“Hagateatern är en plats för alla, alla som vill vara med får vara med. Ibland lägger vi in auditions för att träna på hur en sådan kan gå till, men alla är välkomna”, säger Camilla Tengström.
Camilla är teaterskoleansvarig på Hagateatern i Köping. Hon leder även teatergrupper med både vuxna och barn och står dessutom själv på scenen i olika uppsättningar. Camilla är en av tre deltidsanställda på teaterskolan, sedan finns ytterligare tre deltidspersonal inom andra delar av verksamheten. I övrigt drivs teatern av tio ideella ledare.
“Jag har hört att vi ligger i topp i landet vad det gäller ideellt engagemang och jag kan tro att det stämmer. Vi har jobbat upp en kultur kring det, man börjar oftast som liten, är med på scenen och och till slut kanske man vill sätta upp sin egen föreställning och hålla i övningar och ansvara för en grupp. Det lockar, det är en status i det.”
Camilla Tengström är teaterskoleansvarig på Hagateatern och leder dessutom ett antal teatergrupper och står också på scenen ibland.
Aktiv förening
I amatörteaterföreningen Hagateatern finns ungefär 200 aktiva medlemmar, vissa finns på scenen, andra bakom kulisserna med kostym, rekvisita och annat praktiskt som behövs.
Det här är vid första anblick en plats för teater, men rymmer så mycket mer, menar Camilla.
“Det roligaste är mötet mellan människorna. Och att få se skådisarna utvecklas. Man kanske till och med hjälper till att få människor att våga mer. Och så har vi roligt under tiden, man blir väldigt bortskämd. Man skapar relationer här.”
Inte bara relationen till andra får utrymme att utvecklas här, utan även den till sig själv.
“Här får man möjlighet att se saker hos sig själv som man kanske inte visste om. Vi välkomnar också de som kanske inte är redo att stå på scenen än. Man kan alltid hjälpa till på sidan om, sedan kanske man vågar lite till … Den här platsen ger möjlighet att utvecklas och dessutom ha roligt i en grupp, tillsammans skapa något.”
Medlemmarna är ofta aktiva under många år, berättar Camilla. Kanske för att lokalerna också ibland fungerar som ett slags vardagsrum. Här finns plats att mötas innan och efter teaterträningen, några tar med sig läxorna eller bara tar det lugnt en stund.
Välfyllda lokaler
Amatörteaterföreningen Hagateatern håller till på Hagaplan i Köping. Här har det spelats teater sedan 1986 vilket känns i väggarna. Den där speciella energin av förväntan, pirriga nerver och applåder är påtaglig i rummet.
“Jo, det är fint men vi är väldigt trångbodda”, säger Camilla och visar runt. “Vi tänjer sömmarna till det yttersta, det är tight, vänta ska du få se.”
I källaren finns rum efter rum fyllda av spännande rekvisita. “Vi tänjer sömmarna till det yttersta”, säger Camilla.
I källaren fylls rum på rum av rekvisita och kostymer av olika slag. Skor, rockar, klänningar. Ett syrum, en verkstad och en sminkloge gömmer sig också i källarvåningen. De yngsta skådespelarna på Hagateatern är 4 år, att gå runt och känna och klämma på kläderna måste vara en dröm för en liten artist.
“Jo, de finaste balklänningarna har vi gömt här bakom”, skrattar Camilla. “Det finns viss risk för att att något går sönder annars.”
Camillas eget intresse för teater började redan som sexåring, idag är hennes egen familj aktiv i teatern:
“Min man är också skådis, i sommar ska hela familjen stå på scenen när vi sätter upp Emil i Lönneberga, vi gör det som en rolig grej tillsammans.”
Barnen som är 1,5 och 4 år är dock redan vana vid teatermiljön.
“När jag fick mitt andra barn var jag med i en föreställning, så en av de andra skådisarna tog hand om bebisen bakom scenen, jag sprang ut och ammade när det var dags. Det blev så tydligt för mig vad Hagateatern är, att vi fixar det, vi löser det tillsammans.”
Änglarna och Hagafixarna
På Hagateatern finns också teatergruppen Änglarna och även Hagafixarna, som precis som namnet avslöjar, hjälper till och fixar med lokaler, rekvisita och annat som ska göras. Både Änglarna och Hagafixarna har daglig verksamhet på Hagateatern. Idag är det måleri av teatern som gäller, och Hagafixarna håller i penslarna.
Hagafixarna snyggar till stora teatersalongen inför kommande uppsättningar.
Maria Berggren är dramapedagog och regissör på Hagateatern. Tillsammans med kollegan Carina Eriksson leder hon grupperna Änglarna, och Maria är även ledare för Hagafixarna. Maria har jobbat på Hagateatern i över 30 år, även hon började som ung skådespelare. Hon minns fortfarande när intresset bet tag i henne på riktigt:
“Det var som ett hallelulja-moment, jag blev frälst direkt.”
Maria Berggren på bilden leder tillsammans med Carina Eriksson teatergruppen Änglarna. Maria är också ledare för Hagafixarna som idag har målning på schemat.
Maria var en av de första som fick anställning på Hagateatern. En längtan till fördjupning inom ämnet tog henne till storstaden, även om hon aldrig riktigt lämnade Köping i sinnet.
“Jag flyttade till Göteborg under några år för att läsa teaterpedagogik och regi, men längtade hem konstant. Jag längtade till Hagatearn och till Köping, jag saknade att ha ett sammanhang. När jag klev av tåget hemma i Köping slog det mig varenda gång hur vackert det är här. Det här är min stad, och jag vill att andra också ska känna den stoltheten.”
Några som bidrar till Marias känsla av sammanhang är bland annat Änglarna. Änglarna är en grupp skådespelare med intellektuell funktionsvariation. Carina, Maria och Änglarna förbereder just nu för en framtida uppsättning av Peter Pan.
“Jobbet med Änglarna är så himla roligt och tacksamt”, säger Maria. “Det är egentligen ingen skillnad på hur vi jobbar med dem i en uppsättning mer än att vi kanske tar lite längre tid på oss. Vi tittar också på olika sätt att berätta, istället för långa textpartier kanske vi lägger in dans för att visa en scen. Vi har satt upp många olika typer av produktioner, allt från Wilhelm Moberg till familjeföreställningar.”
Hagateatern – en livsstil
Hagatetarn må vara trångt om man räknar antalet kvadratmeter, men att stämningen är rymlig och välkomnande håller nog de flesta med om. Här produceras dessutom en stor mängd kultur varje år. Uppsättningarna varierar i genre, allt från klassiker till revyer har framförts här.
Agendan är välfylld: Publiksuccén Kalenderflickorna har precis avslutats efter nio föreställningar, i vår väntar ett par teaterfestivaler runtom i Sverige, i juni är det premiär på Spamalot på Forumteatern, sen Emil i Lönneberga i Folkets Park, därtill kommer guidade stadsvandringar . I augusti startar grupperna upp igen, vissa ska förbereda för uppsättningen av Familjen Addams som har premiär i oktober.
“Jo, det blir en del tid man lägger här”, säger Camilla.
“Mina närmsta vänner finns här”, säger Camilla. “Mina barns gudföräldrar är här. Det är så det blir.”
Av Johanna Ericson