyggnad i butiken. Våra kunder uppskattar en trevlig atmosfär, och de ska får mer av sitt besök än de förväntar sig. Det är viktigt i vårt jobb som ju ofta handlar om att hjälpa folk med olika slags besvär och problem med synen. Sedan har vi ju modebiten av jobbet, och det är samma där – de ska kunna prova glasögon i en miljö som känns både inspirerande och trygg, säger Wenche Sörvåg.
27 november är det nyöppning i butiken och då blir det en festlig helg med erbjudanden och kampanjer.
– Givetvis med stort fokus på hög hygienstandard och coronaanpassade åtgärder i butiken, säger Wenche Sörvåg.
Nyinvigning
På dagen för nyinvigningen öppnar Specsaversbutiken på Storgatan 16 i Köping klockan 9.00, det vill säga en timme senare än vanligt på vardagar. Nyinvigningen firas med goodiebags och fri synundersökning vid köp av glasögon. Personalen använder visir och annan skyddsutrustning.
Alla är välkomna att titta på den nya butiken, men inte i stora sällskap. Personalen kommer att hålla koll på antalet kunder som släpps in i butiken för att göra det möjligt för kunder att hålla avstånd till varandra. Kunder som har bokat en tid kommer att prioriteras.
Vänliga hälsningar, Nadja Håkansson
Skrivet av Johanna Ericson den . Postad i Nyheter.
Hanna Drakengren är organist i Arbogabygdens församling. 2018 initierade och dirigerade hon jättesatsningen Brahms Requiem, ett samarbete med Köpings församling. Resultatet blev två fullsatta spelningar med omkring 50 körsångare och 40 musiker som medverkade.
”Det var väldigt intensivt med mycket, mycket arbete och lika mycket glädje efteråt. En oerhört positiv stämning”, minns Hanna.
Brahmsprojektet är dock bara ett exempel på goda samarbeten som sker här, förklarar hon:
”I mitt jobb ingår att samordna och dirigera körer, spela på förrättningar och gudstjänster. Samarbeten av olika slag är självklara delar, exempelvis gör vi konserter med musikskolan och skolan.”
Samverkan över kommungränserna är heller inget nytt för Hanna och hennes medarbetare.
”Vi har gemensamma utbildningar, kördagar och läger tillsammans med våra grannar. När vi jobbar tillsammans blir vi ännu bättre och har ännu mer att ge.”
Under sina tolv år som verksam i Arboga har hon upplevt ett väldigt fint arbetsklimat.
”Att samverka är inte att konkurrera, det är att få ut mer av det vi gör och jag tycker det genomsyrar stämningen här. Vi är i Arboga, vi löser det, brukar vi säga. Vi presterar inte, vi löser. Människor ställer upp, här finns en nyfikenhet och en glädje att delta. Det är en levande församling. Det är klart att det också påverkar att vi har en kyrka så centralt. Tänk att bara kunna komma in när man går förbi.”
Här finns också en stark tradition av kyrkomusik och ett arv att förvalta.
”Det här är en kyrka som det ska klinga musik i”, säger hon och syftar på Heliga Trefaldighets kyrka där vi befinner oss under intervjun.
Hannas arbetsinstrument är vanligtvis kyrkorgel, ett instrument som det tar tid att lära sig:
”Det är som att ha en hel orkester i sin hand och är ett ständigt lärande. Men träffar man en orgel är man fast”, säger Hanna som själv började spela orgel när hon var tolv. Egentligen hade hon jobbsiktet inställt på läkaryrket, men under året som utbytesstudent i USA tog livet en annan vändning:
”Det där året var fullt av musik på olika sätt. Jag spelade flöjt, kör och cello i skolan och dessutom var mamman i min värdfamilj organist inom kyrkan så jag fick följa med och spela på riktigt.”
Där någonstans, klarnade vägen:
”Det var nervöst men spännande att få leda psalmsång på riktigt inför människor. Jag bestämde mig för att det skulle bli mitt yrke.”
Att kunna titulera sig organist kräver gedigen utbildning, så efter USA väntade fortsatta studier:
”Först läste jag två år på folkhögskola, därefter fyra på Musikhögskolan i Göteborg. Det är många år, men orgel är ett hantverk där man aldrig blir fullärd.”
Varje ny psalm eller konsert innebär mer och åter mer arbete, berättar Hanna, vilket hon också beskriver som en del av tjusningen:
”Det är spännande att gå in i ett stycke musik och lära känna det. Det blir ett intimt samarbete mellan musiken och mig.”
Hannas jobb innebär ofta att också ha koll på andras musicerande:
”Som dirigent måste man hitta snabba lösningar. Det gäller verkligen att ta till vara på det som sker, levande musik upplevs ju här och nu och kan inte redigeras i efterhand. Därför är det viktigt att komma ihåg att vi är människor, det är viktigt att vara generös med det. Folk brukar säga att jag har stort tålamod, och det kanske är min pedagogiska ådra som kommer fram där.”
Mötet med människor sker på många olika vis i Hannas roll, kyrkan är en mötesplats för både glädje och sorg:
”Det berör mig och måste få fortsätta beröra. Man kan inte skapa distans i det här jobbet. Den dagen jag slutar bli berörd under en begravning behöver jag nog ta en funderare.”
Hanna framför Franciskus, som Hanna har förberett en musikal om och längtar efter att sjösätta.
Av Johanna Ericson
Skrivet av Johanna Ericson den . Postad i Nyheter.
Maria Jöransson äger klädbutiken Pops i Arboga. Så här har hennes verksamhet påverkats av pandemin:
”Till en början var det kaos, men sen vågade sig folk ut att handla och det började rullade på igen. Vi fick korttidspermittera personal, det var till en början ganska rörigt både för mig och medarbetarna. Men folk har verkligen ställt upp, det har varit räddningen. Dels har vi fått stöttning av våra kunder, men också av banken med betalningsplaner och annat. Våra leverantörer har också varit hjälpsamma. Alla har verkligen hjälpts åt, det är fint att se. Idag rullar det på, det är lugnare än vad det brukar vara för oss i november, men det funkar.”
Hur har ni anpassat er verksamhet?
”Man tvättar sig och spritar såklart hela tiden. Vi får hjälpa till att påminna om att hålla avstånd, men fördelen för oss är att vi har så stor yta så någon trängsel blir det sällan. Sedan har vi ett jämnt kundflöde, det hjälper också. Vi kan också leverera varor till kunder vid behov. Vi försöker hitta lösningar som underlättar.”
Att tänka på inför julhandeln:
”Nu i pandemitider kan man tänka på att handla sina julklappar i god tid så att alla inte kommer dagarna innan julafton. Och så ska man naturligtvis hålla avstånd. Är man orolig kan vi även ordna hemleveranser. Vi är också anslutna till presentkortet Västra Mälardalen Handel. Självklart ska man gynna lokal handel så att våra butiker kan fortsätta ge service på hemmaplan. Det är ju för er vi finns här!”
Publicerat den 17/11 2020.
Skrivet av Johanna Ericson den . Postad i Nyheter.
Micke ”Rönna” Rönnlund fick 2015 utmärkelsen Månadens Förebild för sin aldrig sinande entusiasm inom musik och underhållning. Och redan innan vår intervju har börjat förstår jag varför. Plötsligt tar sig en munter sångstämma genom korridoren och jag anar att det inte är första gången den förgyller tillvaron för elever och kollegor på Lärvux i Köping. Min första fråga, den där om läraryrket, är redan besvarad, även om han senare beskriver den med egna ord:
”Att jobba med människor bygger på energi. Bemötande smittar. Man måste kunna ta folk. Jag känner nog av hur jag ska nå fram.”
Fastän längtan att arbeta med människor föddes tidigare än musikintresset har de båda inriktningarna flätats samman genom åren.
”Jag har ordnat spelningar och sångstunder för barn. Och så har jag jobbat som musiklärare och ibland använder jag gitarren på andra sätt i undervisningen, som att dra några låtar bara för att få skön stämning. Folk blir ofta glada av musik.”
Läs mer
Han minns tydligt hur lärarkallet vaknade. Musikspåret beskriver han som en aning grumligare: Trots att gitarrspelandet senare skulle ta Micke till stående ovationer och slutsålda spelningar är han fortfarande ödmjuk inför sin musikalitet. Många i Västra Mälardalen har haft förmånen att följa Rönnas Treo, och senare också hans Pack, genom åren. Det som började som snack på en fest i Guttsta blev ett underhållningsband som under snart trettio år har gett publiken en bred repertoar av spelglädje, humor och oväntade nummer. ”Det är märkligt egentligen”, säger han fundersamt. ”Att jag vågar stå på en scen och kasta mig ut fullständigt. För när jag var yngre hade jag en del prestige, ville inte ens klä ut mig i skolkatalogen. Men det finns fortfarande tillfällen då jag undrar vad jag håller på med. En gång skulle jag köra Rinaldo för ett gäng ganska strama typer, egentligen kände jag på mig att de inte var redo för just den grejen. Men jag körde på och fortsatte köra fastän jag inte kammade hem ett enda skratt och jag skojar inte, det var de längsta minuter jag någonsin varit med om. Kände mig helt naken.” Det mesta har flera sidor. Men är man en glädjespridare kan man få stämpeln som spillevink, menar Micke och förklarar att han också har en lite mer grubblande sida. Mickes livsrecept, om det nu finns ett sådant, är ändå att försöka se saker från den positiva sidan. Och inte gräva ner sig i nyheter och elände. När det har blivit dags att runda av intervjun åker gitarren fram. Micke, som just har berättat att hans låttexter kan handla om olika typer av vardagsbetraktelser börjar illustrera ett av sina senaste verk, en sång om gammal vänskap. Jag bjuds på ett svängigt nummer med tänkvärd text där inne på kontoret innan sista frågan avhandlas. Den där som säkert många Västra Mälardalingar ställer sig: När får vi se Rönna och hans gäng uppträda igen?
”När jag gick på Nyckelbergsskolan flyttade särskolan in på skolområdet och jag kände direkt att det var något jag själv ville jobba med. Senare, under förskollärarutbildningen, hade jag praktik på särskolan fick sen jobb där. Sedan 1987 har jag jobbat inom särskolan här i Köping och nu på senare år även inom Lärvux.”
”Vårt hem var inte alls något musikhem, men jag fick en gitarr när jag var 12 och anmälde mig till en ABF-kurs. Läraren gav mig faktiskt rådet att lyssna istället för att spela, så gitarren hamnade på väggen”, skrattar han. ”Men några år senare var jag på kräftskiva hemma hos en kompis. En kille satt och lirade Eddie Meduzalåtar och jag tyckte det verkade coolt. Så jag tog ner den där gitarren från väggen och började lära mig.”
”Jag kallar mig fortfarande inte musiker. Jag tycker om att underhålla. Det är min styrka.”
”Vi har hittat en typ av underhållning som är unik. Vi gillar att överraska. Bland annat har jag en karaktär, Rinaldo, han är inte helt rumsren, men han dyker upp ibland. Nån gång har min fru Pernilla fått frågan om hon inte skäms över mig. Nä, det får han göra själv, svarar hon då.”
”Jag grubblar över välfärden, hur ska det gå med den nu i pandemitider? Och utanförskapet i samhället? Det är sånt jag kan fundera över ibland. Men jag försöker att hålla en lite lugnare ton nu för tiden. Jag måste inte alltid vara den som ordnar och styr upp, och inte heller den som tycker till om allt. Över huvud taget har jag blivit lugnare, men det kanske tillhör åldern.”
”Jag har dragit ner på mängden nyheter eftersom jag tycker de sänker mig. Och så finns jag inte på sociala medier. Dels på grund av jobbiga nyheter men också för att jag skulle tvingas välja in eller välja bort människor. Det skulle jag ha svårt för.”
”Någon sak till skulle jag vilja göra”, säger han hemlighetsfullt. ”I vilken form eller när får vi se. Men något mer skulle jag nog allt vilja göra.”
Av: Johanna Ericson, 27/10 2020.
Skrivet av Johanna Ericson den . Postad i Etableringar, Nyheter.
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!
@ Copyright 2021 Västra Mälardalen i Samverkan.
Sekretess & integritet. Webbdesign: Underbase Media AB