Lediga bostäder
Här hittar du alla tillgängliga bostäder i Köping, Arboga och Kungsör
Skrivet av VM den . Postad i LANDNINGSSIDOR.
Här hittar du alla tillgängliga bostäder i Köping, Arboga och Kungsör
Skrivet av VM den . Postad i LANDNINGSSIDOR.
Vill du förändra något i livet, kanske nytt jobb? Många företag här söker kompetens
Skrivet av VM den . Postad i LANDNINGSSIDOR.
Funderar du på vad du ska göra? Här hittar du tips på aktiviteter för alla
Skrivet av VM den . Postad i Ett ljusare VM.
Ett tappert gäng trotsade kylan och gjorde en vandring genom Kungsör på måndagkvällen. Representanter från företag, kommun och PRO deltog och hittade platser att belysa.
I projektet Ett Ljusare Västra Mälardalen handlar det om att göra Köping, Arboga och Kungsör både tryggare och snyggare. Med hjälp av professionella ljusdesigners tittar en referensgrupp bestående av ungdomar, seniorer och företagare på platser som kan gagnas av genomtänkt, energieffektiv och estetiskt tilltalande belysning. Projektet drivs av Västra Mälardalen i Samverkan tillsammans och har fått beviljat stöd från Leader Mälardalen och Leader Sörmland.
Turen kom i går till Kungsör där Sara Grünning och Anton Martiin från Vrå berättade om hur de jobbar med ljussättning och vad man med både enkel och avancerad belysning kan åstadkomma. Därefter begav sig gruppen ut på en vandring för att med hjälp av batteridrivna armaturer se hur man praktiskt kan förändra miljöerna.
Jens Gustafsson från Kungsörs fastighetsavdelning tyckte att “Det är bra att se möjligheterna”.
Joe Vegna fortsatte “Och hur lite energi det krävs för att göra skillnad”.
De platser gruppen tittade närmare på var området kring fritidsgården där träd och räcken samt befintlig belysning skulle göra platsen ljusare. Vidare gick vandringen längs Drottninggatan där både torget och gatan berömdes för den befintliga belysningen. Ner mot hamnen testades att lysa upp träd och komplettera promenaden kring lekplatsen och grillplatserna med kreativa lampor. Kring stationen kom önskemål om att ljusa upp kring cykelställen.
Projektet kommer fortsätta med att gruppen bestämmer vilka platser som ska prioriteras och att varje plats projekteras av ljusexperterna.
För frågor, kontakta projektledare:
Tobias Gillberg
tobias.gillberg@edsborg.se
Skrivet av VM den . Postad i NYHETER, PROJEKT.
Nu startar ViS projekt Kulturentreprenörer! Under sommaren ska unga kulturintresserade Västra Mälardalingar få möjlighet att jobba som underhållare på gator, torg och äldreboenden. De unga entreprenörerna får samtidigt träna på hur branschen fungerar – från audition till planering, marknadsföring och genomförande av arrangemang.
ViS har precis beslutat att driva projekt Kulturentreprenörer under våren/sommaren 2023. Satsningen innebär att unga kulturintresserade entreprenörer får anmäla sig till audition med målet att underhålla på olika platser i Västra Mälardalen. Ungdomarna medverkar sedan i planering och marknadsföring, samt lär sig att skapa lönsamhet i kreativa näringar. Allt för att skapa förståelse och intresse för underhållningsbranschen.
Nu drar planeringen av projektet i gång på allvar. I februari kommer auditions att äga rum och till dessa söker projektet unga underhållare från kulturskolor och föreningar. Det kan handla om olika grenar som exempelvis dans, instrument, sång med mera.
Projektledare Lola ”Danslola” Svensson har gedigen erfarenhet från såväl arbete med ungdomar som underhållningsbranschen:
”Det ska bli så roligt att arbeta för att öka stolthet och attraktionskraft i Västra Mälardalen. Vi ger unga en plattform att uttrycka sig på som samtidigt speglar samtiden. Vi tror även att projektet kommer att skapa fler nya företag i framtiden vilket gynnar regionen på lång sikt.”
Ett starkt och levande kulturliv är ett viktigt led i ViS arbete med att utveckla Västra Mälardalen som en attraktiv plats.
Ordförande Mikael Bohman ser fram emot att följa projektet:
”Det här är ett projekt som ger unga möjlighet att prova på entreprenörskap, dessutom genererar det positiva upplevelser i våra centrumkärnor och på äldreboenden. Det är också väldigt roligt att få samarbeta med Lola Svensson, en entusiastisk, engagerad och kompetent lokal småföretagare. Det blir spännande att följa utvecklingen och att medverka till att sprida glädje!”
Vill du veta mer om projektet?
Kontakta Lola på:
lola@danslola.com, 0767- 880831
Skrivet av VM den . Postad i Månadens förebild, NYHETER.
Maria Gustafsson utsågs till Förebild när hon var museiintendent på Arboga Museum, där hon utvecklade verksamheten med nya utställningar, samarbeten och målgrupper. Marias egen utvecklingsresa har därefter tagit henne vidare till olika chefsroller i Västerås och Örebro. Idag är Maria tillbaka i Västra Mälardalen som verksamhetschef på Kultur- och fritidsförvaltningen på Köpings kommun.
“Kultur är viktigt för oss människor. Ett samhället utan kultur, vill man bo där?”, svarar Maria på vad som ligger bakom yrkesvalen genom livet. “Kultur är så brett, det finns något för alla, det når och berör människor.”
Trots att ett tidigt bokintresse och skrivardrömmar la grunden till Marias kulturintresse, slingrade sig hennes yrkesresa lite till en början. Efter gymnasiet reste den skoltrötta Maria till Dublin för att besöka en vän och fick snart jobb inom bar- och restaurangbranschen. Hon minns det som ett roligt år som gav mersmak för resandet, hon planerade att fortsätta till London men beslutade sig för att först åka hem för att jobba ihop reskassan.
Tillbaka i Sverige fångade en lapp på en anslagstavla hennes uppmärksamhet.
“Det var en annons för en utbildning, jag gillade namnet, Bergslagens historia, så jag sökte den. Det var en tvärvetenskaplig utbildning och innehöll bland annat etnologi, ett ämne jag först inte visste så mycket om men som jag sen fastnade för.”
Ämnet om människans utveckling genom tiderna fascinerade Maris så pass mycket att det flera år senare slutade i en magisterexamen från Uppsala universitet.
“Min egen favoritgren är folktro, som vättar, tomtar och troll och andra väsen, men traditioner är också spännande. Hur såg våra traditioner ut innan och vad finns kvar? Jämförelsen mellan nu och då är spännande. För att förstå sin egen tid är det viktigt att förstå sin historia.”
Efter utbildningen väntade arbete som museipedagog på både Vallby friluftsmuseum Skolmuseet i Västerås vilket gav mångårig, gedigen erfarenhet av utställningar och guidning. I samband med ett projektledaruppdrag för ett tillgänglighetsprojekt uppmuntrade hennes chef Maria att söka en ledarskapsutbildning.
“Just då hade jag nog inte siktet inställt på att bli chef, men jag kom in på utbildningen, det var intressant och gav en bra bild av hur ett chefsjobb kan vara i vardagen.”
Stärkt av nya erfarenheter och insikter upptäckte Maria till sin glädje att jobbet som museiintendent i Arboga var vakant.
“Det var nog meningen att jag skulle ha det där jobbet, jag hade sökt ett annat också, men när jag fick jobbet i Arboga kändes det självklart att det var där jag skulle vara. Det var ett bra första chefsjobb med en liten personalgrupp och spännande möjligheter.”
Maria jobbade bland annat upp koncept med tidsresor och skolbesök. Hon drivs fortfarande av att tillgängliggöra kultur på olika sätt, där mottagaren lär sig utan att egentligen tänka på det. Hon gillar att skapa tydlighet med ord, men en text ska vara kort och kärnfull tycker hon.
“Att skapa tydlighet med ord är roligt. Ny teknik är också spännande, man ska kunna ta till sig på många sätt, och gärna genom att uppleva.”
I Arboga fick hon arbeta med allt från att skapa produktioner till budgetarbete.
“På en sådan pass liten arbetsplats får man en bred roll med många hattar och efter ett tag kände jag att jag ville fokusera mer på ledarskapet.”
Maria sökte en mer renodlad chefstjänst på Stadsbiblioteket i Västerås, med inriktning mot barn- och ungdomsverksamhet. Ledarskapet fick nu vara i fokus.
Att vara ledare kräver sitt, och är både roligt och utmanande menar Maria.
“Vissa perioder är stressiga och det får de vara. Då tycker jag om att skriva listor och sedan stryka. Det är något med kopplingen mellan hand och hjärna som funkar. När jag sätter upp mål arbetar jag metodiskt och systematiskt mot dem. Vägen kanske inte alltid är spikrak, ibland måste man omvärdera, men oftast kommer jag fram.”
En av styrkorna i Marias ledarskap är lugnet. När det blåser storm håller hon sig cool.
“Jag hetsar inte upp mig så ofta, flera medarbetare har sagt att de uppskattar det.”
Dörren till kontoret håller hon öppen så ofta det går.
“Jag försöker prioriterar mina medarbetare, återkopplar så snabbt jag kan och vill gärna att de kommer in och pratar.”
“Det var roligt att få fokusera mer på chefsrollen men så dök jobbet i Wadköping upp, vilket egentligen var en kombo av allt jag ville då. Den gick ut på att utveckla och marknadsföra Wadköping som ett besöksmål. Det blev sex fantastiskt roliga år i Örebro som också innebar övernattningar och pendling, det blev långa dagar.”
När dottern, som också bodde i övernattningslägenheten, lämnade Örebro kändes det lockande att vända hemåt. En tjänst som verksamhetschef för kultur- och fritid i Köping blev en spännande anledning.
Här ingår nya utmaningar; anläggningar och badhus är nytt för henne, men i ansvarsområdet finns också en del gamla bekanta som exempelvis Gammelgården där hon själv har jobbat tidigare. Och så ledarskapet såklart.
“Att leda chefer är jätteroligt och i min roll har jag kontakt med både förvaltning och enheter. Jag tycker att det är roligt att leda tillsammans mot gemensamma mål, det är ett samarbete. Drivkraften är att se andra lyckas i sina uppdrag.”
Marias vardag handlar om att värna kultur- och fritidsaktiviteter i Köping, hon är en länk mellan avdelningar och förvaltning och får genom att leda andra chefer bidra till ett rikt kultur- och föreningsliv.
”Min förhoppning är att de som inte vet vad kultur är ska få upp ögonen. Kultur förenar, det kan finnas mycket att förenas kring. Kulturen var en räddning under coronan, något vi kunde ta del av även på distans. I oroliga tider är kulturen viktigare än någonsin, den kan ge platser att mötas på, trots olikheter. I Köping erbjuder olika arenor att mötas över gränser, Aktivitetsparken som byggs här är ett gott exempel där många olika grenar kan mötas, det ska bli scener, lekplatser och till och med en mini-Ströbohög att klättra på.”
Det finns mycket här, mycket görs och det kan alltid göras mer, svarar Maria på frågan om önskelistan inför framtiden.
“Generellt kan man säga att det alltid behövs mer resurser för att skapa och tillgängliggöra aktiviteter och mötesplatser. Gammelgården till exempel, är en jättefin plats, tänk om den kunde hållas öppen mer. Det vore roligt att mer kontinuerligt kunna erbjuda fler upplevelser som inte kostar något för besökaren.”
Även i Västra Mälardalen görs mycket bra, menar Maria, men man kan alltid locka fler att delta och kanske även utifrån. Och fler samarbeten kan nog vara en väg:
“Att vi har närhet mellan våra kommuner är bra. Här pågår många samarbeten men det finns alla förutsättningar för att fördjupa dessa. Det är en styrka.”
I ett så pass brett område som kultur och fritid kan det saknas begränsningar för vad man vill åstadkomma och att ibland titta i backspegeln kan vara en nyckel för att hitta energi framåt, menar Maria.
“Ibland är det nyttigt att påminna sig om vad man har gjort. Man kan bli förvånad över allt man har hunnit! Det är inte alltid nya grejer som behövs, det kan vara bra med just återkommande saker som julmarknad och påskaktiviteter och andra traditioner. Ofta behöver man inte uppfinna hjulet på nytt, man kanske kan skruva på något för att utveckla och förnya. Ibland är det enkla det bästa. Man ska inte alltid krångla till det.”
Av Johanna Ericson
Skrivet av VM den . Postad i ATTRAKTIVITET, NÄRINGSLIV.
ViS startar upp ett arbete för att få fler att hitta till Västra Mälardalen. Tre olika målgrupper ska nås via vastramalardalen.se.
Olika landningssidor har skapats för pendlare (som jobbar här men inte bor här), nyutexaminerade högskole- och universitetsstudenter samt hemvändare – alltså de som har bott här tidigare och som har bildat familj någon annanstans.
Landningssidorna fylls på med för målgruppen relevant information men även kompletterande trycksaker planeras.
Arbetet har precis startat, så mer information kommer!
Skrivet av VM den . Postad i NYHETER.
Här kan du läsa mer om vad Västra Mälardalen i Samverkan står bakom
Skrivet av VM den . Postad i NÄRINGSLIV, NYHETER.
Heja och bra jobbat alla tillväxtföretag i Västra Mälardalen!
I december ger kreditupplysningsföretaget Syna utmärkelser till tillväxtföretag i Sveriges alla län. De företag som har nyanställt, ökat sin omsättning och gått med vinst synliggörs på Synas listor som tillväxtföretag.
ViS ville såklart gratulera de företag i Västra Mälardalen som har uppnått dessa kriterier, därför skickade vi en nyårshälsning till dem med det viktiga budskapet: Heja, bra jobbat och tack för att ni gör skillnad i Västra Mälardalen!
Vi önskar er ett framgångsrikt 2023!
Följande företag fanns med på listan över tillväxtföretag i Västra Mälardalen:
Köping
Arboga
Kungsör
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!
@ Copyright 2023 Västra Mälardalen i Samverkan.
Sekretess & integritet. Webbdesign: Underbase Media AB